Da bi se iskoristila sva snaga moćne kurkume, samo začin, koji sadrži 3-5% kurkuminoida, nije dovoljan. Puno veću djelotvornost ima kurkumin, suhi ekstrakt kurkume, aktivni sastojak iz skupine kurkuminoida, kojem se pripisuje snažno protuupalno, antioksidativno i antibakterijsko djelovanje

Kurkuma, korjenasta biljka iz porodice đumbira koja se od davnina cijeni zbog blagotvornih nutritivnih svojstava, poznata je po dugogodišnjoj primjeni u ayurvedskoj medicini, u kozmetičke svrhe i kao prirodno ljekovito sredstvo. Kurkuma, koja svoje porijeklo vuče s Dalekog istoka, koristi se kao začin, konzervans i sredstvo za bojanje, a u ayurvedskoj medicini upotrebljava se protiv raznih tegoba i bolesti kao što su astma, alergije, bolesti jetre, gripa, reumatizam, osteoartritis, psorijaza, kolesterol, šećerna bolest tipa II. Iako je prisutna u gotovo svakoj kuhinji kao začin koji jelima daje aromu i boju, kurkuma ima vrlo moćna protuupalna, antibakterijska i antioksidativna svojstva.

Međutim, da bi se iskoristila sva snaga moćne kurkume, samo začin, koji sadrži 3-5% kurkuminoida, nije dovoljan. Puno veću djelotvornost ima žuti pigment kurkume - kurkumin, suhi ekstrakt kurkume, aktivni sastojak iz skupine kurkuminoida, kojem se pripisuje snažno protuupalno, antioksidativno i antibakterijsko djelovanje te kojem kurkuma duguje karakterističnu žutu boju. Kurkumin čak i u vrlo malim koncentracijama ima pozitivno  djelovanje na organizam.

Istraživanja daju naznake da ima i antikancerogeno djelovanje te je vrlo učinkovit u sprječavanju upala. Protuupalno djelovanje kurkumina podjednako je nekim protuupalnim lijekovima, a bez ikakvih nuspojava.

Jedan od izazova u oralnoj primjeni kurkumina je pitanje njegove bioraspoloživosti. Čak i nakon primjene visokih doza nativnog kurkumina, samo vrlo male količine dospiju do krvotoka, zbog brzog metabolizma u jetri i stijenci crijeva. Količina kurkumina koju tijelo apsorbira i zadržava je istinsko mjerilo njegove bioraspoloživosti pa se, zbog ograničene raspoloživosti nativnog kurkumina, preporučuju oblici koji imaju znanstveno dokazanu superiornu bioraspoloživost poput solubilizata kurkumina u micelama.

Solgar Curcumin kapsule

Solgar transformira teško topivi i slabo apsorbirajući kurkumin u vodotopivi fitonutrijent čineći ga odmah dostupnim za maksimalnu apsorpciju, bioraspoloživost i aktivnost. Učinkovitost samo jedne kapsule Solgar Curcumina može se usporediti s učinkom 74 kapsule standardnog ekstrakta kurkumina od 100 mg.

Za razliku od uobičajenih pripravaka kurkumina u prahu, Solgar Curcumin sadrži  standardizirani, pročišćeni i koncentrirani 95%-tni ekstrakt kurkumina izoliran iz nativnog korijena kurkume. Solgar okružuje i inkapsulira standardizirani ekstrakt kurkumina u mikroskopske sfere koje vole vodu, zvane  micele. Micele čine razliku u apsorpciji kurkumina jer njihova mikroskopska dimenzija omogućuje njegov nesmetan ulazak u krvotok. U navedenom obliku Solgar Curcumin je dostupniji organizmu, osiguravajući bolju i bržu apsorpciju.

Almagea Curcumin Forte+ kapsule

Almagea Curcumin Forte+ dodatak je prehrani koji pomaže pri zadovoljenju potreba za vitaminom D i pridonosi normalnoj funkciji imuniteta. S obzirom na to da nativni kurkumin nije topiv u vodi, odnosno ima nisku bioraspoloživost i vrlo se brzo neiskorišten izlučuje iz organizma, Almagea Curcumin Forte+ sadrži poseban oblik solubilizata kurkumina s vitaminom D u micelama, čime pridonosi normalnoj funkciji imuniteta i pritom ima 185 puta veću raspoloživost od nativnog kurkumina. 1 kapsula Almagea Curcumin Forte+ sadrži 30 mg kurkumina što odgovara primjeni 5 g nativnog kurkumina.

Hug Your Life Curcumin C3 Complex Premium kapsule

Hrvatski brand Hug Your Life donosi jedinstveni patentirani i standardizirani suhi ekstrakt rizoma kurkume, trenutno najocjenjivaniji i klinički najispitivaniji kurkumin na svjetskom tržištu, s više od 80 znanstvenih publikacija, uključujući i više od 50 kliničkih istraživanja. Trenutno je jedini pregledan i priznat za GRAS status (Generally Recognized As Safe), proces koji uključuje detaljan pregled sigurnosti i toksičnosti.

Curcumin C3 Complex Premium kapsula sadrži visokih 427 mg standardiziranih kurkuminoida što uz povećanu bioraspoloživost s patentiranim ekstraktom crnog papra BioPerine odgovara primjeni do 8,5 g prirodnih kurkuminoida. Jedna kapsula Curcumin C3 Complex Premium odgovara primjeni 85 kapsule standardnog ekstrakta kurkuminoida od 100 mg.

Informacija više

Imate li dodatnih pitanja o ovoj temi ili općenito o ljekovitim svojstvima biljaka i fitoaromaterapiji, odnosno potrebna vam je stručna procjena vaših tegoba i stručna izrada individualiziranih pripravaka, posjetite Farmacia fitoaromaterapijsko savjetovalište u Ilici 11 u Zagrebu. Brigu o klijentima koji posjete Fitoaromaterapijsko savjetovalište i laboratorij za izradu fitoaroma-pripravaka vodi fitoaromaterapeut dr. sc. Stribor Marković, magistar farmacije, a svoj termin možete rezervirati na tel. 01/4833-484 i 01/4833-110.

Fotografije: Shutterstock