Trudnoća ili, kako se često naziva, drugo stanje upravo opisuje dio života žene za kojeg se u tijelu događa niz promjena. No, većina tih promjena nakon poroda nestaje i tijelo se vraća u normalno stanje

Aisa Zanki-Zelić iz Farmacije u Jurišićevoj 3, Zagreb, donosi nam drugi dio vodiča za trudnice - otkrijte što se u trudnoći smije, što ne smije, što je preporučljivo i koje su najčešće tegobe.

Urinarne infekcije

Urinarne su infekcije vrlo česte u trudnoći, pojavljuju se otprilike kod 1 od 10 trudnica. Povećani rizik urinarnih infekcija najveći je između 6. i 24. tjedna trudnoće. Žene su i inače podložnije urinarnim infekcijama jer je ženska mokraćna cijev relativno kratka te je njen otvor puno bliži anusu i vagini, što omogućuje bakterijama brzi dolazak do mjehura. U trudnoći viši nivo hormona progesterona opušta mišiće oko mokraćovoda uzrokujući njihovo opuštanje i produžavanje.

Narasla maternica može pritiskati mjehur i mokraćovode na različitim mjestima otežavajući urinu da prolazi kroz njih brzo i slobodno kao što je normalno. U 90% slučajeva infekcija urinarnog trakta uzročnik je bakterija Escherichia coli, koja normalno živi u debelom crijevu.

Što više vremena treba urinu da prođe kroz te cjevčice u mjehur, veća je šansa da se bakterije nakupe i pričvrste za sluznicu prije nego budu isprane. Kod zdravih žena vagina je kolonizirana laktobacilima, mikroorganizmima koji održavaju visoku kiselost okoline (nizak pH), što je za ostale bakterije nepovoljno. Laktobacili proizvode vodikov peroksid koji pospješuje eliminaciju bakterija i smanjuje sposobnost prianjanja E. coli na sluznicu. Kada se broj laktobacila smanji, povisuje se pH, a time i opasnost od infekcije.

Čime smanjiti količinu bakterija u urinarnom području? Istraživanja su pokazala da pijenje nezaslađenog soka ili čaja ploda brusnice može smanjiti količinu bakterija i spriječiti hvatanje novih za sluznicu urinarnog trakta. Fruktoza, koje ima u svim voćnim sokovima, može isto tako djelovati na bakterijsku adheziju.
Ako je već došlo do infekcije, pijenje soka od brusnica neće je izliječiti, ali će pomoći u umanjenju simptoma. Kod ozbiljnih upala potrebno je konzultirati liječnika i koristiti primjereni antibiotik.

Probiotici - dobre bakterije

Važno je zaštititi i obnavljati vaginalnu floru: zato su tu probiotici, takozvane dobre bakterije koje imaju pozitivan učinak na zdravlje. No, nisu svi probiotici isti, za primjeren učinak potrebno je odabrati pravi. Probiotici mogu dolaziti i u obliku vaginaleta ili za oralnu primjenu: u svakom slučaju sigurni su za uporabu u trudnoći.

Danas su na svijetu poznata i priznata samo dva probiotička soja - Lactobacillus rhamnosus, GR-1 i Lactobacillus reuteri, RC-14 - koji nakon oralne primjene obnavljaju vaginalnu floru.

Kožna oboljenja

Za vrijeme trudnoće, zbog imunoloških, endokrinih, metaboličkih i vaskularnih promjena, trudnice su podložne kožnim oboljenjima koja se pojavljuju djelomično ili na čitavom tijelu. Promjene na koži mogu biti prolazne ili stalne, praćene svrbežom, pojavom mjehurića i/ili sistemskim simptomima.

Tijekom trudnoće fiziološke promjene nastaju zbog hormonalnih, kao i promjena stanja krvnih žila.

Zašto se javljaju pigmentacijske mrlje?

Nastaju zbog djelovanja hormona koji u trudnoći potiču melanocite, ali i pod utjecajem estrogena i progestrona, pa mogu biti vidljive i tijekom uzimanja oralnih kontraceptiva. Česte su i obično se javljaju u prvom tromjesečju. Pigmentacije su jače izražene na dijelovima tijela koji su i uobičajeno jače pigmentirani, kao što su predio bradavica, genitalija i linee albe (središnje crte na trbuhu).

