Često predmet dvojbi i javnih rasprava, cijepljenje je svako malo vruća tema. No, znanost ima svoje razloge i dokaze koje nam pojašnjava magistra Martina Šepetavc iz Farmacije.

Što je to cjepivo, zašto nam je potrebno, što bi se desilo da nema programa cijepljenja, kako je krenula polemika u javnosti i zašto je iznimno važno shvatiti ulogu cjepiva u današnjem zdravstvenom sistemu.

Stiglo je doba godine kada u medijima počinju preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za cijepljenjem protiv gripe. Pozivaju se građani stariji od 65 godina, kronični bolesnici i trudnice da se jave svojim liječnicima obiteljske medicine kako bi primili cjepivo i zaštitili se od ove iznimno zarazne bolesti koja može završiti kobno za osobe oslabljenog imuniteta - ističe magistra M. Šepetavc.

Polemike u javnosti

Zadnjih nekoliko godina izloženi smo polemikama da je cijepljenje protiv zaraznih bolesti potpuno nepotrebno, da cjepiva protiv dječjih zaraznih bolesti izazivaju autizam, dio roditelja odbija cijepiti svoju djecu, a ovog proljeća smo bili svjedoci da neprocijepljena djeca nisu mogla pohađati vrtiće.

Što je istina i od kuda je krenula histerija i strah od cijepljenja? Iznijet ćemo isključivo znanstveno utemeljene činjenice kako bismo vidjeli koje su najčešće zablude vezane uz ovaj dio medicine koji je spasio milijune života širom svijeta.

Što je uopće cijepljenje i kad se obavlja?

Prema definiciji WHO (Svjetske zdravstvene organizacije) cijepljenje je stvaranje imuniteta na umjetni način unošenjem tvari ( npr. mrtvih uzročnika bolesti ) kako bi naš imunološki sustav proizveo protutijela na određenog uzročnika bolesti. Cijepljenje se može obaviti prije izloženosti uzročniku (npr. cijepljenje djece protiv ospica) ili nakon izloženosti uzročniku (npr. cijepljenje protiv bjesnoće nakon ugriza bijesne ili na bjesnoću sumnjive životinje). Stvaranjem vlastite obrane postiže se ili potpuna odsutnost zaraze određenom bolesti ili, ako zaraza nastupi, tijek bolesti znatno je blaži i lakše se liječi.

Liječnik koji je otkrio prvo cjepivo

Otkriće cijepljenja možemo zahvaliti britanskom liječniku Edwardu Jenneru koji je daleke 1796. godine izvršio prvo cijepljenje protiv velikih boginja i time znatno ublažio simptome bolesti kao i njezin ishod. Zahvaljujući programu cijepljenja kojim je rukovodila WHO, službeno su 1979. u cijelome svijetu iskorijenjene velike boginje, bolest koja je u prošlosti uzrokovala smrt milijuna ljudi i za koju ni danas ne postoji lijek. Jedna od najgorih pandemija gripa u povijesti čovječanstva
Španjolska gripa, zbog nepostojanja cjepiva, ubila je 1918.-1919. godine 20 milijuna ljudi, što je znatno više nego što ih je poginulo tijekom Prvoga svjetskog rata.

Što bi se dogodilo da ne postoji zdravstveni program cijepljenja?

Kada ne bi postojao program cijepljenja svake godine bi na desetke tisuća djece ostalo nepokretno zbog dječje paralize, isto toliko bi imalo trajno oštećenje mozga zbog meningitisa, deseci tisuća novorođenčadi bi postalo mentalno retardirano zbog rubeole, hripavac bi ubio na tisuće male djece, a ospice bi dobilo najmanje 4 milijuna djece od kojih bi nekoliko tisuća umrlo. I to su znanstveno dokazane činjenice.

Posljedice neprocijepljenosti od ospica - teške upale pluća, hospitalizacija...

S obzirom na to da su se 2015. godine u Hrvatskoj javile ospice zbog neprocijepljene djece i adolescenata od kojih su neki razvili komplikacije u obliku teških upala pluća, a polovica je bila hospitalizirana, Ministarstvo zdravlja je ponovno istaknulo važnost cijepljenja protiv ove bolesti. Naglašeno je da većina liječnika nije niti imalo priliku vidjeti ospice u svojoj praksi zbog toga što je nacionalni program cijepljenja do sada davao odlične rezultate.

