Često kažemo – čuvaj to kao oko u glavi. Ova uzrečica znači ne samo da su nam oči pravo blago, već da se moramo pažljivo brinuti o njima jer su nam vrijedne koliko i fragilne. Oduvijek su oči bile u fokusu zdravlja, ali i ljepote.

Žene u srednjem vijeku upotrebljavale su razne pripravke s velebiljem kako bi postigle sjaj i bistrinu očiju dovodeći pritom zdravlje u opasnost - otkriva magistra farmacije Andrea Plečko iz Farmacije na zagrebačkom Svetom Duhu - a danas se vodimo činjenicom da su zdrave oči, lijepe oči. Potrebno ih je njegovati i izvana i iznutra.

U najvećoj smo mjeri svjesni svijeta oko sebe zahvaljujući osjetilu vida. Čak 90% informacija o svijetu dobivamo vidom. Na pitanje što prvo primijete kod drugih, mnogi će odgovoriti da su to oči. Pomoću njih komuniciramo neverbalno, možemo ocijeniti stanje sugovornika, raspoloženje, naklonjenost. U zdravstvenom smislu, one su s dolaskom ekrana i kompjutora stavljene pred nove izazove, pa se potkraj 20. stoljeća pojavljuje i poremećaj poznat kao suho oko.

Suho oko

Suho oko podrazumijeva osjećaj pijeska ili žarenja u očima, crvenilo i staklast pogled, zamućenje vida i suzenje oka nakon dugotrajnog naprezanja. Do nastanka suhog oka može doći zbog smanjenja izlučivanja suza (hiposekrecijski oblik) ili zbog smanjenja kvalitete suznog filma (hiperevaporativni oblik). Moderan životni stil - boravak u zatvorenim, klimatiziranim ili grijanim prostorima, dugotrajan rad za računalom, sati provedeni pred TV ekranom, nošenje kontaktnih leća, neuravnotežena prehrana – pogoduju nastanku suhog oka tako da se ono sve češće javlja i među mlađom populacijom te nije rezervirano samo za stariju dob. Bez obzira na uzrok, smanjeno podmazivanje oka suzama dovodi do kronične iritacija oka i razvoja simptoma. Za ublažavanje smetnji koriste se umjetne suze – kapi za oči koje će nadoknaditi manjak  i poboljšati kvalitetu suznog filma.

Koje suze odabrati? Na policama ljekarni nalazi se velik izbor umjetnih suza, no nisu sve jednake. Posebnu pozornost treba obratiti na konzervans koji se nalazi u kapima. Izbjegavajte kapi s benzalkonij-kloridom, konzervansom koji oštećuje površinu oka i suzni film. Prednost dajte kapima bez konzervansa (np. Systane Ultra UD, Vizol S) i onima koji sadrže konzervanse koji ne oštećuju površinu oka (npr. Systane, Optive). Kapi treba odabrati i prema vrsti suhog oka.

Ako je osjećaj peckanja i crvenilo oka češće ujutro, osjećate pojačano suzenje oka nakon rada na računalu ili u vožnji, nakon boravka na vjetru i hladnoći i još imate suhu kožu, vjerojatno se radi o hiperevaporativnom suhom oku. Ovdje dolazi do poremećaja masnog sloja suza što dovodi po pojačanog isparavanje vode s površine oka. Tada treba odabrati kapi koje nadoknađuju nedostatak lipida u suzama (npr. Systane Balance). Također, produkcija masti iz kapka može se potaknuti toplim oblozima koji se stavljaju na oko, a pomaže i lagana masaža kapaka prema rubu. Za one kojima je uzrok suhoće oka rad za računalom, preporuča se postavljanje ekrana 10-20 stupnjeva ispod razine pogleda.

Ako su simptomi kao što su osjećaj suhoće i pijeska u očima, crvenilo i smanjenje oštrine vida češći navečer, a pritom ste već ušli u 50-e, vjerojatno se radi o hiposekrecijskom suhom oku tj. smanjena je proizvodnja suza. Tada je potrebno prvenstveno nadoknaditi vodenu komponentu suza – što većina umjetnih suza i radi.  Ovdje je pri odabiru kapi važno imati na umu koji se ovlaživač nalazi u sastavu kapi. Kapi trebaju nadoknaditi nedostatak vode, ali i obnoviti narušeni kontinuitet suznog filma kako bi učinak ovlaživanja bio što duži. Najbolji učinak postiže se ako polimeri u kapima stvaraju zaštitni sloj koji dobro prijanja uz površinu oka (npr. Systane Ultra, Optive). Time se postiže produženo ovlaživanje oka i duži osjećaj ugode.

