Na moru i tijekom zasluženog odmora želimo samo uživati, no mogu nam se dogoditi i brojne nezgode pa smo pobrojali one najčešće i odgovorili na najčešća pitanja - kako pravilno reagirati i što napraviti kad nas, na primjer, opeče meduza, ubode insekt ili jež, ako dobijemo opekline od sunca, ali i koji se procesi događaju u koži...

Ana Gjergja Sekulić, magistra iz Farmacije, detaljno je objasnila kako liječiti posljedice: kad nam treba pomoć liječnika, a kad su nam dovoljni proizvodi iz ljekarne ili samo eterična ulja.

Opekline od meduza nastaju nakon kontakta sa životinjom, odnosno dodirom žarne stanice. Iz žarnih stanica, koje se nalaze na lovkama meduze, izbacuje se žarna nit koja prenosi otrov sadržan u žarnoj stanici. Ako dodirnemo meduzu, na našoj koži naći će se i na tisuće žarnih niti po kvadratnom centimetru. Otrov koji je prodrio kroz kožu izazvat će imunološku reakciju i potaknuti izlučivanje proupalnih tvari u našem organizmu te će se na mjestu dodira pojaviti oteklina, crvenilo, osip i bol. Samo u rijetkim slučajevima, nakon kontakta s nekim vrstama meduza (koje se mogu naći u oceanima, ne u Jadranu), mogu se javiti  poteškoće s disanjem, povraćanje i gubitak svijesti.

Što učiniti nakon kontakta s meduzom?

Nakon kontakta životinju treba otresti sa kože, nikako je ne dirati prstima. Kožu ne treba trljati ručnikom ili nekom drugom tkaninom kao ne bi došlo do pucanja žarnih niti i dodatnog prenašanja otrova. Zaostale žarne niti valja isprati morskom vodom (nikako ne slatkom vodom) i preliti octom ili limunovim sokom, kako bi se preostale niti odvojile od kože.

Nakon uklanjanja svih dijelova životinje s kože, ozlijeđeno mjesto tretira se lokalnim antihistaminicima kao što je dimetinden (Fenistil), koji će blokiranjem histamina umanjiti imunološku reakciju i nastale simptome. Nakon nekoliko dana primjene lokalnog antihistaminika potrebno je oštećenu kožu mazati kremom za obnovu kože na bazi dekspantenola. Ako je zahvaćena veća površina kože ili sluznice, potrebno je zatražiti liječničku pomoć.

Koristiti se mogu i proizvodi na prirodnoj bazi koji sadrže propolis ili kamilicu, hamamelis i  eterična ulja lavande, eukaliptusa i limunove trave koji će djelovati protuupalno, olakšati simptome i ubrzati zacjeljivanje kože. Proizvodi se mogu koristiti za sve dobne skupine, uključujući trudnice.

Potrebno je napomenuti da i uginule meduze mogu izazvati opekline pa, ako je nađete na obali, ne dirajte je golim rukama!

Osip od vrućine, također poznat kao miliaria, jest promjena na koži koja je praćena svrbežom i malim crvenim mrljicama izdignutim iznad površine kože koje izazivaju osjećaj žarenja ili peckanja na koži. Osip se može razviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se javlja na licu, vratu, leđima, prsima i bedrima.

Svatko može dobiti osip od vrućine, a osobe povećane tjelesne težine i/ili pretili, s obzirom na to da se više znoje, imaju veću mogućnost za ovu neugodnu pojavu. Bebe i djeca također spadaju u rizičnu skupinu jer njihove znojne žlijezde nisu u potpunosti razvijene.

Osip od vrućine obično se razvija u osoba koje se intenzivnije znoje, posebice tijekom vrućeg i vlažnog vremena. Promjene na koži nastaju ako se žlijezde znojnice začepe, čime znoj ostaje zarobljen ispod kože. Zarobljeni znoj uzrokuje iritaciju kože i nastanak karakterističnih simptoma. Ova tegoba se vrlo lako liječi i uglavnom nestaje nakon nekoliko dana. Izbjegavanje vrućine, boravak u hladu i nošenje široke pamučne odjeće olakšat će simptome.