Cijepljenje djece prije upisa u vrtić zakonska je obaveza

Zavod za javno zdravstvo u travnju je tražio vrtiće podatke o procijepljenosti djece što je dio roditelja protumačio kao napad na njihovu privatnost, a prema postojećim regulativama provjera statusa cijepljenja djece prilikom upisa u vrtić je zakonska obaveza i vrtići imaju pravo odbiti upis djeteta koje nije cijepljeno kako bi se spriječila zaraza u kolektivima.

Kako je krenula polemika oko cijepljenja?

Početak polemike i tvrdnja da cjepiva izazivaju poremećaje iz autističnog spektra pojavili su se zahvaljujući djelomično prenesenim informacijama koje sežu u 1998. godinu. Tada je u jednom znanstvenom časopisu bio objavljen istraživački rad liječnika da cjepivo MoPaRU (ospice, zaušnjaci, rubeola) izaziva autizam. Međutim, treba navesti potpune informacije vezane uz taj rad, a to je da se sve pokazalo netočnim jer je istraživač lažirao podatke zbog toga što cjepivo na kojem je on radio nije prošlo sigurnosna ispitivanja i nije dobilo dozvolu za uporabu te je izostala očekivana financijska dobit koja se mjeri u milijunima američkih dolara. Časopis je povukao taj rad i proglasio ga netočnim i lažiranim, ali šteta u javnosti vezana uz dezinformacije je već učinjena i s njezinim posljedicama se nosimo i danas. Primjer je već spomenuto izbijanje epidemije ospica u prvoj polovici godine. I to je znanstvena činjenica.

Mitovi o cijepljenju

Znanstvene činjenice o tipovima cjepiva, vezi između cijepljenja i higijene, kakve sve komplikacije mogu uzrokovati ospice, rubeola, zaušnjaci... Popis mitova sastavila je Svjetska zdravstvena organizacija WHO.

 

