Maleno i jako važno, osjetljivo i zaslužno za naš sluh i ravnotežu - uho je kompleksan stroj koji ćemo obraditi u ovoj temi: možete pročitati sve o higijeni, zaštiti, tegobama i kako ih spriječiti.

Građu uha možemo podijeliti na vanjsko koje čine ušna školjka i zvukovod, srednje uho sastavljeno od bubnjića, tri koščice, Eustahijeve cijevi te unutarnje uho pomalo komplicirane građe labirinta čiju osnovu čine pužnica i brojni kanalići.

Zvučni val - električni impuls - mozak

Ušna školjka sakuplja i usmjerava zvučne valove zvukovodom koji pojačava njihovu frekvenciju , prema opni-bubnjiću koji dijeli vanjsko od srednjeg uha. Zvučni val koji dolazi zvukovodom pokrene bubnjić i vibracija se prenosi preko 3 koščice; čekića, nakovnja i stremena koji dalje pokreću perilimfu pužnice i predvorja. Preko stanica pužnice zvučni se val pretvara u električni impuls te se prenosi živcem do centra za sluh u mozgu. Unutarnje uho ima sustav od tri kanalića odgovoran za osjet ravnoteže. Eustahijeva cijev je dio srednjeg uha koji ga spaja s nosnim dijelom ždrijela i važna je za izjednačavanje tlakova u bubnjištu i onog izvana.

Zaštitna uloga cerumena

Žlijezde lojnice zvukovoda luče cerumen ili ušnu smolu. Cerumen je sastavljen od lipida i vode i ovisno o postotku lipida može biti tzv. suhi i mokri tip, a ima protektivnu ulogu, održava zvukovod masnim i vlažnim te elastičnim. Zvukovod posjeduje i svoj biofilm koji različiti vanjski utjecaji mogu narušiti uzrokujući brojne probleme tog osjetljivog područja.

Ravnoteža između stvaranja i fiziološkog rastvaranja ušne smole može biti narušena uslijed npr. hipersekrecije žlijezda, anomalija u građi zvukovoda, a posljedica toga je stvaranje ceruminalnog čepa koji ako se na pravilan način ne ukloni može u prekomjerno vlažnom području bubriti i zatvoriti zvukovod uzrokujući slabljenje sluha. 

Higijena uha

Pravilna higijena vanjskog uha izuzetno je važna. Higijenom se mogu prevenirati neugodne i, na žalost, pogotovo kod djece, česte upale. Higijenu održavamo otopinama na uljnoj bazi i hipertoničnim (2,3-2,6%) otopinama NaCl-a. Ulje prodire i omekšava ušnu mast olakšavajući njezino čišćenje. Doziranje uljnih preparata je 2-3 potiska kod odraslih i 1-2 potiska kod djece jednom dnevno, a ako je ceruminalni čep stvoren, upotrijebiti se može i dva do tri puta dnevno. Zvukovod se zatvori komadićem vate i nakon 10 minuta ispere mlazom tople vode. Nakon čišćenja je poželjno ukapati preparat na alkoholnoj osnovi (izopropanol 2-3 kapi, glave nagnute u stranu) koji će osušiti zvukovod i uspostaviti prirodnu kiselost. Za svakodnevnu njegu uha postoje i izvrsne kombinacije s uljem badema i kukuruza te propolisa i ekstrakta kamilice s eteričnim uljima. Propolis u kombinaciji s eteričnim uljima ima izvrstan antiseptički učinak. Odrasli kapaju 3-4 puta na dan 2-3 kapi, a djeca starija od tri godine 1-2 puta dnevno po 2 kapi.

Tuljci za čišćenje

Vrlo su pouzdani i korisni tuljci koji se postave u ušni kanal u ležećem položaju, a vrh se zapali. Oslobođena toplina penetrira u uho i stvara podtlak omogućujući uklanjanje vode, nečistoća, omekšava nakupljenu ušnu mast, ali i izjednačava tlak u uhu nakon npr. ronjenja ili leta avionom.

Hipertonične otopine morske vode s posebno prilagođenim aplikatorima pogodne su za čišćenje zvukovoda i mogu se kombinirati s drugim ceratoliticima. Tri puta tjedno dva potiska u svako uho dovoljno je za održavanje higijene.

