Posljednjih godina svjedočimo eksploziji popularnosti dodataka prehrani na bazi kolagena. To ne čudi s obzirom na to da rezultati dosadašnjih istraživanja suplementacije kolagena sugeriraju različite dobrobiti na organizam, s naglaskom na očuvanje zdravlja koštano-mišićnog sustava i poboljšanje stanja kože

Kolagen je jedan od najzastupljenijih proteina u ljudskom tijelu. Odgovoran je za čvrstoću vezivnog tkiva i u najvećoj se mjeri sastoji od aminokiselina glicina, prolina i hidroksiprolina.

Iako je dosad identificirano 28 različitih tipova kolagena, u tijelu najviše nalazimo tip I. Tip I kolagena najzastupljeniji je u koži, kostima, zubima, tetivama i ligamentima. Tip II pronalazimo najviše u hrskavici, a tip III, zajedno s tipom I, u koži, mišićima i krvnim žilama. Sva 3 tipa kolagena formiraju duga tanka vlakna koja u velikim nakupinama čine čvrsta kolagenska vlakna.

U opadanju već nakon 20. godine

Količina kolagena u tijelu počinje opadati već nakon 20. godine, a značajnije nakon 40. godine. Na ovaj proces utječu unutrašnji faktori poput genetskog nasljeđa i hormonskih promjena, ali i vanjski utjecaji poput konzumacije alkohola, pušenja, izlaganja sunčevom zračenju i stresa. S obzirom na značajan utjecaj stila života na stanje kolagena u našem organizmu, velik broj osoba poseže za dodacima prehrani na bazi kolagena, najčešće uslijed vidljivih promjena na koži ili promjene funkcije zglobova.

Veća bioraspoloživost

Dodaci prehrani na bazi kolagena najčešće se dobivaju iz goveđeg, svinjskog i ribljeg materijala. Tijelo ne može resorbirati ovaj protein u svom izvornom obliku, već se u procesu probave, djelovanjem različitih kemijskih i enzimatskih procesa, razbija na manje dijelove – peptide. Takvi peptidi se jednostavno mogu resorbirati u krvotok te se putem proteina nosača transportiraju do ciljanih tkiva.

Kako bi se povećala bioraspoloživost kolagena, današnji dodaci prehrani sadržavaju hidrolizirane dijelove kolagena - kolagenske peptide. Hidrolizirani kolagen ima dvije različite, ali međusobno komplementarne funkcije. Kao prvo, aminokiseline iz hidroliziranog kolagena čine gradivne blokove koje fibroblasti (stanice odgovorne za stvaranje vezivnog tkiva) koriste za obnavljanje postojećeg kolagena. Drugo, specifičan slijed aminokiselina u ovim peptidima, osobito u dipeptidima koji sadrže hidroksiprolin, odgovoran je za stimulaciju receptora na površini fibroblasta, što rezultira povećanom sintezom novih kolagenskih vlakana.

S obzirom na to da današnji dodaci prehrani na bazi kolagena nude hidrolizate kolagena s brzom apsorpcijom u probavnom sustavu i visokom bioraspoloživošću u tkivima, a kombiniraju se i s drugim sastojcima koji sudjeluju u održavanju integriteta vezivnog tkiva, poput vitamina C, cinka i MSM-a, sveprisutna želja za poboljšanjem izgleda kože i vitalnosti tijela svrstava ovu grupu dodataka prehrani među najpopularnije suplemente na hrvatskom tržištu.

Naša je preporuka Medex kolagen lift u tekućini te Medex Kolagen Q+ u kapsulama, Medex kolagen lift u ampulama, Kolagen lift u prahu.