  1. Dobra higijena i provođenje sanitarnih mjera dovoljni su za suzbijanje zaraznih bolesti i cjepiva su nepotrebna. Netočno. Ako prestanemo s programom cijepljenja, te bolesti će se vratiti. Higijena, pranje ruku i sanitarne mjere su važne u sprječavanju zaraznih bolesti, ali ih neće iskorijeniti. Prestankom provođenja cijepljenja, bolesti poput dječje paralize i ospica će se ponovno pojaviti.
  2. Cjepiva imaju štetne posljedice po zdravlje koje su još neotkrivene i mogu imati fatalne posljedice. Netočno. Cjepiva su vrlo sigurna. Nuspojave koje se javljaju prilikom cijepljenja su rijetke i vrlo blage. Karakterizira ih crvenilo i bol na mjestu uboda iglom ili blago povišena temperatura i pospanost. Ozbiljne nuspojave su iznimno rijetke te su dobro istražene i dokumentirane. Puno je veća opasnost za organizam ukoliko obolite od bolesti protiv koje se niste cijepili nego od samog cjepiva. Primjerice, ospice uzrokuju encefalitis i sljepoću.
  3. Uporaba kombiniranog DiTePer (difterija, tetanus, pertusis) cjepiva i cjepiva protiv dječje paralize u djece uzrokuju sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS). Netočno. Ne postoji povezanost između cijepljenja navedenim cjepivima i SIDS-a. Djeca koja su nažalost umrla zbog SIDS-a i bila cijepljena ovim cjepivima, imala bi isti ishod i da nisu cijepljena.
  4. Zarazne bolesti u programu cijepljenja više ne postoje u mojoj državi pa cijepljenje nije potrebno. Netočno. Iako je većina zaraznih bolesti koje se nalaze u programu cijepljenja nestala u državama gdje se program provodi, uzročnici zaraze još uvijek postoje u određenim dijelovima svijeta. Zbog intenzivne globalne prometne povezanosti uzročnici prelaze geografske granice i uzrokuju zaraze osoba koje nisu cijepljene. Primjer je pojava ospica u europskim zemljama kao što su Austrija, Njemačka, Italija, Danska, Švicarska, Velika Britanija, Francuska i Hrvatska od 2005. godine do danas u osoba koje su nisu cijepile. Glavni razlozi za cijepljenje su da zaštitimo sebe i osobe oko nas. Uspješnost programa cijepljenja ovisi o suradnji svih pojedinaca, a za dobrobit cijelog društva.
  5. Dječje bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem su normalan dio života. Netočno. Bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem ne trebaju biti dio naše svakodnevice. Ospice, zaušnjaci i rubeola su ozbiljne bolesti koje mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije u djece i odraslih, uključujući upalu pluća, encefalitis, sljepoću i smrt. Pojava navedenih bolesti se uspješno sprječava cijepljenjem.
  6. Gripa je samo prolazna smetnja i cjepivo nema značajnijeg učinka. Netočno. Gripa je ozbiljna zarazna bolest koja svake godine odnese 300 000 - 500 000 žrtava u cijelom svijetu. Osobe starije od 65 godina, kronični bolesnici, trudnice i mala djeca imaju visok rizik razvoja komplikacija uzrokovanih gripom koje mogu biti smrtonosne. Cjepivo sadrži sojeve virusa koji se očekuju u narednoj godini, a cijepljenje je najbolji način da zaštitite sebe od komplikacija kao i od prenošenja zaraze na druge osobe.
  7. Bolje je steći imunitet prebolijevanjem bolesti nego cijepljenjem. Netočno. Cjepivo potiče imunološki sistem na stvaranje protutijela na određenu bolest bez samog obolijevanja i izlaganja organizma riziku od razvoja potencijalnih komplikacija. Kao primjer, obolijevanje od virusa gripe Haemophilus influenzae tip B može uzrokovati mentalnu retardaciju, obolijevanje trudnice od rubeole uzrokuje kongenitalna oštećenja djeteta, obolijevanje od hepatitisa B uzrokuje karcinom jetre, a obolijevanje od ospica može uzrokovati smrt.
  8. Cjepiva koja sadrže živu su opasna. Netočno. Tiomersal, koji se koristi kao konzervans u nekim cjepivima, organski je spoj koji sadrži živu. Najviše je upotrebljavani konzervans u cjepivima koja je potrebno primjenjivati višekratno. Ne postoji dokaz koji upućuje da tiomersal predstavlja rizik za zdravlje.
  9. Cijepljenje djeteta sa cjepivom koje sadrži zaštitu za više bolesti odjednom predstavlja rizik za imunološki sistem djeteta. Netočno. Znanost je dokazala da cijepljenje djeteta cjepivom koje sadrži zaštitu za više bolesti odjednom ne predstavlja rizik za imunološki sistem djeteta. Imunološki sistem djeteta je svakodnevno izložen nekoliko stotina antigena koji potiču njegov imunološki odgovor. Svakodnevno hranjenje donosi u organizam brojne antigene, a osim toga tu se još nalaze i brojne bakterije koje žive u ustima i nosu. Dijete je u dodiru s većim brojem antigena ukoliko ima bolno grlo ili prehladu nego od polivalentnog cjepiva.
  10. Cjepivo uzrokuje autizam. Netočno. Ne postoji dokaz da MoPaRU cjepivo uzrokuje autizam niti bolesti iz autističnog spektra.

 

Zaključak: treba koristiti blagodati moderne medicine koja je cijepljenjem iskorijenila veliki broj zaraznih bolesti u svijetu od kojih su ne tako davno umirali milijuni ljudi, a još više ih je za posljedicu imalo komplikacije koje su dovele do teških i trajnih oštećenja organizma.

Odazovite se pozivu na cijepljenje protiv gripe!

Naročito ako se ubrajate u navedene skupine građana, pogotovo jer je cijepljenje za njih besplatno kod izabranog liječnika obiteljske medicine. Privremena kontraindikacija za cijepljenje je akutna bolest popraćena povišenom temperaturom kao što je prehlada. Trajne kontraindikacije za cijepljenje su teška alergija na bjelančevine jaja i pileće bjelančevine, alergija na neki sastojak cjepiva i teška nuspojava nakon ranije primjene cjepiva protiv gripe.

Zaštite svoje zdravlje i zdravlje sebi dragih osoba, naročito najmlađih, provodeći program cijepljenja koji je pokazao odlične rezultate i temelji se isključivo na znanstvenim dokazima.