Umjetne suze najbolje je koristiti svakodnevno, nekoliko puta prema potrebi, a obavezno prije odlaska na posao kada znamo da će naše oči biti izložene većem naporu i navečer prije spavanja kako bismo olakšali regeneraciju oka tijekom sna. Za teže oblike suhog oka preporučuje se upotreba gela koje se koristi navečer prije spavanja (npr. Vismed gel, Systane gel drops).

Crvenilo koje se javlja zbog suhoće oka ili iritacije oka alergenima mnogi rješavaju instant rješenjem - primjenom vazokonstriktorskih kapi koje izbjeljuju oko (npr. Proculin, Visine). Ova vrsta kapi možda dovodi do trenutačnog nestanka crvenila, ali dugoročno više šteti oku nego što pomaže. Naime, djelatne tvari u ovim kapima stežu krvne žilice u oku čime se smanjuje dotok kisika i hranjivih tvari do oka, raste očni tlak, a dolazi i do smanjenja proizvodnje suza što dodatno iritira oko. Crvenilo oka uvijek je bolje pokušati tretirati umjetnim suzama, a ako one ne dovedu do nestanka simptoma posjetiti oftalmologa. Za smirivanje iritacije i crvenila oka koriste se i kapi za oči s ekstraktima kamilice, nevena i vidca (npr. Irivist, Ocuflash). Tradicionalno ove biljke se koriste za ublažavanje crvenila i upalnih stanja očiju.

Dosta vam je naočala?

Kontaktne leće mogu biti tvrde, polutvrde i mekane. Zbog brojnih prednosti polutvrde i mekane leće gotovo su u potpunosti potisnule uporabu tvrdih leća. Polutvrde leće zahtijevaju duže vrijeme prilagodbe u odnosu na mekane leće (oko 14 dana) što  nekima predstavlja i nepremostivu zapreku za nošenje ove vrste leća. Prednost polutvrdih leća je što pokrivaju manju površinu oka od mekanih leća čime se osigurava bolje opskrba rožnice kisikom. Također, zbog svog oblika pokretljivije su tijekom treptanja, što olakšava izmjenu suza ispod leće. Polutvrde leće su trajnije (1-2 godine) i omogućuju bolju oštrinu vida u odnosu na mekane leće. Zbog oblika, lakše ispadaju iz oka, a zbog dugotrajnosti zahtjevaju nešto pažljiviji tretman kod održavanja i čišćenja. Mekane leće mogu biti izrađene od hidrogela, silikon hidrogela ili biohidrogela. Njihova velika prednost je kratko vrijeme privikavanja oka na leću. Mekane leće mogu biti godišnje, tromjesečne, mjesečne, dvotjedne ili pak dnevne. Za osobe koje leće koriste povremeno (za vrijeme sportskih aktivnosti, plivanja, izlazaka itd.) dnevne leće su idealan odabir (npr. Zeiss One Day, Dailies Aquacomfort). One se koriste jednokratno nakon čega se bacaju što znači da ne zahtijevaju uporabu otopina ili posebno ispiranje i brigu o lećama. Za sve druge vrste leća bitno je kako ih održavamo. Samo pravilnim čišćenjem i čuvanjem leća možemo biti sigurni da će leća biti pomagalo, a ne opasnost za zdravlje naših očiju. Kako bismo to osigurali treba se držati sljedećih pravila:

Prije rukovanja lećama obavezno operite ruke (najbolje krutim ili antiseptičkim sapunom za ruke).
Stavljanje leća – izvadite leću iz spremnika, isperite je otopinom za ispiranje. Stavite leću na jagodicu desnog kažiprsta (ne koristiti nokte kako ne bismo oštetili leću). Srednjim prstom povucite donju vjeđu desnog oka. Srednjim prstom lijeve ruke povucite gornju vjeđu desnog oka. Umetnite leću u oko.