Preparati na uljnoj ili vodenoj bazi ne smiju se upotrebljavati ukoliko postoji upala ili ozljeda zvukovoda ili bubnjića, ali njihovom svakodnevnom upotrebom smanjit ćemo učestalost pojave upalnih procesa.

Oralna upotreba probiotika

Probiotici koji sadrže soj S. salivarius ojačat će otpornost stvaranjem prirodne ravnoteže toga područja. Probiotike možete koristiti od rane dječje dobi u prilagođenom obliku i dozi koja odgovara dobi djeteta.

Vatirani štapići - oprez!

Upotreba vatiranih štapića u čišćenju ušnog prostora nije preporučljiva jer ih vrlo često nepravilno koristimo. Najpouzdaniji su oni sa zaštitom koji se ne mogu ugurati duboko u zvukovod. Štapićem se može ukloniti samo ostatak vode nakon kupanja, nikako ga ne trebamo koristiti za svakodnevno uklanjanje ušne masti. Štapićem možemo cerumen nagurati prema bubnjiću, ali i neopreznim rukovanjem oštetiti i zvukovod i bubnjić.

Prevencija upale uha - čišćenje nosa

Kako bismo spriječili upalu uha, pogotovo kod djece, neizbježna je redovita higijena nosa. Postoje vrlo učinkoviti izvrsni sistemi za ispiranje nosnih šupljina kojima se ulijevanjem svježe pripravljene hipertonične otopine kroz jednu nosnicu i izlaskom vode kroz drugu omogućuje detaljno čišćenje. Važno je i aspirirati nakupljeni sadržaj iz nosa jer se time onemogućuje nakupljanje sekreta u Eustahijevoj tubi.

Bakterija stafilokok uzrokuje upalu vanjskog zvukovoda

Upala vanjskog zvukovoda (poznata kao plivačko uho), najčešće je uzrokovana procesom u dlačnom folikulu koji uzrokuje bakterija stafilokok. Prekomjerna sekrecija ušne masti, nedovoljna higijena, trljanje zvukovoda štapićima, guranje prstiju u zvukovod mogu biti dobra podloga razvoja upale. Izrazito je bolna, a furunkul ponekad može zatvoriti zvukovod.

Bakterija streptokok uzrokuje upalu unutarnjeg zvukovoda

Ostaci vlage i znoja narušavaju prirodnu ravnotežu toga područja i proces upale se vrlo brzo razvije. Bol je jaka, s tendencijom širenja, a i regionalni limfni čvorovi mogu oteći. Liječi se kombinacijom antibiotika i kortikosteroida u obliku kapi, a često će liječnik u uho uložiti sterilnu gazu impregniranu antibiotskom masti preko koje se kapaju kapi koje na taj način lakše difundiraju u upaljeno područje.

Upotreba analgetika za smanjenje boli je obavezna. Ljekarnik će preporučiti paracetamol u dozi od 500 mg 4x/dan ili ibuprofen 400 mg 4x/dan. Ako dijete boli uho, svakako mu dajte lijek protiv boli (10-15 mg/kg /dan paracetamola ili 20-30mg/kg/dan ibuprofena koje treba-rasporediti na maksimalno 4 doze u 24 sata) i prije odlaska liječniku.

Upala srednjeg uha

Srednje uho povezano je Eustahijevom tubom sa srednjim dijelom nosne šupljine. Upravo kod prehlada nakupljeni sekret može dovesti i do začepljenja Eustahijeve tube i biti dobra podloga upalnom procesu. Bol je izuzetno jaka, pojačava se noću, pacijent se tuži na osjećaj začepljenosti uha. U najtežim slučajevima upale bubnjić se može uslijed pritiska nakupljene tekućine  ispupčiti pa čak i perforirati uz pojavu gnojnog i/ili krvavog iscjetka. Upala srednjeg uha se liječi oralno antibioticima uz obveznu upotrebu analgetika.

