Ako se ponekad osjećate poput teškog balona, ne brinite, to je normalna i očekivana siječanjska pojava jer su teška hrana koju smo konzumirali tijekom blagdana i manjak kretanja, ostavili danak.

Sve probleme s probavom (zbog čega se mogu javiti i razne alergijske reakcije, kao i atopijski dermatitis) možete regulirati i riješiti probioticima i probavnim enzimima, koji su u posljednje vrijeme postali vrlo popularni, no treba ih konzumirati na pravilan način te u adekvatnom obliku. Postoje brojni znanstveni dokazi o njihovu povoljnom učinku na zdravlje organizma, naročito na pravilno funkcioniranje probave i rješavanje problema kao što su zatvor i proljev, kao i pad imuniteta. Na isti način rješavaju se i razne crijevne viroze, kojih je u zadnje vrijeme sve više. Nakon što ste sredili organizam probioticima, probavnim enzimima i elektrolitima te ga doveli u red, vrijeme je za - vitamine. No, krenimo redom.

Popričali smo o ovoj temi s magistrom Katarinom Alić, koja se svakodnevno susreće s ovakvim i sličnim problemima pacijenata.

Nakon blagdana i teške hrane probavni je sustav dosta opterećen i jednostavno ne može funkcionirati kao inače, a takve stvari teško prolaze same od sebe. Zato treba krenuti s lakšom prehranom, unositi u organizam dosta vlaknaste hrane i tekućine, ali i probiotike. To znači da crijevnu mikrofloru treba nadograditi dobrim bakterijama, probioticima, kako bi se cijeli proces nekako olakšao i ubrzao. Osim njih, tu su i probavni enzimi koji pomažu razgradnji masti i ugljikohidrata, glavnih izvora energije u našem organizmu – kaže magistra.

Probiotici će uspostaviti ravnotežu između dobrih i loših bakterija u crijevima, koja može biti poremećena nakon prevelikih konzumacija masnoće, alkohola, no i zbog nekog većeg stresa, bolesti... Probiotici i inače postoje u probavnom sustavu, ali ih često nema dovoljno zbog navedenih razloga. Oni potiču imunološke stanice da se štite od štetnih učinaka hrane, bilo da se radi o toksinima ili bakterijama, te ih eliminiraju iz organizma ili potiču imunološki odgovor. 

Probavni enzimi razgrađuju masti, proteine i ugljikohidrate, a njihov manjak uzrokuje brojne probavne probleme koji su danas sve učestaliji. Količina vremena koja vam treba da organizam probioticima i probavnim enzimima dovedete u prijašnje, bolje stanje, individualna je, no već u tjedan dana može se primijetiti velika razlika. Osjećaj lakoće sve je prisutniji, a problemi polako nestaju – objašnjava magistra.

Zbog brojnih probavnih smetnji kao što su proljev, a može biti i povraćanje, veća količina tekućine odlazi iz organizma, što znači da tijelo ulazi u stanje dehidracije pa je važno na vrijeme nadoknaditi izgubljeno. A kako to učiniti? Elektrolitima, odnosno rehidracijskim solima, koje treba konzumirati polako, gutljaj po gutljaj, kako bi se organizam polako vraćao u normalno stanje. Budući da su probiotici i elektroliti povezani kad govorimo o zdravstvenim problemima, danas imamo i preparate koji nude sve to u jednom.

Kad je organizam ponovno uspostavio ravnotežu, odnosno kad se probava smiri i krene funkcionirati normalno, vrijeme je za vitamine kojima ćete vratiti snagu jer svi ti probavni problemi imaju tendenciju trošenja svega što nam je potrebno da bismo bili potpuno zdravi -objašnajva K. Alić.

Probavni problemi često se javljaju i kod dojenčadi jer u prvim mjesecima života djeca nemaju razvijenu crijevnu mikrofloru. Stoga majčino mlijeko probavljaju nešto teže pa se već od četvrtog tjedna života javljaju kolike ili grčevi. Upravo zbog toga postoje probiotičke kapi koje se mogu davati tek rođenim bebama, kako bi im se olakšalo probavljanje majčinog ili adaptiranog mlijeka. Ujedno djeluju na poboljšanje metabolizma te potiču imunološke stanice na bolje djelovanje. Čak se i trudnicama predlaže konzumiranje probiotika u posljednjem tromjesečju trudnoće kako bi spriječile ili ublažile pojavu kolika.

Još je jedan bitan savjet što se tiče probave: Ako idete na putovanje u krajeve u kojima je hrana drukčija, ubacite nekoliko tjedana prije u prehranu probiotike, oni će vam pomoći da lakše podnesete promjene. Naime, brojni se pacijenti nakon putovanja žale da im je probava otežana te da imaju razne probleme koji se zapravo mogu i spriječiti, i to upravo probioticima i probavnim enzimima. No, ni nakon svega nije kasno, posavjetujte se sa stručnom osobom o tome kakvi će vam preparati u najkraćem roku riješiti probleme.

Probiotici i probavni enzimi mogu se uzimati i preventivno. Ako često konzumirate tešku hranu ili na neki način mijenjate prehranu, to predstavlja stres za organizam, stoga je bolje spriječiti nego liječiti! Osim toga, probiotike i enzime možete kombinirati s drugim dodacima prehrani, tako da nema brige oko toga hoće li sve funkcionirati. Jer, zdrava i lagodna probava može vam uistinu olakšati život te priuštiti taj divan osjećaj lakoće, koji svi toliko priželjkujemo!