Pa to je idila - izađemo iz mora, ušuškamo se u nekom hladu da baš ne pocrvenimo, upijamo toplinu, badić nas lagano hladi jer je potpuno mokar, a voda koja se cijedi s njega dodatno nas osvježava i sve je u savršenom redu. Ili nije?

Boravkom u mokrom kupaćem kostimu i sjedeći u hladovini umjesto na suncu dolazi do pothlađivanja donjeg dijela trbuha, odnosno slabljenja prokrvljenosti organa u zdjelici pa tako i mokraćnog mjehura - objašnjava magistra farmacije Ana Gjerja iz Farmacije u zagrebačkom Garden Mallu. Također, vlažan kupaći kostim pravi je raj za razmnožavanje bakterija. Stoga savjetujemo da vlažan kostim što prije presvučete te da u kostimu ne budete dulje nego što je nužno. Dovoljno je samo nekoliko sati da se bakterije razmnože i da se javi upala.

Cistitis je medicinski  termin koji označava upalu mokraćnog mjehura. Upala nastaje kada se inače sterilni dio urinarnog trakta, koji uključuje mokraćnu cijev i mjehur, inficira bakterijama. Bakterije koje dospiju u mjehur se mokrenjem uklanjaju, međutim, ako zaostanu u mjehuru brzo se razmnožavaju i uzrokuju upalu. Više od 90% slučajeva cistitisa uzrokovano je Escherichiom coli. Osim E.coli, mogući uzročnici uroinfekcija su Klebsiella, Proteus mirabilis, Enterococcus.

Simptomi počinju naglo i uključuju učestalo i bolno mokrenje, osjećaj pečenja i pritiska pri mokrenju, pritisak i bol u zdjelici. Mokraća postaje zamućena, a u rjeđim slučajevima može se pojaviti krv u mokraći i povišena temperatura (najčešće do 38°C ). Upale mjehura češće se javljaju kod žena zbog anatomski kraće mokraćne cijevi i relativno kratkog razmaka između otvora uretre i anusa.

Ako ipak dođe do upale, kao prva pomoć mogu se koristiti preparati na bazi medvjetke. Ova biljka je zbog svojeg sastava odličan urinarni antiseptik i blagi diuretik. Medvjetku možemo koristiti u obliku čaja, kapsula ili kapi.  No, valja imati na umu da je za djelotvornost potrebno uzeti ispravnu dozu.  Ako koristimo čaj, doza je 3 grama u 150 ml vode 3-4 puta dnevno. Preparati u kapsulama standardizirani su na aktivni sastojak medvjetke, arbutin, te se u tom slučaju uzima  400-800 mg arbutina dnevno, podijeljeno u 2-3 doze. Djelotvornost medvjetke bolja je u zaluženoj mokraći pa je preporuka da se  kombinira sa soda bikarbonom (2x1/2 žličice).

Ako se odlučite na terapiju medvjetkom, izbjegavajte hranu i pića koja zakiseljavaju urin kao što je vitamin C jer umanjuju djelovanje biljke. Preporuka je koristiti medvjetku 7 dana, a u slučaju pogoršanja simptoma unutar 48 sati, potrebno je javiti se liječniku. Medvjetka se ne preporučuje kod trudnica, dojilja i djece mlađe od 12 godina.

Kao pomoć pri liječenju urinarnih infekcija koristi se i biljka zlatnica. Djeluje blago na poticanje izlučivanja mokraće, te protuupalno i spazmolitski. Često se preporučuje kako bi se spriječio povratak infekcije. Može se uzimati u obliku čaja i kapsula: čaj se spravlja od 3-5 grama zlatnice u 200ml vode, te se pije 2-4 puta dnevno, dok kapsule sadrže suhi ekstrakt biljke, a uobičajena je doza 350-450 mg 3 puta dnevno. Zlatnicu je preporučeno koristiti 10-20 dana nakon završene terapije s medvjetkom - .

Brusnica je također vrlo efikasna u liječenju infekcija s Escherichijom coli i ostalih već navedenih patogena. Sadrži specifične komponente, proantocijanidine (PAC), koji sprječavaju prianjanje bakterija na epitelne stanice mokraćnog sustava i smanjuju mogućnost infekcije. Osim toga, izmjenom oblika i dužine bakterija smanjuje se mogućnost njihove međusobne komunikacije i razmnožavanja. Najveći broj studija potvrdio je da je 36 mg PAC minimalna doza koja ima učinak pa je potrebno birati standardizirane preparate.

Često u želji da pojačaju djelovanje i ubrzaju izlječenje, pacijentice znaju kombinirati brusnicu s medvjetkom, što je pogrešno jer će djelovanje potpuno izostati!

Za razliku od već spomenute medvjetke, brusnici je potreban kiseli urin pa je preporuka uz terapiju brusnicom koristiti i vitamin C. Osim preparata u tabletama, može se koristiti čaj ili sok od plodova brusnice koji se mogu primjenjivati i kod djece, trudnica, dojilja i starijih osoba.

U liječenju i prevenciji recidiva uspješni su i preparati koji sadrže šećer pod imenom d-manoza koji oblaže bakterije E. coli, sprječava njihovo prianjanje za mokraćni mjehur te se mokraćom ispiru iz organizma. Doziranje d-manoze u prahu je čajna žličica (2 g) u 100 ml vode svaka 4 sata prva 3 dana, a nakon toga nastaviti uzimanje 2 x 1 čajna žličice dnevno dok se ne potroši pakiranje od 50 g. D-manozu mogu uzimati trudnice i djeca u prilagođenom doziranju te dijabetičari uz kontrolu glukoze u krvi.

Postoje i preparati gdje d-manoza u kombinaciji s brusnicom ima sinergističko djelovanje i povratne informacije pacijentica jako su dobre.

Ako se simptomi uz samoliječenje pogoršaju unutar 48 sati, potrebno je obratiti se liječniku koji će propisati antibiotik. U tom slučaju poslušajte savjet ljekarnika o pravilnom vremenskom razmaku uzimanja antibiotika kao i da je lijek potrebno potrošiti do kraja, a ne prekinuti s liječenjem kada simptomi nestanu. Potrebno je piti najmanje 8 čaša vode dnevno kako bi se mokraćni putovi ispirali i mokriti svaki puta kada se osjeća potreba, a najmanje svaka 4 sata.

Prevencija je vrlo važna kod cistitisa i nastojite steći dobre navike dok ste na ljetovanju kako biste uživali u suncu i plivanju. Mijenjajte kupaći kostim nakon plivanja, genitalno područje perite sapunima namijenjenima za sluznicu intimnog područja koji će regulirati kiselost, nakon nužde potrebno je brisati se prema natrag, piti najmanje 2 litre vode ili nezaslađenog čaja na dan, ne odgađati potrebu za mokrenjem i mokriti odmah nakon spolnog odnosa kako bi se otklonile bakterije. Izbjegavajte usku odjeću i dajte prednost pamučnom donjem rublju pred sintetskim.