Predmenstrualni sindrom kao da ne zna da se ljeti želimo i odmoriti pa reagira na razne načine (visoke mu temperature baš i ne odgovaraju)

Tijelo nas svaki mjesec podsjeća na neke od tegoba kao što su nadutost, glavobolja, otečene noge i osjećaj težine, podsjeća magistra Božena Obradović iz Farmacije (Ilica 11, Zagreb) koja se svakodnevno susreće s pacijenticama čiji se problemi intenziviraju baš tijekom ovog perioda. Naravno da postoje brojni načini kojima se posljedice i simptomi PMS-a mogu ublažiti, no to zahtijeva i odgovornost i određenu akciju s naše strane. Kad govorimo o problemima i intenzitetu oko PMS-a, opet se dotičemo vječnih tema - prevelike količine stresa kao i nedostatka kretanja, koji su uvelike prisutni u današnjem društvu i općenito načinu života.

Najčešći predmenstrualni simptom zbog kojeg žene dolaze po savjet u ljekarnu je zadržavanje tekućine. Iako prolazno, uzrokuje im nelagodu i povezuje se s povećanjem tjelesne težine - objašnjava magistra Obradović. - Razlog tome su estrogen i progesteron kao i višak aldosterona i antidiuretskog hormona koji uzrokuju prolazno zadržavanje tekućine. Ljeti osjećaj napuhnutosti može biti još i dodatno izražen zbog vrućine i dodatnog unosa tekućine. Ako ne postoje stanja koja bi bila kontraindicirana za primjenu preparata koji djeluju na izlučivanje tekućine iz organizma (snižen krvni tlak, oštećena funkcija bubrega), najčešća je preporuka primjena biljnih vrsta koje djeluju diuretski (čaj od lista koprive, breze ili preslice) ili preparata koji ujedinjuju više biljnih vrsta - Esi Diurerbe forte, u obliku tableta ili sirupa, i na taj način imaju višestruki učinak. Diuerbe forte sadrži estrakt runjike i breze koji potiču izlučivanje mokraćne kiseline i klorida uz povećanje volumena mokraće, ekstrakt ortosifona koji smanjuje otoke na nogama i djeluje blagotvorno kod urinarnih infekcija, dok ekstrakt pirike potiče izlučivanje tekućine i rad jetre, a magnezij i kalij nadoknađuju minerale izgubljene izlučivanjem tekućine.

Definicija predmenstrualnog sindroma

PMS označava cikličku pojavu niza simptoma tijekom druge polovice menstrualnog ciklusa žene i karakteriziraju ga fizičke i psihološke smetnje koje, ako su intenzivne, mogu utjecati na život žene. Vrsta i izraženost simptoma razlikuju se od žene do žene te iz ciklusa u ciklus. U većini slučajeva simptomi se postupno pogoršavaju u drugoj polovici ciklusa i nestaju s nastupanjem menstruacijskog krvarenja. PMS se najčešće javlja u životnoj dobi između 30 i 40 godina, premda se može javiti i u vrijeme puberteta ili peri-menopauze. Brojni endokrini čimbenici utječu na različite simptome predmenstrualnog sindroma, a najvažniji su neravnoteža između spolnih hormona estrogena i progesterona te prostaglandina i neurotransmitora. Najvažniji čimbenik koji utječe na ovu neravnotežu je povišena razina prolaktina - hormona stresa. Kao dodatni čimbenici koji utječu na razvoj predmenstrualnog sindroma navode se i manjak vitamina B6, kao i manjak neurotransmitera serotonina i dopamina te manjak fizičke aktivnosti, psihički čimbenici i genetska predispozicija.

Slabost, živčana razdražljivost i glavobolje mogu se smanjiti primjenom magnezija, osobito formulacijom koja se brzo apsorbira ili dolazi u kombinaciji s vitaminima B skupine, s naglaskom na piridoksin (vitamin B6) koji pomaže u sintezi neurotransmitora serotonina i na taj način pomaže u stabilizaciji psiholoških simptoma (Dietpharm Mg 375+B6+C, Magnezij 375 + B kompleks, Twinlab B-50, Kal Stress B complex).

Ljetne vrućine mogu utjecati na krvožilni sustav i pojačati simptome proširenih vena i kapilara što može rezultirati crvenilom (teleangiektazije), otečenošću, osjećajem umora i teških nogu. U tu svrhu dobro će doći primjena termalne vode koja će ujedno djelovati i osvježavajuće (Uriage, Avene) kao i pripravaka u obliku kapsula, gelova ili eteričnih ulja koji djeluju kao venokostriktori - divlji kesten, širokolisna veprina, limfotonici i venetonici - gotu kola, žuti kokotac, borovica, čempres. Preporučuju se Specchiasol Vital ven kapsule i gel, Phytostandard žuti kokotac/vinova loza, Dietpharm Veneton gel, Divlji kesten gel i Veneforte gel. Upravo zbog toga važno je izbjegavati dugo izlaganje suncu, a pomoći će i primjena gelova koji hlade noge (učinak mentola) i smanjuju umor i otečenost, kao što su Erbaven Fresh gel, Veneton Fresh sprej, te lagana tjelesna aktivnost i moguća primjena kompresivnih čarapa, ovisno o varikozitetima.

Ulje boražine i noćurka zbog sadržaja protuupalne gama-linolenske kiseline vraća ravnotežu između proupalnih i protuupalnih medijatora u organizmu i često se, jednako kao i ulje ili kapsule konopljike, koristi za stabilizaciju simptoma PMS-a. Preporučuje se Pranarom ulje boražine, Kemig h.t. ulje noćurka, Solaray Vitex caps.