Kapanje nosa za olakšavanje upale srednjeg uha

Iako kod ove vrste upale nećemo izbjeći upotrebu antibiotske terapije, olakšati simptome možemo kapanjem nosa. Dekongestivi pravilno ukapani u nos - u ležećem položaju glave zabačene u desnu pa lijevu stranu, 3-4 kapi u svaku nosnicu 3-4 puta dnevno smanjit će edem i sekreciju tekućine koja uzrokuje pritisak i bol. Kod upala blažeg tijeka možete koristiti magistralne kapi s prokainom i fenazonom. Prokain je lokalni anestetik koji će ublažiti bol, a fenazon će djelovati protuupalno.

Kapi možete kapati djeci starijoj od tri godine (1-2 kapi 2-3x/dan), a doziranje kod odraslih je 3-4x4-5 kapi/dan.

Upala unutarnjeg uha i oštećenje sluha

Na sreću, nije česta: upali unutarnjeg uha gotovo uvijek prethodi infekcija gornjih dišnih puteva, a infekcija je najčešće virusnog porijekla. Simptomi uključuju zujanje u uhu, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje. Liječi se kortikosteroidnom terapijom koju propisuje liječnik na recept. Ukoliko je infekcija bakterijska, neophodna je antibiotska terapija, ali će takva vrsta upale unutarnjeg uha gotovo sigurno dovesti  do oštećenja sluha.

Svrbež uha

Jedna je od neugodnih i čestih pojava. Osim nedovoljne higijene navedenog područja te upalnog procesa, svrbež može uzrokovati i gljivična infekcija zvukovoda. Ukoliko zvukovod neugodno svrbi uslijed nakupljenih stanica mrtvog epitela i viška cerumena, liječnik vam može propisati kapanje 1% salicilnog alkohola 3x na dan kroz tri do četiri dana. Također je izvrsna otopina 3% boratne kiseline kao blagi antiseptik, a ujedno će vratiti prirodnu kiselost koži zvukovoda. Kod gljivičnih infekcija potrebno je temeljito čišščenje zvukovoda antiseptičkim otopinama i upotreba antimikotske lokalne terapije.

Provjera sluha novorođenčadi u rodilištima

Vrlo je važno od najranije dobi utvrditi da li je funkcija sluha uredna. U Hrvatskoj se već nekoliko godina u rodilištima svakom novorođenčetu provjerava sluh. Rizik oštećenja sluha kod novorođenčadi povećava se ako je trudnica preboljela neku infekciju, kod djece male porođajne težine ili ako je novorođenče bilo na terapiji antibioticima koji kao nuspojavu imaju oštećenje sluha (npr. aminoglikozidni antibiotici). Ako se oštećenje sluha utvrdi u najranijoj dobi, rehabilitacija će biti uspješnija.

Bol u ušima kod beba i djece

Jedna od najneugodnijih boli upravo je bol uha i ušnog područja. Pogotovo kod dojenčadi i male djece bol može remetiti ritam spavanja jer je upravo u noćnim satima bol najizraženija i nerijetko se tada i prvi puta javlja. U vodoravnom položaju Eustahijevom se cijevi teže drenira nakupljeni sekret i zbog razlike u tlakovima i upalnog procesa javlja se oštra bol. Kod dojenčadi Eustahijeva je tuba vodoravno položena te češće dolazi do upala toga područja. Mala beba ne može pokazati niti reći što je boli, a nemogućnost sisanja prilikom podoja, uporan bolni plač i reagiranje prilikom blagog pritiska na područje uha, može biti naznaka upravo upale uha.

Slušna pomagala

Bolesti poput ponavljajućih upala mogu oštetiti bubnjić i koščice koje služe prijenosu zvučnih valova, nakupljanje ušnog voska u zvukovodu te traume srednjeg uha dovode do djelomičnog ili potpunog gubitka sluha. Gubitak sluha može biti i nasljedan, a gotovo bez iznimke se pogoršava starenjem.

Postoje slušna pomagala koja se danas mogu nabaviti i u ljekarni. Pomagalo se sastoji od pojačala, slušalice i mikrofona. Mikrofon prima signal kojeg pojačalo ojačava a slušalica signal prosljeđuje u zvukovod prema bubnjiću. Ovu vrstu pomagala preporučit će stručna osoba nakon temeljite obrade.

Uho je osjetljiv organ. Danas postoje izvrsni i učinkoviti preparati  za održavanje pravilne svakodnevne higijene. Njihovom upotrebom smanjit ćete pojavu neugodnih upala uha.