Na tržištu je dostupan niz proizvoda koji mogu umanjiti crvenilo i svrbež te ubrzati zacjeljivanje kože. Za ovu namjenu dobro je izabrati proizvode laganih tekstura koje će koža lako i brzo apsorbirati.

Za preporuku su sprejevi iz dermatoloških linija u ljekarnama koji sadrže bakar i cink i obično na pakiranju imaju oznaku Cu-Zn. Cu označava bakar koji  sprječava razvoj mikroorganizama i eventualni nastanak infekcije. Zn označava cink i djelovat će protuupalno te ubrzati zacjeljivanje.

Također u ovu svrhu se koriste i preparati s kamilicom i aluminij-acetotartaratom gdje će kamilica ubrzati  zacjeljivanje i obnavljanje kože, dok će aluminij-acetotartarat smanjiti otekline i djelovati antiseptički.

Umirujuće djelovanje na kožu zahvaćenu svrbežom zbog svog sastava će svakako imati i termalne vode koje nakon nanošenja treba ostaviti 2 minute i ostatak koji koža nije upila lagano otkloniti tapkanjem blazinicom. Ovdje svakako pomaže i aloe vera gel koji smiruje kožu i ubrzava zacjeljivanje. Proizvodi se mogu koristiti za sve dobne skupine, uključujući trudnice.

Nakon uboda insekta kod svake osobe se javlja lokalizirana reakcija u obliku otekline i crvenila te može biti praćena svrbežom i boli. To se javlja zbog aktiviranja imunološkog sustava nakon kontakta s insektom koji, probijanjem naše kože, ispod njene površine unosi tvari na koje organizam reagira.

Kod izrazito osjetljivih ljudi može se javiti alergijska reakcija pa lokalnu promjenu na koži mogu pratiti mučnina, povraćanje i otežano disanje. Ako se jave ovakvi simptomi, potrebno je što prije kontaktirati liječnika. Alergijske reakcije mogu se javiti nakon uboda pčele, bumbara, ose, stršljena i mrava.

Oteklina nakon uboda komarca može biti veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, ovisno o vrsti komarca i individualnoj reakciji osobe na ubod. Reakcija na koži uglavnom prolazi u roku od 3 do 5 dana.

Olakšavanje simptoma nakon uboda insekta moguće je primjenom lokalnih antihistaminika na kožu kao što su dimetinden (Fenistil) ili kloropiramin (Synopen). Napomena: nakon primjene ne izlagati kožu suncu. Ovi preparati mogu se koristiti i za djecu i za odrasle te i trudnice u manjoj količini.

Preparati koji sadrže tekuće iscrpine kamilice, neven i aluminij-acetotartarat (Kamagel i Floceta), također mogu pomoći jer će brzo smanjiti oteklinu, djelovati protiv svrbeža i ubrzat  će obnavljanje kože. Ovakvi preparati mogu se primijeniti za sve dobne skupine. Oni se češće preporučuju kada su u pitanju djeca do jedne godine i trudnice. Redovitim premazivanjem uboda 2 do 4 puta dnevno promjene na koži nestat će u roku od nekoliko dana.

Kod snažnih reakcija kože, velikih oteklina i jakog svrbeža moguće je primijeniti i antihistaminik oralno. Prva preporuka za odrasle i djecu iznad 12 godina jest loratadin (Claritine, Belodin), a može se upotrijebiti i feksofenadin (Allegra).

Pomoći će i kalcij u obliku šumećih tableta (Dietpharm Kalcij +c, Calcium vita C, Calcium calcivive), koji će stabilizirati membranu stanice i umanjiti ulazak tvari koje potiču upalu u stanici.

Ubodi se mogu tretirati i eteričnim uljima poput lavande, čajevca i eukaliptusa. Ako se radi o maloj površini na koži, eterična ulja mogu se nanijeti direktno na ubod, no važno je imati na umu da se eterična ulja ne nanose ako je na koži otvorena rana. Primjenjivati se mogu za djecu iznad 3 godine, odrasle i trudnice.