Skidanje i čišćenje polutvrdih leća – otvorite oko, kažiprstom povucite kut oka prema van i trepnite. Leća će iskočiti iz oka. Stavite leću u dlan i dodajte tekućinu za čišćenje (npr. Boston Advance tekućina za čišćenje, Total Care otopina za čišćenje). Trljajte prstom 10-15 sekundi. Isperite leću otopinom za čuvanje ili fiziološkom otopinom. Pospremite leću u spremnik napunjen otopinom za čuvanje preko noći. Za osiguravanje najbolje oštrine vida, polutvrde leće potrebno je jednom tjedno dodatno očistiti tabletama za uklanjanje proteina (npr. Total Care tablete).
Skidanje i čišćenje mekanih leća - srednjim prstom lijeve ruke povucite vjeđu desnog oka. Srednjim prstom desne ruke povucite donju vjeđu. Palcem i kažiprstom desne ruke trebate leću na rožnicu laganim pritiskom hvatati od rubova prema dolje. Za brži, mehanički  način čišćenja leće odaberite all-in-one otopinu za mekane leće (npr. Solocare Aqua, Complete). Stavite leću na dlan, dodajte tekućinu za mekane leće i trljajte 20 sekundi. Neke otopine ne zahtjevaju čišćenje leće trljanjem već se leća samo ispere otopinom i pospremi u spremnik (Optifree Replenish).
Za čišćenje mekih leća koriste se i peroksidne otopine (npr. Aosept Plus). Leće se nakon skidanja stavljaju u poseban spremik (uvijek koristite onaj spremik koji ste dobili uz otopinu) koji se napuni otopinom do oznake. Leće trebaju stajati u otopini minimalno 6 sati kako bi se vodikov peroksid neutralizirao. Prije stavljanja u oko leće se obavezno ispiru fiziološkom otopinom.

Nikada ne ispirite leće vodom iz slavine. Leće uvijek čuvajte u svježoj i čistoj otopini, a spremnik za leće isperite otopinom prije korištenja. Ovisno o vrsti leća, ali i otopini za čuvanje koju koristite, nošenje leća može dovesti do isušivanja površine oka. Za izbjegavanje simptoma (suhoća, peckanje, crvenilo) preporuča se koristiti umjetne suze namijenjene primjeni na leću tijekom dana ( npr. Blink Contacs, Refresh Contacts, Systane Ultra), a poželjno je nakapati oko i prije stavljanja same leće. Ako i inače imate suho oko, leće koje će vam stvarati najmanje nelagode su silikon hidrogel leće.

Higijena i njega oka

Oko posjeduje uigrani obrambeni mehanizam koji ga štiti od nečištoća i mikroorganizama s kojim dolazi u kontakt. Zdravo oko u pravilu ne zahtjeva posebnu njegu, no treba se pridržavati osnovnih mjera zaštite oka:

 • oči ne dirati nečistim rukama ili predmetima
 • u oko ukapavati kapi ili mazati masti koji su namjenjene isključivo primjeni za oko (sterilne otopine ili masti)
 • obratiti pozornost na rok valjanosti kapi i masti za oči (uglavnom je to 28 dana od otvaranja)
 • prilikom nanošenja masti ili ukapavanja kapi u oko, otvorom ambalaže ne smijemo dirati očnu jabučicu, kapak ili trepavice
 • sitna onečišćenja koja uđu u oko ne pokušavati istjerati trljanjem oka, već pričekati da ga oko samo ispere suzama
 • UV zračenje oštećuje oči - zaštitite oko kvalitetnim naočalama (UVA i UVB zaštita).

Mi koji svoje oči volimo dodatno istaknuti, trebamo posebnu brigu voditi i o preparatima koje koristimo u svakodnevnom make-up-u.

 • koristite šminku koja je namijenjena primjeni na oko
 • za skidanje šminke koristite preparate koji su deklarirani za skidanje šminke oko očiju (npr. Bioderma Sensibio micelarna otopina, Vichy Purete Thermal Eye Make-up Remover)
 • obratite pozornost na rokove valjanosti svoje maskare, olovke za oči, tuša...; poželjno je mijenjati šminku svakih 6 mjeseci, ako nosite leće čak i češće; šminku držite čvrsto zatvorenu na odgovarajućoj temperaturi
 • četkice kojima nanosite sjenilo redovite čistite sapunom i mlakom vodom; dezinficirajte utapanjem u alkohol, isperite i dobro posušite
 • ne dijelite šminku s prijateljicama
 • ne koristite slinu za uklanjanje viška šminke ili razmazanu šminku 
 • ako imate infekciju oka, zaboravite šminkanje dok se infekcija ne izlječi; ako ste neke preparate koristili za vrijeme infekcije, bacite ih i nabavite nove
 • redovito šiljite olovke za oči - time sprječavate grebanje kapka, ali i uklanjate vanjski, nečisti sloj olovke
 • ako nosite leće, stavite ih prije nanošenja šminke; skidajte leće prije uklanjanja šminke

