Hodamo u svemu i svačemu, uopće ne razmišljajući o zdravim karakteristikama naših cipela. Magistra Ismeta Duljković iz Farmacije u Kauflandu u Slavonskom Brodu podsjeća na to koja je visina potpetice najzdravija, kakve cipelice treba malo dijete, što se događa kad dugo hodamo u ravnim cipelama, u koje doba dana je najbolje kupovati cipele, koji su najčešći problemi sa stopalima zbog neadekvatne obuće...

Stopalo prenosi težinu sa tijela na podlogu

Stopalo je vrlo kompleksna struktura - sastoji se od 26 kostiju, 33 zgloba, 107 ligamenata i mišića. Zahvaljujući toj zahtjevnoj građi, sposobni smo hodati, imati ravnotežu i kretati se s lakoćom. Kod zdravog stopala opterećenje se preko gležnja prenosi na njegov stražnji dio zatim  preko svoda na prednji dio stopala. Pri prijenosu težine peta je opterećena sa 110-125% tjelesne težine, svod sa 70-80% tjelesne težine da bi opterećenje naglo poraslo na 125% tjelesne težine na prednjem dijelu te konačno rasterećenje težine nastupilo preko prstiju stopala. Očito je da je taj mali dio tijela izložen izuzetno velikim opterećenjima, kontinuiranim promjenama, aktivnostima mišića i zglobova pri obavljanju svakodnevnih radnji, a da toga često nismo ni svjesni.

Morfologija stopala mijenja se s godinama, ovisi o građi i spolu

Anatomska obuća ima važnu ulogu u održavanju fiziologije pokreta i može biti uzročnik raznih tegoba ili prevencija istih. Funkcija dobre obuće je da se osigura optimalan odnos površine stopala s površinom po kojoj se krećemo. Ako se taj odnos ne zadovolji, nastaju različite deformacije i ozljede koje ugrožavaju, osim stopala, i ostale dijelove lokomotornog sustava (koljena, kukove i kralježnicu).

Prednosti anatomske obuće

Anatomska obuća prati luk stopala, podupire ga i omogućava da se mehanika koraka obavi bez dodatnog opterećenja. Ako je opterećenje na određenom dijelu veće od njegovog kapaciteta, dolazi do ozljeda, bolova, deformacija i kasnije ozbiljnih bolesti koštano- mišićnog sustava. Najčešće deformacije i tegobe koje nastaju kao posljedica nepravilne mehanike pokreta i položaja stopala su valgus palca, metatarzalgija, petni trn, spušteno stopalo, natisci i kurje oči. Preuska ili preširoka obuća, previsoka, ali i ravna potpetica najveći su uzrok problema sa stopalima.

Tko je u rizičnoj skupini?

Populacija koja spada u rizičnu skupinu podložnu navedenim tegobama su osobe kojima posao zahtijeva dulje stajanje ili hodanje, osobe s većom tjelesnom težinom (BMI iznad 30), trudnice, dijabetičari, atletičari, posebno maratonci. 

Visina potpetice i deformacija palca 

Poznato je da je povišenjem pete od 3-4 cm opterećenje jednako raspoređeno na cijeli dio stopala, a povišenjem većim od 5-7 cm opterećenje raste  i koncentrira se na prednji dio stopala. Prsti su u ovakvoj obući  stisnuti i gotovo nepomični što će uzrokovati deformacije ako se stopalo dugoročno izlaže ovakvom položaju. Česta deformacija uzrokovana ovakvim položajem stopala je deformacija valgusa palca (hallux valgus) koja se češće javlja kod žena. Pri ovakvoj deformaciji dolazi do urušavanja strukture prednjeg dijela stopala, palac se pomiče prema drugom prstu, a na unutrašnjoj strani stopala javlja se bolna izraslina. Ispravljanje ovakve deformacije je dugotrajno i često je potreban operacijski zahvat.

Metatarzalgija je pojava boli u prednjoj trećini stopala koja se naziva metatarzus

Također više pogađa žene zbog preuske obuće i visokih potpetica. Bol se javlja zbog sužavanja metatarzalnih tunela što smanjuje prostor živcu i vrši pritisak na njega pa dolazi do naticanja živca koji postaje deblji da bi se u konačnici stvorilo kronično zadebljanje ili neurom. Bol se javlja iznanadno i vrlo intenzivno. Osobe sa ovakvim tegobama trebale bi nositi širu obuću s niskom petom.

Utjecaj neadekvatne obuće na kralježnicu

Dugotrajno nošenje neadekvatne obuće odražava se i na ostale dijelove lokomotornog sustava. Posljedično skraćenje mišića stražnje strane potkoljenice uzrokuje savijanje koljena koje se prenosi i na kukove. Ovakav položaj dodatno opterećuje slabinski dio kralježnice i uzrokuje bolove što najviše osjeti starija populacija.

Što je to petni trn?