Boravak u prirodi može nam donijeti i - ugriz krpelja. Krpelja je potrebno mehanički odstraniti, pažljivo kako dijelovi kukca ne bi zaostali ispod kože, nakon odstranjivanja ubod očistiti antiseptičkim sredstvom i dalje tretirati nekim od sredstava za njegu oteklina. Rijetko krpelji mogu prenijeti neki od mikroorganizama koji mogu izazvati bolesti kao što su krpeljni meningoencefalitis, borelioze te rikecioze. Simptomi nalik gripi javljaju se nakon 7-14 dana, a u tom slučaju treba se javiti liječniku.

Planirate li boraviti većinu godine u prirodi u područjima gdje ima krpelja, preporuka je cijepiiti se protiv krpeljnog meningoencefalitisa, naročito djecu.

Zaštititi se od uboda insekata moguće je repelentnim sredstvima. Na raspolaganju su proizvodi sa sintetskim repelentima kao što su diethyl toluamid (Dipterol) ili picaridin (Autan), narukvice protiv komaraca koje sadrže eterično ulje citronele i ulje nima, te niz drugih eteričnih ulja poput limunskog eukaliptusa i ružmarina kemotip kamfor. Od eteričnih ulja mogu se pripraviti mješavine vrlo ugodnog mirisa i djelotvornosti.

Kao novitet za zaštitu od uboda osa u ljekarne je stigao sprej koji štiti 4 sata, a može se nanositi na kožu i na odjeću. Namijenjen je odraslima i djeci iznad 12. godine života.

Opće upute za primjenu repelenta:

Repelenti se mogu nanositi direktno na kožu i/ili na odjeću. Duljina zaštite najčešće ovisi o fizičkoj aktivnosti, ako se krećemo i puno znojimo, poželjno je ponoviti primjenu repelenta nakon nekoliko sati. Smatra se da sintetski repelenti osiguravaju dulju zaštitu (oko 5 sati), dok je duljina zaštite sredstava na prirodnoj bazi oko dva sata. Za narukvice je proizvođač deklarirao da miris ispuštaju 180 sati (narukvice za djecu), a 240 sati (za odrasle).

Ubod ježa najčešće je vrlo bezopasan, te nam samo kroz kraće vrijeme može stvoriti neugodnosti. Samo neke vrste koje naseljavaju oceane u svojim bodljama sadrže otrov, koji ulaskom u naše tijelo može uzrokovati probleme s disanjem ili grčenje mišića.

Nakon uboda, potrebno je ukloniti bodlje ježa i pritom biti oprezan kako bodlja ne bi pukla i zaostala u dubljim dijelovima kože gdje može uzrokovati granulomatoznu reakciju i dermatitis. Kako se ipak radi o fizičkom probijanju površine kože, javit će se bol i crvenilo, koji će pravilnim i potpunim uklanjanjem bodlji kroz nekoliko dana nestati.

Za uklanjanje bodlji kao prva pomoć može poslužiti oblog octa koji će otopiti većinu površinskih bodlji. Također, površinu kože možete namazati i tzv. crnom masti koja sadrži amonij sulfogirodalat koja će pomoći da bodlje izađu. Crna mast se nanosi na kožu u tankom sloju i prekrije kompresom ili flasterom te ostavi nekoliko sati dok bodlje ne počnu izlaziti kako bismo ih uklonili pincetom.

Nakon što su bodlje potpuno uklonjene, oštećeno tkivo valja tretirati lokalnim antiseptikom (Octenisept) kako bi se spriječilo naseljavanje bakterija na oštećenu i probijenu kožu. Ako se infekcija ipak dogodi (to ćemo znati ako je rana postala izrazito crvena i bolna, moguća je i pojava gnoja), mjesto možemo tretirati i lokalnim antibiotikom (Tyrosur gel).

Ako nismo odstranili sve bodlje ježa, u tom slučaju valja potražiti pomoć liječnika u odstranjivanju zaostalih bodlji kako bi se spriječilo stvaranje snažne upalne reakcije.

Kako bi odmor bio potpun, ne zaboravite na zabavu i opuštanje, ali i na pažnju prilikom kupanja i sunčanja!