Stanje ravnoteže u oku može bit narušeno mnogim faktorima (vanjski faktori, stres) čime ono postaje podložnije iritacijama i razvoju infekcije. Takvo osjetljivo oko treba posebnu njegu. Izbjegavajte zadimljene prostore, provodite više vremena na svježem zraku, koristite umjetne suze za održavanje vlažnosti oka, priuštite si kvalitetan san. Osobe koje imaju masnu kožu ili seboreju možda su se već susrele s problemom upale kapaka - blefaritisom. Uzrok je pretjerana aktivnost lojnih žlijezda na rubovima kapka zbog čega dolazi do sekundarne infekcije. Javlja se crvenilo, ljuskice na trepavicama i svrbež. Blefaritis ponekad zahtjeva lokalnu antibiotsku terapiju, no najvažnija je dobra higijena oka. Preporučuje se pranje rubova vjeđa šamponom za djecu ili sapunom za lice. Pripremi se otopina šampona i vode u omjeru 1:10 i njome se nježno opere rub kapka. Puno jednostavniji način čišćenja kapka je posebnim sterilnim maramicama (Blephaclean). One su natopljene otopinom koja uklanja višak masnoće s kapka, hidratizira kožu i kontrolira izlučivanje sebuma.

Kako si pomoći iznutra?

Prevencija je uvijek jednostavnija od liječenja stoga pomognite svojim očima da što dulje ostanu zdrave. Pravilnom prehranom i suplementima možete usporiti, ali i prevenirati degenerativne promjene oka povezane sa starijom dobi.

Slika 1. Amslerov test

Senilna makularna degeneracija bolest je koja zahvaća žutu pjegu, mjesto najjasnijeg vida na mrežnici. Propadanje pigmentnih stanica na mrežnici dovodi do gubitka centralnog vida. Makularna degeneracija povezana je sa starenjem i makar ne dovodi do potpunog gubitka vida, čini svakodnevne radnje kao što je čitanje ili prepoznavanje lica gotovo nemogućim. Simptomi se uglavnom razvijaju sporo, a uključuju  zamućenje vida, distorzije u vidu (ravne crte percipiramo kao valovite), teško raspoznavanje lica ili kontrasta. Jednostavan način provjere oštećenja žute pjege je Amslerov test. Gledanjem u pravilnu mrežu horizontalni i vertikalnih linija provjera se da li neke od linija vidimo kao valovite, zamagljene i iskrivljene, da li nam nedostaju dijelovi mreže ili ih vidimo kao crne mrlje. Ako da, to može upućivati na oštećenje centralnog vida. Test možete lako provesti i sami.

Slika 2. Slika Amslerovog testa kako ga vidi osoba s promjenama na žutoj pjegi

Degeneracija makule je ireverzibilna tako da je prevencija najvažniji način liječenja. Novije studije pokazuju važnu ulogu suplemenata bogatih antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama u prevenciji i u usporavanju razvoja makularne degeneracije.

Vitamin C, vitamin E, cink, bakar i selen u visokim dozama mogu usporiti napredovanja ove bolesti. Najveći izvori vitamina C, ali i korisnih bioflavonoida, su dakako agrumi i šipak. Vitamin E  i cink možemo naći u sjemenkama suncokreta i bademima. Selen nalazimo u tuni, rajčici, češnjaku i smeđoj riži.

Istraživanja pokazuju na redovita suplementacija pigmentima luteinom i zeaksantinom može smanjiti incidenciju makularne degeneracije. Također, ovi pigmentni spojevi mogu poboljšati oštrinu vida i osjetljivost na kontraste oboljelih od makularne degeneracije. Lutein i zeaksantin nalazimo u lisnatom zelenom povrću (špinat, kelj) i žumancu jajeta. 

Uloga omega-3 masnih kiselina u prevenciji i usporavanju napredovanja makularne degeneracije još nije potvrđena, ali neka istraživanja pokazuju pozitivan utjecaj na progresiju degeneracije.

Najjednostavniji način potpune kontrole nad unosom ovih vitamina i minerala je putem dodataka prehrani za očuvanje zdravlja očiju (npr. Makulin plus, Vitalux plus). Odabirom kvalitetnog suplementa možete biti sigurni da ste dobili adekvatne količine spojeva uključenih u zaštitu oka. Ovakve „vitamine za oči“ preporučila bih svim osobama starijim od 50 godina, koje puše, nezdravo se hrane, imaju povišen tlak, povećanu tjelesnu masu, povišene trigliceride ili glukozu u krvi, a pogotovo ako u obitelji imaju oboljele od makularne degeneracije.

I na kraju svega ono najbitnije, uživajte u pogledu!