Melasma ili chloasma gravidarum najčešća je promjena pigmentacije vezana uz trudnoću i istodobnu izloženost suncu bez zaštite od ultraljubičastih zraka.

Kod koga se najviše javljaju melasme?

Na licu se pojavljuju simetrične, svijetlosmeđe mrlje okruglog ili ovalnog oblika, oštro ograničene od okolne kože. Najčešće su lokalizirane na čelu, obrazima i iznad gornje usne. Javljaju se kod 50 do 75 posto trudnica, a izraženije su kod osoba tamnije puti. Iako nakon poroda melasma može spontano izblijedjeti, u 30 posto slučajeva ostaje trajno.

Kako izbijeliti pigmentacijske mrlje?

Izbjeljivanju se pristupa tek nakon trudnoće i nakon perioda dojenja. Preporučuju se pripravci za lokalnu primjenu koji sadrže dva do petpostotni hidrokinon ili primjenom lokalnih retinoida, kao što je tretinoin. Retinoidi (kategorija X) imaju visoku teratogenost, čak oko 30%, a manifestira se kao malformacija središnjeg živčanog sustava, kardijalne, kraniofacijalne, timusa ako se koriste kao oralni preparati. Iako nema znanstvenog konsenzusa o tome može li topička primjena retinoida izazvati teratogenost, ne želimo riskirati.

Ako je trudnica koristila preparat koji sadrži retinoide na maloj površini tijela u periodu dok još nije bila svjesna trudnoće, ne očekuju se nikakvi problemi jer je sistemska apsorpcija mala ili nikakva.

Kreme s visokim UV-faktorom

Tijekom trudnoće treba koristiti preparate za zaštitu kože s visokim UV-faktorom kako bi se umanjilo nastajanje hiperpigmentacija.

Promjena madeža

Madeži se također mogu promijeniti tijekom trudnoće: najčešće se povećavaju, ali može se javiti i neravnomjerna promjena pigmentacije. Mogu nastati i novi madeži pa je poželjna dermatološka kontrola, uz eventualno uklanjanje sumnjivih madeža.

Pojačana dlakavost

Veća količina dlaka pojavljuje se na nogama, rukama, leđima, u predjelu bradavica, kao i postranično na licu. Nastaje zbog djelovanja hormona i nakon poroda najčešće nestaje.

Intenzivno ispadanje kose

Promjene u vlasištu razvijaju se četiri do dvadeset tjedana nakon poroda, kad dolazi do difuznog ispadanja vlasi. Kod nekih žena difuzni gubitak vlasi može početi i tijekom zadnjeg tromjesečja. Nagli postporođajni gubitak kose nastaje zbog stresa tijekom poroda (temperatura, gubitak krvi, emocionalni stres), ali i promjena u endokrinoj ravnoteži.

Za umanjenje ispadanja može se preporučiti oralna uporaba vitaminsko-mineralnih pripravaka te korištenje šampona i losiona na biljnoj bazi protiv opadanja kose. Mogu se sugerirati preparati na bazi kinina i vitamina B skupine.

Za njegu kose tijekom trudnoće treba izbjegavati kemijske preparate s jakom aktivnim komponentama koje bi mogle ući u sistemsku cirkulaciju i štetno djelovati na plod.

Smije li se bojiti kosa tijekom trudnoće?

Premda nema dokazane posljedične veze, ipak se ne savjetuje primjena boja za kosu tijekom prvog trimestra trudnoće, posebice ako se u bojama nalaze sastojci koji znaju vrlo često uzrokovati alergijske reakcije, npr. PPD-para-fenilhidramin. Treba nastojati ograničiti primjenu trajnih boja te potražiti one biljnog porijekla koje ne sadrže amonijak, rezocinol ili vodikov peroksid.

Strije najčešće nastaju u drugom tromjesečju trudnoće 

Strije (striae gravidarum) su ružičaste do bijele, nekoliko milimetara široke brazde na bedrima, trbuhu i grudima, koje najčešće nastaju u drugom tromjesečju trudnoće, i to zbog prekomjernog rastezanja kože i povećane aktivnosti nadbubrežne žlijezde (adenokortikalna aktivnost). Iako se sklonost nasljeđuje, mogućnost nastanka strija povećava i prekomjerno dobivanje na težini tijekom trudnoće.