Korisnice oralne hormonske kontracepcije često tijekom odlaska na ljetovanje zbog lifestylea i navika žele odgoditi menstruacijsko krvarenje i traže savjet kako to postići. U tom slučaju je uvijek važna konzultacija s liječnikom specijalistom koji je propisao terapiju. Ipak, postoje smjernice koje su prisutne u opisu svojstava lijeka i istovjetne su za većinu oralnih kontraceptiva. One upućuju na neuzimanje placebo pilula za broj dana za koliko se želi pomaknuti dan mjesečnice, odnosno neuzimanje placebo tableta i početak korištenja novog pakiranja uslijed čega postoji mogućnost pojave točkastog ili probojnog krvarenja.

Važno je još jednom napomenuti da korisnice oralnih kontraceptiva ne odgađaju menstruaciju na svoju ruku bez konzultacije s liječnikom!

Tijekom ljeta primjena oralnih kontraceptiva treba uvijek biti popraćena korištenjem zaštite za sunce SPF 50+, u svrhu sprječavanja tamnih mrlja koje se mogu razviti primjenom oralnih kontraceptiva. To osobito vrijedi za žene koje već imaju hiperpigmentacije pa se njima mogu preporučiti formulacije koje imaju SPF 50+ i patentirane komplekse koji sprječavaju stvaranje tamnih mrlja i širenje već postojećih (Bioderma Photoderm Spot krema, Ducray Melascreen SPF50+ krema, Roc Soleil Protexion 2u1 fluid). Za sve dodatne informacije i savjete vezane uz oralnu kontracepciju korisnice se mogu obratiti kolegicama u ljekarnama Farmacia koje pružaju uslugu savjetovanja o kontracepciji.

Najčešći simptomi predmenstrualnog sindroma se mogu podijeliti na fizičke i psihološke smetnje. Najčešće fizičke smetnje povezane su s osjećajem napuhnutosti, boli i nelagodom u području abdomena (trbuha), glavoboljom, bolom u križima, zglobovima i mišićima, natečenosti i napetosti dojki, nesanicom, mučninom i povećanjem tjelesne težine. Najčešće psihološke smetnje obuhvaćaju razdražljivost, potištenost, nemir, paniku, strah, osjećaj ravnodušnosti, depresiju, umor. Ostali simptomi mogu biti povezani sa središnjim živčanim sustavom (vrtoglavica, teškoće u koordinaciji), promjenama na koži (akne, herpes, osip, urtikarija), mokraćnim sustavom (infekcije mokraćnog mjehura), probavnim sustavom (nadutost, grčevi u crijevima) i respiratornim sustavom (astma, alergijski napadaji).

Budući da simptomi mogu biti vrlo slični nekim drugim bolestima, prije pristupanja liječenju simptoma predmenstrualnog sindroma važno je otkloniti prisutnost drugih stanja ili bolesti kao što su dijabetes, hipoglikemija, nepravilna funkcija štitnjače te primarna ili sekundarna dismenoreja. Liječenje je simptomatsko i cilj ponovne uspostave ravnoteže ne postiže se samo jednim čimbenikom, već kompleksnim pristupom: komplementarnom terapijom, promjenom stila života i na koncu primjenom lijekova.

Promjena stila života bitan je čimbenik u redukciji predmenstrualnih simptoma. Stoga pridržavanje određenih savjeta može poboljšati svakodnevicu i pomoći u kontroli simptoma PMS-a. Najznačajniji su redukcija i otklanjanje stresa u vidu promjene prehrane i redovite tjelovježbe. U svrhu smanjenja napuhnutosti preporuka je jesti više manjih obroka dnevno, s većim udjelom složenih ugljikohidrata, vitamina i minerala koji su lako dostupni u ljetnoj sezoni (voće, povrće, cjelovite žitarice).

Smanjenim unosom soli, tj. natrija, također će se smanjiti napuhnutost i zadržavanje tekućine. Međutim, potreban je oprez, osobito tijekom ljetnog perioda, kako ne bi došlo do dehidracije koja može utjecati na pogoršanje stanja umora i glavobolje. Ako do toga dođe, preporuka je primjena rehidracijskih otopina koje će nadomjestiti izgubljene elektrolite i minerale, a dostupne su i formulacije koje utječu i na obnovu crijevne flore smanjujući nadutost i grčeve u crijevima (Biorela ORS, Rehidromiks). Preporuka je izbjegavanje alkohola i cigareta koji mogu utjecati na promjene u raspoloženju i smanjenje energije. Umjerena tjelovježba, aktivnosti poput plivanja, trčanja ili vožnje biciklom mogu umanjiti umor i depresivno raspoloženje, a vježbe disanja (yoga, pilates) mogu pomoći u redukciji stresa i nesanice.

Medikamentno liječenje uključuje primjenu analgetika (paracetamola i nesteroidnih protupalnih lijekova, NSAID-a) koji mogu otkloniti bolove u mišićima, zglobovima, glavobolju, križobolju i grčeve u trbuhu. Također, u svrhu otklanjanja simptoma PMS-a, liječnik može propisati terapiju oralnim kontraceptivom (u slučaju tegoba koje traju cijele godine), antidepresivima (u slučaju depresivnih epizoda) ili diuretika (zadržavanje tekućine kao temeljni problem PMS-a).