Najčešći simptomi su svrbež, iritacija očiju, osjećaj stranog tijela u oku, a u naprednom stadiju bolesti i bol te snažna fotofobija. Osim simptoma vezanih neposredno uz oko, sindrom suhog oka ima izravan utjecaj i na kvalitetu života. Kako si pomoći?

Osim što imaju funkciju dok plačemo, suze zapravo donose zdravlje očima. Možda ste se susreli sa stanjem suhog oka - kad peče, svrbi, kao da žulja... To znači da je smanjeno izlučivanje suza ili je narušena njihova kvaliteta. Suze tvore glatku površinu oka koja ima velik udio u postizanju oštrine vida, osigurava prolaz kisika do rožnice te vlaži površinu rožnice i spojnice, ističe magistra farmacije Božena Obradović iz Farmacije u Ilici 11 u Zagrebu.

Zašto se javlja sindrom suhog oka?

Razlozi su sljedeći, jedan ili nekoliko njih odjednom:

1. starenje (s godinama se produkcija suza smanjuje na što uvelike utječu i hormoni, primjerice kod menopauze)

2. određene bolesti i sindromi

3. lijekovi (analgetici)

4. uvjeti iz okoline (vjetar i suha klima mogu izazvati jače isparavanje suza i iako je stvaranje suza normalno)

5. neredovito treptanje (kod dugotrajnog čitanja ili gledanja u ekran kompjutora)

6. dugotrajno nošenje kontaktnih leća i neadekvatne kontaktne leće

Suzni film na površini oka sastoji se od tri sloja:

- neposredno na površini rožnice i spojnice nalazi se mukozni sloj

- drugi sloj je vodeni sloj koji proizvode suzne žlijezde

- prva dva sloja pokrivena su lipidnim (uljnim) slojem koji je produkt Meibomovih žlijezda na rubu očnih kapaka; suze sadrže enzim lizozim koji ima protuupalni učinak

Koji su simptomi?

Svrbež, iritacija očiju, osjećaj stranog tijela u oku, a u naprednom stadiju bolesti i  bol te snažna fotofobija. Osim simptoma vezanih neposredno uz oko, sindrom suhog oka ima izravan utjecaj i na kvalitetu života pa tako velik broj pacijenata navodi opći umor, smanjenu koncentraciju, pojačanu razdražljivost i učestale glavobolje. Kada je oštećen samo jedan sloj suznog filma, pacijenti se ponekad žale na povećani intenzitet suzenja, što je paradoks. To se može objasniti činjenicom da dolazi do povećane proizvodnje suznog sloja pri nedovoljnoj proizvodnji ostala dva sloja suznog filma.

Kako liječiti suho oko?

Osnova su umjetne suze, nadomjestak prirodnim suzama čije je izlučivanje ili sastav iz nekog razloga nedostatan. One oponašaju prirodni sastav oka, povećavaju volumen suznog filma, dobro se podnose i, što je vrlo važno, nisu toksične niti nakon dulje upotrebe. U lakšim slučajevima primjenjuju se 4 do 5 puta dnevno. Ako su problemi prisutni dulje od tjedan dana ili se značajno ne poboljšavaju primjenom bezreceptnih umjetnih suza, valja posjetiti liječnika oftalmologa.

Što se sve nalazi u kapima za oči?

1. Vodena komponenta odgovorna za rehidraciju.

2. Demulcenti koji zadržavaju vodenu komponentu na rožnici.

3. Konzervansi koji sprječavaju kontaminaciju tekućine.

4. Esencijalni ioni koji osiguravaju izotonicitet i balans elektrolita.

Koji sastojci poboljšavaju učinkovitost kapi za oči?

- vitamini (SensiVit kapi)

- dexapenthanol: povećava hidrataciju, smanjuje upalu i ubrzava zacjeljivanje (UniTears, Bepanthol)

- osmoprotektor (natrij karboksimetilceluloza) - lubrikant koji smanjuje gubitak vode

- lipidne komponente: za smanjivanje evaporacije suza

Što su to očni lubrikanti?

