Farmacia + moja ljekarna

Probiotici - ljekoviti oblici i način primjene

Vrlo stresan i ubrzan način života, neuravnotežena prehrana, učestalo uzimanje nekih vrsta lijekova (npr. antibiotika) i povišena tjelesna temperatura mogu biti uzrokom narušavanja ravnoteže crijevne mikroflore. Crijevnu mikrofloru čine korisne i patogene, odnosno štetne bakterije. U zdrave osobe one su u ravnoteži koja ima važnu ulogu u razvoju i održavanju snažnog imunološkog sustava. Korisne bakterije svojim metabolizmom stvaraju nepovoljne uvjete za rast štetnih patogenih bakterija, pomažu boljem iskorištavanju hranjivih tvari i energije iz hrane, sudjeluju u sintezi vitamina K i nekih vitamina B skupine. Kada se, zbog nekog od navedenih uzroka, broj patogenih mikroorganizama poveća, a korisnih smanji, mogu se javiti autoimunološke bolesti i različiti gastrointestinalni poremećaji koji utječu na zdravlje cijelog organizma.

Probiotici ili korisne bakterije su živi mikroorganizmi koji, primijenjeni u ljudi, djeluju povoljno na domaćina mijenjajući svojstva mikroflore probavnog sustava ka ponovnom uspostavljanju ravnoteže. Najčešće korištene bakterijske kulture su one iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium. Popularnost probiotika je u posljednjih nekoliko godina značajno porasla i danas se dodaju u sve više prehrambenih (fermentirani mliječni proizvodi, mlijeko i sir, dojenačke formule, pivo i vino, napici za sportaše) i farmaceutskih proizvoda. Zbog pozitivnog udruženog djelovanja u neke od tih proizvoda, dodaju se i prebiotici, neprobavljivi ugljikohidrati iz biljnih izvora (najčešće iz čičoke i cikorije) - inulin, oligofruktoza i fruktooligosaharid. Prebiotici služe kao hrana probioticima, tj. korisnim bakterijama, ali i kao blagi zaslađivači koje mogu koristiti i dijabetičari.

Posebna pozornost usmjerena je na istraživanja terapijskog djelovanja probiotika kod akutnog proljeva izazvanog rotavirusom kod male djece jer kod njih postoji najveća mogućnost dehidracije koja može imati, nažalost, i fatalni ishod. Uzimanjem proizvoda s probioticima može preventivno utjecati na nastanak proljeva, ublažiti tegobe proljeva, ali koriste se i za uspješno terapijsko tretiranje oboljele djece.

Uzimanje antibiotika često kao nuspojave prate različite gastrointestinalne tegobe, kao što su bolovi u trbuhu, zatvor ili proljev, jer se primjenom tih lijekova narušava ravnoteža crijevne mikroflore. No, ako se uz terapiju antibioticima uzimaju proizvodi s probioticima, te tegobe se mogu ublažiti ili čak izbjeći te neće zahtijevati prekidanje terapije. Pritom valja pripaziti da se antibiotik i proizvod s probiotikom ne uzimaju istovremeno, nego s minimalno 2 sata vremenskog razmaka.

Danas se na tržištu nalazi velik broj farmaceutskih proizvoda koji sadrže različit broj različitih rodova korisnih bakterija, često s dodacima prebiotika, oralne rehidracijske soli za nadoknadu minerala izgubljenih proljevom, medicinskog ugljena i različitih biljnih ekstrakata koji povoljno djeluju na probavu.

Navest ćemo ljekovite oblike u kojima se nalaze probiotici u našim ljekarnama, način njihove pravilne primjene te neke od proizvoda koji se mogu pronaći na tržištu (Tablica 1.).

1) oralne kapi - tekući ljekoviti oblik koji se lako primjenjuje kod dojenčadi i male djece; propisani broj kapljica nakapa se na žličicu i popije.

2) oralna suspenzija - svaka doza lijeka nalazi se u bočici sa posebnim zatvaračem u kojem se nalaze liofilizirani neaktivni mikroorganizmi koji postaju aktivni kad dospiju u tekućinu iz bočice koja sadrži prebiotike. Zatvarač se najprije zavrne udesno do kraja, kao da se bočica zatvara. Pritom se bakterije iz zatvarača istresu u tekućinu. Sadržaj bočice se snažno promućka, bočica se zatim otvori i njezin sadržaj popije. Kod male djece sadržaj se može davati i u dvije doze, s tim da se sadržaj bočice upotrijebi u roku 24 sata nakon otvaranja i za to vrijeme otvorena bočica čuva na hladnom.

3) praškasti ljekoviti oblik - ponekad se propisana količina dozira žličicom, ali češće je svaka pojedinačna doza u posebnoj zatvorenoj vrećici koju treba otvoriti neposredno prije upotrebe i njezin sadržaj istresti u propisanu količinu tekućine na sobnoj temperaturi, promiješati i popiti u što kraćem vremenu. Ovaj ljekoviti oblik se često primjenjuje kod djece jer se lijek može umiješati u njihov omiljeni napitak i tako im se usput nadoknađuje i proljevom izgubljena tekućina ili kod odraslih koji teško gutaju kapsule ili tablete.