Svakodnevna masaža maslinovim i bademovim uljem te već gotovim formulacijama biljnih ulja namijenjenih za trudnice ili mastima može umanjiti strije. Postoje i preparati u obliku krema za istu namjenu koji sadrže karite maslac, peptide ili ulje šafranike.

Proširenje vena na nogama

Proširenje vena na nogama (varikoziteti) nastaje kao rezultat povećane osjetljivosti elastičnog tkiva zbog utjecaja hormona i povećanja venskog protoka u venama zdjelice uzrokovanog pritiskom povećane maternice. Uz to, u trudnoći se povećava i volumen krvi, a važnu ulogu ima i genska predispozicija. Tromboza vena javlja se rijetko. Promjene na venama najčešće nastaju u trećem tromjesečju trudnoće, a nakon poroda rijetko nestanu.

Osobe s povećanom sklonošću venskim varikozitetima trebale bi tijekom cijele trudnoće nositi elastične čarape ili zavoje, što više držati noge u povišenom položaju ili čak spavati s jastukom ispod nogu. Oralni preparati u tijeku trudnoće i dojenja se ne preporučuju. Može se koristiti vitamin C uz dodatak bioflavonoida (ali ne u prevelikim dozama) ili ekstrakt vinove loze. Lokalno se mogu nanositi kreme ili gelovi koji sadržavaju ekstrakt kestena, koštica vinove loze i hamamelisa koji hlape, hlade i daju osjećaj osvježenja i olakšanja nogu.

Pojava hemeroida

Proširenje vena u području rektuma (hemeroidi) također nastupa u trećem tromjesečju zbog povećana volumena krvi i abdominalnog pritiska. Liječenje se provodi pojačanom higijenom analnog područja, primjenom lokalnih anestetika i reguliranjem stolice.

Krvarenje sluznice u području zubnog mesa

Pojačana osjetljivost sluznice manifestira se kao gingivitis vidljiv kao upala, edem, krvarenje i ranice u području zubnog mesa. Te promjene javljaju se gotovo kod svake trudnice već u prvim tjednima trudnoće, progresivno pojačavaju sve do poroda i potpuno nestaju nekoliko dana do tjedana nakon poroda. Liječenje se provodi pojačanom oralnom higijenom, uporabom mekanih četkica za zube i preparata s vitaminom C.

Svrbež trbuha

Pojava svrbeža (pruritus), generaliziranog ili lokaliziranog, česta je u trudnoći. Javlja se najčešće u trećem tromjesečju, a najizraženiji je u području trbuha. Za ublažavanje se koriste uljne kupke i lokalni antipruritički pripravci (protiv svrbeža). Svrbež kože spontano nestaje nakon poroda i ne ponavlja se u sljedećim trudnoćama.

Zbog mogućnosti da lijek apsorpcijom prođe kroz placentu i našteti djetetu, liječenje dermatoza u trudnoći uglavnom je ograničeno na lokalne preparate, osim u slučaju vitalne ugroženosti majke i djeteta.

Bezopasno je upotrebljavati losione i paste s cinkom, a trebalo bi izbjegavati preparate koji sadrže salicilnu kiselinu, fenol, mentol i soli žive. Odluku o provođenju sistemske i lokalne terapije kortikosteroidima, i eventualno drugim lijekovima, svakako treba prepustiti dermatologu i ginekologu.

Poveznica s prošlim trudnoćama

Ako se dogode bilo kakve promjene na koži koje odudaraju od onih koje su uobičajene u trudnoći i nisu opasne za majku i dijete, potrebno je posavjetovati se s ginekologom, odnosno dermatologom. Posebnu pozornost svakoj neobičnoj promjeni trebale bi posvetiti trudnice koje su takve ili slične promjene imale u prethodnim trudnoćama.

Stanje se nakon poroda vraća u normalu

Trudnoća ili, kako se često naziva, drugo stanje upravo opisuje dio života žene za kojeg se u tijelu događa niz promjena. No, većina tih promjena nakon poroda nestaje i tijelo se vraća u normalno stanje.

Primjenu bilo lijekova, biljnih lijekova ili kozmetičkih preparata potrebno je provoditi na promišljen način uz stručni nadzor i veliku pažnju, a pri liječenju trudnica treba uključiti zdravstvene radnike različitih profila.

Fotografije: Shutterstock