Za ovo doba godine, ujesen i zimi, karakteristični su infektivni rinitisi, za razliku od proljeća i ljeta kada je sezona alergijskog rinitisa. Kako ih liječiti?

Rinitis je upala sluznice nosa. Dva najčešća oblika rinitisa uzrokovana su ili nekim mikroorganizmom ili alergenom. Za ovo doba godine, ujesen i zimi, karakteristični su infektivni rinitisi, za razliku od proljeća i ljeta kada je sezona alergijskog rinitisa.

Rinitis ili upala nosne sluznice očituje se smanjenom prohodnošću nosnih hodnika i izlučevinama sluzi iz nosa. Javlja se u sklopu prehlade, koja se očituje kao akutni rinitis, ili nekih drugih bakterijskih i virusnih bolesti. Kronični rinitis može se proširiti na sluznice sinusa, uha, grkljana, dušnica i pluća. Rinitis može biti i posljedica alergijske reakcije (peludna hunjavica).  Opetovano kihanje, svrbež i obilna vodenasta sekrecija iz nosa znakovi su posebnog oboljenja nosne sluznice, vazomotornog rinitisa. Uzrok bolesti je vrlo često preosjetljivost na različite alergene (trave, prašinu i dr.), ali može biti i rezultat najraznovrsnijih poremećaja organizma. Svi uzroci dovode do poremećaja vegetativnog živčanog sustava u sluznici nosa koji izazivaju poremećaj vazomotorike i sekrecije. Rezultat su tipični žestoki, ponekad vrlo tvrdokorni napadaji vazomotorne hunjavice. Povišene tjelesne temperature nema, ali nosna sluznica je osjetljiva, pecka, žari i svrbi, a sekret iz nosa je obilan i vodenast, rijetko zamućen ili gnojan. Bolest je kroničnog karaktera i sklona recidivima.

Napadaji mogu, osim alergijom, biti izazvani i fizičkim čimbenicima (nagla promjena tjelesne temperature, promjena položaja, psihički stres, endokrinološki poremećaji). Svako novo izlaganje uzročniku može dovesti do ponavljanja napadaja. Upravo zbog raznorodnosti etiologije, svaki vazomotorni rinitis zahtijeva poseban način liječenja, koji je uglavnom dugotrajan i ne pruža brzo poboljšanje. Stoga je i u alergijskoj i u nealergijskoj skupini važno, uz liječnički nadzor, primjenjivati lokalnu terapiju radi ublažavanja ponekad nesnosnih simptoma.

Naša preporuka: Nasic i Nasic sprej za djecu nude dvostruko djelovanje - ksilometazolina i dekspantenola, koji dovode do odčepljenja nosa i zacjeljivanja sluznice nosa, a u konačnici i do bržeg ozdravljenja. Koriste se za dekongestiju nosne sluznice tijekom rinitisa i poticanje zacjeljivanja oštećene kože i sluznice, ublažavanje vazomotornog (nealergijskog) rinitisa i liječenje otežanog disanja kroz nos nakon operacije nosa. Nasic sprej za nos, otopina, namijenjen je za primjenu u odraslih i djece starije od 6 godina. Nasic sprej za nos za djecu, otopina, namijenjen je za primjenu kod djece u dobi od 2 do 6 godina.

Fotografija: Shutterstock