4) pastile i tablete koje se žvaču - čvrsti oralni pripravak. Pastile se polagano otapaju u ustima, a tablete za žvakanje se ne progutaju cijele, nego se prvo sažvaču.

5) kapsule - mogu se progutati cijele s tekućinom ili se mogu otvoriti i njihov sadržaj istresti u malo čaja, mlijeka, soka ili vode te promiješati i odmah popiti što je opet prikladno za malu djecu ili odrasle koji teško gutaju.

6) tablete - progutaju se cijele s malo tekućine.

Tablica 1. Neki od farmaceutskih proizvoda s probioticima koje možete pronaći u ljekarnama Farmacia

NAZIV PROIZVODA

LJEKOVITI OBLIK

DOZA

POSEBNOST

ODRASLI

DJECA

ALTAFLORA ELECTROLYTES

PRAH U VREĆICAMA

1-2 VREĆICE U ČAŠI VODE

---

DODATAK ELEKTROLITA

BIOGAIA

KAPI

ORALNE KAPI

---

5 KAPI DNEVNO

POVOLJNO DJELOVANJE KOD DOJENAČKIH GRČEVA

TABLETE

TABLETE ZA ŽVAKANJE

1 X 1

---

---

BIORELA

BABY

PRAH U VREĆICAMA

---

1-2 X 1 VREĆICU

---

KAPSULE

KAPSULE

1-2 X 1 KAPSULU

---

---

COLONIR

TABLETE

1 X 1 TABLETU

----

DODATAK TRIPTOFANA, MEDICINSKOG UGLJENA I BILJNIH EKSTRAKATA

ENTEROGERMINA

KAPSULE

2-3 X 1 KAPSULU

1-2 X 1 KAPSULU

---

FERZYM

JUNIOR

ORALNA SUSPENZIJA

---

1 X 1 AMPULU

PREBIOTIČKA VLAKNA, POVOLJNO DJEOVANJE NA DOJENAČKE KOLIKE

 

FAST

ORALNA SUSPENZIJA

1 X 1 AMPULU

---

PREBIOTIČKA VLAKNA, UPOTREBA KOD PUTNIČKIH DIJAREJA

PLUS

KAPSULE

1-3 X 1 KAPSULU

---

OLIGO ELEMENTI, PREBIOTIČKA VLAKNA, MINERALI I B VITMNINI

LACTOBIOTIC

KAPSULE

1-3 X 1 KAPSULU

3-6 GOD: 1x1 KAPS.

6-12 GOD: 1-2x1 KAPS.

---

LAXOBION

PRAH U VREĆICAMA

3 GODINE NA DALJE:

1-2 X 1 VREĆICU

---

PREBIOTICI, DJELUJU POVOLJNO KOD ZATVORA

LEPICOL

PRAŠAK

2 X 1 ŽLIČICU

---

DODATAK INDIJSKOG TRPUTCA KOJI POVOLJNO DJELUJE KOD ZATVORA

LINEX

BABY

PRAŠAK U VREĆICAMA

---

0-2 GOD: 1X1 VREĆICU

2-12 GOD: 1-2 X 1 VREĆICU

---

FORTE

KAPSULE

OD 12 GOD:3 X 1 KAPSULU

DOJENČAD: 1 X 1 KAPS.

2-12 GOD: 2 X 1 KAPS.

---

NORMIA

KAPSULE

KAPSULE

2-3 X 1 KAPSULU

DO 12 GOD: 2 X 1 KAPSULU

---

VREĆICE

PRAH U VREĆICAMA

2-3 X 1 KAPSULU

DO 12 GOD: 1-2 X 1 KAPSULU

---

OVILAC

KAPSULE

2 X 2 KAPSULE

---

ELEKTROLITI, PROBAVNI ENZIMI, VITAMINI B i C

PEARLS

10 KAPSULA

KAPSULE

1 X 1 KAPSULU

---

OTPORNE NA ŽELUČANU KISELINU

30 KAPSULA

KAPSULE

1 X 1 KAPSULU

---

OTPORNE NA ŽELUČANU KISELINU

PROLIFE

SUSPENZIJA

ORALNA SUSPENZIJA

1 X 1 AMPULU

1 X 1 AMPULU

PREBIOTICI, VITAMINI B SKUPINE

PASTILE

PASTILE ZA ŽVAKANJE

1-2 X 1 PASTILU

1 X 1 PASTILU

PREBIOTICI, VITAMINI B SKUPINE

 

Literatura:

1. M.Bećirević-Laćan, M.Jug: Oblikovanje lijekova - Praktikum, Zagreb 2007.
2. D. Vranešić: Probiotici i prebiotici, 2010.god., http://www.prehrana-kretanje.hr, pristupljeno 6.2.2011.
3. U Tablici 1. korišteni su podaci iz Uputa o lijekovima koje se nalaze u pakiranju svakog lijeka.

 

Autori članka:

Marija Totgergeli, mag.pharm.
Kristina Rezler., mag.pharm.
Slaven Jurčić, farm.teh.