Petni trn karakterizira jaka bol prilikom prvih koraka ujutro nakon buđenja ili nakon dugog sjedenja. Javlja se prilikom dužeg nošenja istrošene i tvrde obuće koja ne dopušta normalne kretnje stopala.

Petni trn posljedica je mikrooštećenja koja uzrokuju propadanje kolagenih vlakana plantarne fascije. Plantarna fascija je ligamentna struktura koja se nalazi na donjem dijelu stopala od pete do prstiju. Njena funkcija je održavanje svodova stopala i amortiziranje pri hodanju.

Natisci i kurje oči

Najčešće su to pojave kod nošenja preuske obuće: javljaju se kao posljedica obrambenog mehanizma kože od trljanja, pritiska i lokalnih iritacija. Vremenom se javlja bol prilikom hodanja, liječenje pomoću kapi i flastera (Hansaplast flasteri protiv kurjih očiju) je dugotrajno, uz dodatne posjete pedikeru.

Trudnice i bol u stopalima

Kod trudnica se često javlja bol u stopalima i problemi s venama upravo zbog spuštanja svodova stopala jer zbog nepravilnog položaja vene nemaju dobru mišićnu potporu koja pumpa krv iz potkoljenice. Zato trudnice trebaju nositi anatomsku obuću koja će  pružiti potrebnu potporu stopalima, a time i prevenirati daljnje probleme s cirkulacijom.

Dijabetičarima se boso hodanje ne preporučuje

Dijabetičari moraju posebnu pažnju posvetiti obući jer i najmanji žulj može uzrokovati ozbiljne probleme. Bosonogo hodanje kod ove populacije nije preporučljivo - budući da su im osjetila na stopalima slabija postoji rizik od nastanka rane, a da to i ne primijete. Obuću ne smiju nositi na golu kožu već obavezno s čarapama. Svaki dan je potrebno pregledati stopala, pogotovo pete, a obuća mora biti prilagođena širini i dužini stopala kako bi rizik od žuljeva i natisaka sveli na minimum. Obuća mora biti prozračna i od prirodnih materijala.

Što je to spušteno stopalo?

Spušteno stopalo predstavlja spuštene i ravne svodove stopala. Ovdje se gubi funkcija  amortizacije i opterećenje se prenosi na nogu. Hod je neelastičan, javlja se umor u nogama i bol u stopalu, mišićima i leđima. Zbog nepravilnog opterećenja u starijoj životnoj dobi javljaju se degenerativne promjene, problemi s cirkulacijom krvi (proširene vene) i druge tegobe. Spušteno stopalo se razvija postepeno, a reagirati treba već u doba adolescencije anatomskom obućom i ulošcima.

Bebe se rađaju s ravnim stopalima

Ravna stopala kod beba nisu razlog za brigu sve do dječje dobi od 4. godine života kada bi se svod stopala trebao podignuti. Prije toga struktura kostiju, mišića i vezivnog tkiva još uvijek nije razvijena. Razvoj ovih struktura je intenzivan od trena kada dijete prohoda pa sve do školske dobi. Bitno je pustiti dijete da samo prohoda kada osjeti potrebu, a to je tren kada muskulatura dovoljno ojača za prve korake. Kada prohoda, bilo bi dobro da dijete hoda boso po neravnoj i prirodnoj površini kao što je na primjer travnjak. 

Stopalo je građeno za kretanje po neravnom terenu jer je time aktivnost mišića, kostiju i ligamenata na vrhuncu. Bosonogo hodanje trebale bi prakticirati i odrasle osobe sa zdravim stopalima.

Kako izabrati cipelice za malo dijete?

Nakon što prohodaju, djeci je bitno odabrati obuću koja odgovara njihovim anatomskim zahtjevima. Stopalo mora imati dovoljno mjesta, ali opet ne smije kliziti unutar obuće. Sprijeda obuća mora biti dovoljno široka da prstići ne dođu u položaj jedan preko drugog, a potplat mora biti mekan i elastičan.

Kad reagirati zbog djetetovih ravnih stopala i kako ih prepoznati?

Ako se stopalo ne podigne, odnosno svodovi ostanu spušteni do 5. godine, treba se javiti pedijatru ili ortopedu za savjet. Ravno stopalo kod djece se vidi promatrajući ahilovu tetivu na peti koja je u tom slučaju iskrivljena u stranu, a oslonac stopala je na njegovoj unutrašnjoj strani.

Obuću nam uglavnom diktiraju trendovi i kodeksi oblačenja koji često niti su udobni, a ni funkcionalni. Navedene tegobe mogu se lako prevenirati ako barem jedan  dio dana i u slobodno vrijeme provedete u anatomskoj obući koja je dizajnirana da podržava fiziologiju kretanja, napravljenu od prirodnih materijala tako da se prilagođava vašoj građi.

Kada kupujete obuću, najbolje je da to činite u jutarnjim satima jer je tada veličina vašeg stopala najrealnija. Tek kada nam se javi i najmanja tegoba znamo koliko je velik taj jedan korak i kako je dragocjen kada je lagan i zdrav.