Farmacia + moja ljekarna

Bolesti gornjeg dijela probavnog sustava

Upalne bolesti

Gastritis je pojam koji opisuje upalno promijenjenu želučanu sluznicu. Takva sluznica je najčešće hiperemična i puna sluzi, a po njoj se vide male erozije koje mogu krvariti. Upalu najčešće izaziva bakterija Helicobacter pylori koja je također uzrok većine želučanih čireva. Faktori kao što su uzimanje analgetika (aspirin, ibuprofen, piroksikam, naproxen i sl.), alkohola, vruće i jako začinjene hrane, bakterije i/ ili toksini iz hrane te virusi također mogu doprinijeti pojavi gastritisa.

Akutni gastritis karakteriziraju upalne promjene u želučanoj sluznici koje naglo nastaju i obično kratko traju. Dva su najčešća tipa akutnog gastritisa: neerozivni (uzrokuje ga H. pylori) i erozivni (s površinskim i dubokim erozijama te krvarenjima iz sluznice). Takvi pacijenti obično pate od opće slabosti, gubitka teka, pritiska u žličici, osjećaja punoće, mučnine, povraćanja te vrtoglavice i glavobolje. Kod bolesnika koji su uzimali analgetike često je povraćanje krvi (hematemeza). Ako se odstrani uzrok koji je uzrokovao akutni erozivni gastritis, simptomi bolesti mogu nestati za dan ili dva.

Kronični gastritis je gotovo uvijek trajna, a često i evolutivna upalna bolest želučane sluznice. Samo u 20% bolesnika taj gastritis difuzno pogađa cijelu sluznicu. Klinička slika obično nije karakteristična. Velik broj pacijenata uopće nema subjektivnih tegoba, a kada ih i ima, one nisu tipične. To su blage mučnine, nadutost nakon jela, dispepsija i prolazna bol u epigastriju. Zbog smanjene resorpcije željeza, a možda i okultnih krvarenja ovi bolesnici pate od teškoća slabokrvnosti.

Gastroezofagealni refluks (GERB)je pojava kiselog želučanog ili alkalnog duodenalnog sadržaja u jednjaku bez podrigivanja ili povraćanja. Nastaje kao posljedica slabosti mišića donjeg ezofagealnog sfinktera koji u obliku prstena okružuje donji dio jednjaka. Glavni je simptom žgaravica - osjećaj pečenja u prsima koji se može širiti i prema vratu. Neki lijekovi, hrana, emocionalni stres, pušenje, brzo jedenje, neodgovarajuće žvakanje ili ležanje nakon jela mogu uzrokovati popuštanje tog sfinktera. Često se javlja kod dugotrajne upotrebe salicilata.

Ulkusna bolest želuca i dvanaestnika javlja se kao okrugli ili linearni defekti sluznice koji prodirujući prema serozi redovito probijaju i mišićni sloj. Pri cijeljenju zarastaju ožiljkom. Duodenalni čir je četiri puta češći od želučanog, a muškarci boluju tri puta više nego žene. Oko 5% želučanih čireva su zapravo karcinomatozne ulceracije u želucu dok duodenalni čir gotovo nikada „ne prelazi" u karcinom. Danas se smatra da je vodeći uzrok ulkusne bolesti bakterija Helicobacter pylori. Drugi mogući uzroci su hiperaciditet želučanog soka, antiinflamatorni lijekovi (NSAID) te pušenje. Dok NSAID-i uzrokuju smanjenje prostanglandina u želučanoj sluznici, pušenje ne samo da povećava rizik formiranja čira, već i povećava rizik od komplikacija kao što su krvarenje te perforacija iz čira.

Ulkusni bolesnici imaju povremenu bol u žličici, koja se ne širi, a osjećaju je kao paljenje ili griženje na tom mjestu. Kod duodenalnih bolesnika postoji i osjećaj nelagode i bolnosti u gornjem trbuhu na prazan želudac, dok je osjećaj punoće i nadutosti u gornjem epigastriju nakon uzimanja jela karakterističan za bolesnike s ventrikularnim čirom.

Dijagnoza gastritisa postavlja se na temelju anamneze i kliničkog pregleda. Liječnik također može preporučiti dodatne pretrage za otkrivanje H. pylori te potvrdu dijagnoze.

Pretrage

Krvne pretrage - koriste se za otkrivanje antitijela H. pylori. Pozitivan test znači da smo tijekom života došli u kontakt sa H. Pylori, ali ne nužno i trenutnu infekciju. Također se vrši i detekcija anemije koja se može javiti radi krvarenja koje može biti posljedica gastritisa.

Izdisajni test - dokazuju trenutnu infekciju sa H. pylori

Pretraga stolice - tražimo znakove krvrarenja kao posljedice gastritisa ili dr. bolesti probavnog trakta

Endoskopija gornjeg dijela probavnog trakta - odlična metoda za detekciju različitih bolesti i stanja u tom dijelu probavnog trakta. Također se može i provesti biopsija sumnjivog tkiva.

RTG gornjeg dijela probavnog trakta - otriva znakove upale i dvanaesterca te druge promjene. Provodi se uz uzimanje kontrasta (barijeva kaša).

Terapija

U terapiji gastritisa najčešće se pristupa eradikaciji bakterije H. pylori tzv. trojnom terapijom (2 antibiotika + inhibitor protonske pumpe) kod pozitivnih pacijenata. Često se primjenjuju i antagonisti H2 receptora. Kao generalna profilaksa i za smanjenje sporadične i povremene boli koriste se antacidi.

 

 

Autor članka: Natalija Kanački, dr. med