Kako složiti putnu ljekarnu koja će olakšati eventualne probleme i tegobe na putovanju te pojednostaviti odmor? Pridržavanjem savjeta o sadržaju male putne ljekarne i načinima ponašanja na putovanju olakšat ćete si put i učiniti ga ugodnijim.

Dolaskom toplijeg vremena putovanja postaju česta i svakako se treba dobro pripremiti. Putna ljekarna je obvezna i vrlo je važno dobro je opremiti da bi se smanjile eventualne neugodnosti koje su česte u  ljetnim mjesecima. Ako bolujete od kroničnih bolesti ili ste trudni, morate pripremiti i ponijeti medicinsku dokumentaciju kako bi, bude li potrebno, liječnik imao detaljan uvid u vaše zdravstveno stanje. Svakako treba ponijeti i zdravstvenu iskaznicu te lijekove koje redovno uzimate. Pobrinite se na vrijeme da, putujete li na mjesto koje nema dostupnu ljekarnu, količina lijekova bude dovoljna tijekom boravka.

Ako patite od bolesti vožnje, u ljekarni ćete uz savjetovanje s ljekarnikom kupiti sredstvo koje će spriječiti mučninu i povraćanje i putovanje učiniti ugodnim. Dostupne su tablete dimenhidrinata, ali i narukvice koje su pogodne za mlađu djecu i trudnice. Ako ste više skloni prirodnim preparatima, ljekarnik će vam ponuditi tablete na bazi đumbira koji također smanjuje mučninu.

Potrebno je pripremiti i malu kutiju prve pomoći koja će sadržavati flastere različitih veličina, sterilne komprese i zavoj, antiseptičko sredstvo u obliku spreja koje vrlo jednostavno i bezbolno nanesete na ranu kako biste je isprali i spriječili zagađenje mikroorganizmima, škarice, pincetu, i toplomjer i medicinski alkohol.

Lijekovi za sniženje povišene temperature i protiv bolova neizostavan su dio putne ljekarne. U obliku čepića i sirupa preparati paracetamola i ibuprofena dostupni su i za djecu, a u obliku tableta i za odrasle. Vrlo je važno dati odgovarajuću dozu lijekova u odgovarajuće vrijeme, a o pravilnom doziranju, naročito kod djece, posavjetujte se s ljekarnikom.

Ljetne viroze, ali i trovanja koja zahvaćaju probavni sustav i izazivaju proljev i povraćanje izuzetno su česti u toplije doba godine i najčešće pogađaju najmlađe. Oralne rehidracijske soli (ORS) vrlo su jednostavne za primjenu i važne za vraćanje elektrolita (soli)  koje organizam gubi učestalim povraćanjem i proljevima. Počnemo li primjenjivati ORS već kod prvih simptoma, znatno smanjujemo vjerojatnost da će doći do dehidracije organizma, naročito u djece. Važno je napomenuti da samo uzimanje vode ili čaja kao nadoknada tekućine nije dovoljno jer ne sadrži elektrolite koje gubimo povraćanjem ili proljevom.

Preparati na bazi aktivnog ugljena također su izvrsna su pomoć kod trovanja jer u crijevima na sebe vežu otrove i smanjuju njihovo prodiranje u organizam. Ako uzimate lijekove zbog neke druge bolesti, prilikom uzimanja aktivnog ugljena potrebno je napraviti barem 2 sata razmaka od stalne terapije kako aktivni ugljen ne bi smanjio koncentraciju lijeka u organizmu. Proljevi mogu biti vrlo iscrpljujući i ponekad je potrebno lijekom loperamidom smanjiti pretjeranu aktivnost crijeva. S obzirom na to da se radi o lijeku koji će po potrebi uzeti samo odrasli, potrebno je  savjetovati se s ljekarnikom o načinu uzimanja. Svakako treba ponijeti i preparat koji sadrži dobre bakterije, tj. probiotike, kojim ćete ubrzati oporavak crijevne sluznice.

Također je bitno ponijeti i repelente, tj. sredstva za zaštitu od uboda insekata, naročito komaraca. Dostupni su u obliku losiona, sprejeva, krema, stickova i flastera. Dobro je ponijeti i sredstvo koje će olakšati bol i svrbež ako do uboda dođe. Postoje antialergijski gelovi i masti na bazi antihistaminika kao i preparati na biljnoj osnovi. Ako ćete više boraviti u prirodi, ne zaboravite ponijeti i sredstvo za zaštitu od uboda krpelja.

Preparate na bazi antihistaminika dobro je nanijeti i ako dođe do opeklina od sunca, opeklina meduze, vlasulja te uboda ose ili pčele. Ako vas ubode osa ili pčela i počnete naticati ili osjećate poteškoće s gutanjem ili disanjem, odmah potražite liječničku pomoć!

Sunčevo zračenje može uzrokovati opekline ako se pravilno ne štitite. Sredstva za zaštitu sunca odabrat ćete zajedno s ljekarnikom, ovisno o potrebama vaše kože. Postoje gelovi, kreme, losioni, sprejevi te preparati namijenjeni posebno za kožu sklonu alergijama. Posebno treba pripaziti na one najmlađe i pravilno ih zaštititi. Dostupna je također i odjeća s UV-zaštitom kao što su šeširi, kape i majice, a potrebno je zaštititi i oči uporabom sunčanih naočala koje filtriraju 99-100% UVA i UVB zračenja.

Ako  ste skloni upalama uha, treba ih štititi jer vlažna sredina i toplo vrijeme pogoduju nastanku vrlo neugodnih upala. Čepići za zaštitu ušiju kod kupanja te preparati  za čišćenje na uljnoj osnovi vrlo su korisni. Važne su i kapi za pročišćavanje nosa, za uklanjanje neugodnog začepljenja koje je uzrokovano oteklinom sluznice nosa i prekomjernim nakupljanjem sekreta kao posljedicom infekcije ili alergije. O izboru ovih preparata savjetujte se s ljekarnikom koji će preporučiti najbolji preparat za vaše simptome.

Osjećaj neugodnog pečenja, suhoće ili pak prekomjernog suzenja očiju možete ukloniti upotrebom kapi za ovlaživanje. Postoje i kapi koje imaju dodatak biljke vidac i koje će pomoći umirenju manjih upala koje ne zahtijevaju liječničku intervenciju.

Pastile i antiseptički sprej za grlo smanjit će grlobolju ako se javi kao posljedica ljetne viroze. Ako vam se dogodi pad, uganuće ili udarac, u putnoj ljekarni dobro je imati gel koji hladi i na taj način sprječava i usporava nastanak otekline ili modrice.

Na djecu i trudnice tijekom putovanja treba posebno pripaziti. Djeca, za razliku od odraslih, vrlo brzo i često drugačije reagiraju na promjene. Zaštita od sunčevog zračenja i toplinskog udara je na prvom mjestu. Prozračna odjeća, šeširić s UV-zaštitom, losion za zaštitu kože, sunčane naočale s filterima dio su svakodnevne opreme vašeg djeteta. Redovnim pranjem ruku i upotrebom antiseptičkih maramica, kao i odabirom termički obrađenih namirnica, smanjit ćete mogućnost trovanja. Promjenom mjesta boravka i klime djeci se često poremeti redovna probava i dobro je imati sirup na bazi šljive i smokve koji će olakšati pražnjenje crijeva.

Svakako na put ponesite i sve potrepštine za osobnu higijenu. Pridržavanjem savjeta o sadržaju vaše male putne ljekarne i načinima ponašanja na putovanju olakšat ćete si boravak i odmor učiniti ugodnim.