Lubrikanti podmazuju oko, a kao očni lubrikanti uglavnom se koriste: karboksimetil celuloza, hidroksipropil metilceluloza, hidroksipropil celuloza, propilen glikol, najčešće neškodljivi za oko.

Oprez, konzervansi štete očima!

Premda su neophodni, potrebno je odabrati najmanje škodljiv, u najmanjoj, ali učinkovitoj dozi. U multidozama konzervans je neophodan.

1. Najčešće korišten konzervans je benzalkonijum klorid (benzalkonium chloride BAC). Prema istraživanjima, on kompromitira epitelnu staničnu barijeru, uzrokuje usporavanje zacjeljivanja i posljedično dovodi do povišenja upalnih stanica u spojnici. Ti učinci nastaju kada se BAC kumulira prolongiranom upotrebom.

2. Poliquad je konzervans koji je manje škodljiv za oko, a koristi se godinama u otopinama za kontaktne leće. Neki pripravci sadrže poliquad kao konzervans (Systane Intensive, Systane Blance) ili neke druge formulacije manje štetne za očnu površinu (Purite) (Optive Fusion, Refresh Contacts)

Kako bi izbjegli konzervanse u svojim formulacijama za ovlaživanje oka, dio proizvođača izrađuje specijalno patentirane bočice koje jamče sterilnost tekućine u multidozama (Makulin fresh kapi, Hyabak, VizolS).

Umjetne suze u monodozama i gelovima

Monodoze su malene ampule koje sadrže kapi bez konzervansa pa su prikladne za vrlo osjetljive oči ili za pacijente koji učestalo koriste kapi za oči (Bepanthol monodoze, Blink Intensive monodoze, Vismed, Optive monodoze). Gelovi se nešto dulje zadržavaju na površini oka pa na taj način pridonose smanjivanju nelagode (Recugel, Artelac gel).

Kako kapati oko?

1. Prije kapanja je nužno oprati ruke, sjesti ili stati pred ogledalo.

2. Otvorite kapi, glavu zabacite unatrag i nježno povucite kapak prema dolje.

3. Kada ukapavate kapi, pokušajte ne dodirivati oči i trepavice, a kapati je poželjno s visine od 2 cm i pritom pripaziti da se prilikom kapanja ne dotakne oko kako se infekcija ne bi prenijela na bočicu.

4. Nakon toga zatvorite oko i lagano pritisnite prstom na suzni kanal (sam rub oka kraj nosa) kako biste osigurali da kapi ostanu u oku te da što manja količina lijeka putem suznog kanala dospije u organizam, a zatim obrišite višak tekućine koja je iscurila.

Isti postupak ponovite i za drugo oko ako je propisano da treba kapati oba.

Ako koristite dvoje kapi koje morate nanijeti u isto doba dana, napravite razmak od najmanje pet minuta.

Kako da kapi ostanu sterilne?

Kapi za oči su sterilne otopine (bez bakterija), no nakon što ih jednom otvorite, provjerite rok trajanja, držite ih na hladnom i tamnom mjestu, osim ako nije drukčije propisano. Nakon isteka roka trajanja lijeka ne smijete ih koristiti jer postoji opasnost od kontaminacije. Kao i na sve vrste lijekova, tako i na kapi za oči postoji mogućnost alergija. O tome obvezno morate upozoriti svog liječnika ili ljekarnika.

Ako nosite kontaktne leće, provjerite s ljekarnikom ili liječnikom možete li uz njih koristiti kapi.

Važnu ulogu u smanjenju simptoma ima i prilagođavanje radnog i kućnog okruženja. Dobro je ograničiti boravak u klimatiziranim, zadimljenim i prašnjavim prostorima te, ako je moguće, rad na računalu svesti na minimum. Također je dobro smanjiti intenzitet nošenja kontaktnih leća.

Lifestyle savjeti za zaštitu očiju i vida:

- jedite više zelenog lisnatog povrća bogatog luteinom (kelj, špinat, raštika)

- zaštitite oči od sunca kvalitetnim sunčanim naočalama

- odmarajte oči tako da povremeno prekinete rad na računalu

- ne čitajte u polumraku

- ne odgađajte posjet oftalmologu uočite li promjene u vidu

Fotografije: Shutterstock