Kako očuvati vaginalno zdravlje i spriječiti upale, kako prepoznati vrstu vaginalne infekcije te kako je optimalno liječiti, otkriva magistra Božena Obradović iz Farmacije

Za zdravu floru rodnice odgovorni su laktobacili (Doderleinovi štapići) ili dobre bakterije, prisutni u 90% žena bez upale. Višestrukim mehanizmima oni štite od patogenih mikroorganizama, i to tako da proizvode mliječnu kiselinu koja sudjeluje u stvaranju kiselog medija rodnice - vodikov peroksid pretvara se u reaktivni superoksid, toksičan za patogene, a biosurfaktant sprječava prianjanje bakterija na epitelne stanice i ima baktericidan učinak.

Kako očuvati vaginalno zdravlje i spriječiti infekcije, kako prepoznati vrstu vaginalne infekcije, kako je optimalno liječiti te kada je i zašto nužan posjet ginekologu, otkriva nam magistra Božena Obradović iz Farmacije u West Gateu u Zaprešiću.

Važnost kiselog pH

Da bi se održali normalni uvjeti u rodnici, potrebno je održavati pH kiselim, odnosno on mora biti u rasponu od 3,8 do 4,2. Do kiselog medija u rodnici dolazi zbog stvaranja glikogena iz epitelnih stanica pod utjecajem estrogena, a tako dobiveni glikogen metabolizira se u mliječnu kiselinu uz pomoć laktobacila, enzima i drugih bakterija. Na taj način postiže se kiseli pH koji štiti rodnicu od pojave i razvoja potencijalno patogenih bakterija, gljivica, virusa. Ako dođe do promjene pH rodnice, narušava se ravnoteža i dolazi do upale. Unatoč ovom zaštitnom učinku laktobacila, smatra se da 10% žena svake godine preboli barem jednu epizodu upale rodnice, a samo ih se polovica javlja svom ginekologu.

U slučajevima visoke koncentracije patogenih uzročnika koji su naišli na slabu obranu i visok pH rodnice dolazi do stanja koje uzrokuje infekciju ili upalu vagine (vaginitis). Vaginalni iscjedak (fluor vaginalis) u određenoj je količini uvijek prisutan u rodnici - bijele je boje, visoke viskoznosti, pahuljičast i bez mirisa , a svojstva i količina su mu pod utjecajem hormona (tako da je u predpubertetu i postmenopauzi oskudan, a u generativnoj dobi žene obilniji). Međutim, u stanjima vaginalne infekcije iscjedak često postaje obilniji i poprima drukčiju boju (žutu, sivu, zelenu), uz popratne simptome: osjećaj pečenja za vrijeme mokrenja, svrbež vanjskoga dijela vagine, nelagoda za vrijeme spolnog odnosa. Šest je najčešćih tipova vaginalnih infekcija: kandidijaza, bakterijska vaginoza, trichomoniasis vaginitis, Chlamydia vaginitis, virusni vaginitis i neinfektivni vaginitis.

Kako dijagnosticirati vrstu infekcije?

Sve je veći broj pripravaka koji se primjenjuju u samoliječenju vaginitisa, no unatoč tome - zbog krive samoprocjene i samodijagnoze, velik je broj upalnih procesa koji ostaje neizliječen ili se često pojavljuju recidivi. U svrhu točne samostalne dijagnoze, na tržištu se pojavio tehnološki novitet u formi testa koji pokazuje koju vaginalnu infekciju vjerojatno imate, s preciznošću većom od 90%, a dijagnosticiranje traje samo 10 sekundi. Sam je test vrlo jednostavan bris koji mijenjanjem boje ukazuje je li riječ o gljivičnoj ili bakterijskoj infekciji (Canestest). Konzultacijom s ljekarnikom i liječnikom adekvatna terapija dovest će do željenih rezultata i poboljšanja stanja.

Najbolje terapije

Za narušenu vaginalnu ravnotežu najčešće se koriste preparati s probioticima, samostalno ili kao dodatna terapija pri liječenju antibioticima ili antimikoticima. Većina probiotičkih pripravaka sadrži otprilike 10 na devetu bakterija na gram, označeno kao 10 na devetu CFU / gr ili ml. Ipak, mnogo je važnija kvaliteta od kvantitete bakterija jer one moraju preživjeti djelovanje želučane i žučnih kiselina te alkalni sadržaj u dvanaesniku kako bi preživjele do mjesta djelovanja i pokazale svoju učinkovitost.

Budući da je za zdravlje vaginalne flore bitna prisutnost laktobacila, svi preparati  sadrže upravo tu vrstu dobrih bakterija, a razlikuju se samo u odabiru bakterijskh sojeva: samostalno - kao Lactobacillus rhamnosus, GR-1 i Lactobacillus reuteri, RC-14  u Lactogynu ili kao kombinacija Lactobacillus casei v. rhamnosus Doderlein (Lcr 35) s vitaminom A koji pridonosi održavanju zdrave sluznice (Linex Lady Oral). Mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji s lokalnom terapijom za postizanje bržeg učinka. Lokalna terapija, osim probiotičkih kultura, može  dodatkom mliječne kiseline poboljšati stvaranje kiselog medija rodnice (Lactogyn vaginalne kapsule) i sigurna je za primjenu kod trudnica. Na tržištu su prisutni i preparati koji sadrže količinu laktobacila potrebnu za 4 dana i postupno se otapaju tijekom nekoliko dana (Linex Lady Comfort). Upravo to kontrolirano otpuštanje omogućava smanjenje uobičajeno pojačanog iscjetka uzrokovanog davanjem vaginalnih proizvoda i povećava suradljivost pacijentica za primjenom terapije.

U slučaju kandidijaze preporučuje se oralna primjena jednog soja Lactobacillus acidophilus LA 401 (Lactibiane CND) ili kombinacija više različitih živih sojeva s ekstraktom češnjaka i sjemenki grejpa (Bio Kult Candea) koji sprječavaju rast C. albicans. Mogu se uzimati samostalno ili kombinirati s lokalnom terapijom.

Čime ih spriječiti?

Za prevenciju i pomoć pri liječenju vaginalnih infekcija uzrokovanih različitim bakterijama, virusima i gljivicama savjetuje se i lokalna primjena kombinacije beta glukana, gospine trave, ulja češnjaka, propolisa, probiotičkih sojeva u formi vagitorija (Acidosalus forte) tijekom sedam dana, kao i svakodnevna higijena intimnim sapunom koji djeluju na regulaciju pH vrijednosti, umiruju kožu i smanjuju nadražaj (Vagisan, LadyEpid Intimo, Acidosalus gel, Eucerin gel za intimnu njegu).

Kako smanjiti rizik od pojave vaginalnih infekcija?

  • dodacima prehrani koje osiguravaju potporu imunološkom sustavu (Solgar vitamin D, Bio C 500, Twinlab Zinc)
  • obogatiti prehranu lanenim sjemenkama i lanenim uljem, cjelovitim žitaricama, svježim voćem i povrćem, ribom i mesom peradi
  • izbjegavati pretjeranu konzumaciju ugljikohidrata jer upravo ugljikohidrate gljivice koriste za rast i razmnožavanje
  • brisati intimno područje od naprijed prema analnom otvoru
  • odabrati donje rublje od pamuka i prirodnih materijala, što manje uske i sintetičke odjeće

Važno je napomenuti redovite posjete ginekologu, osobito u slučaju pojačanog iscjetka neobičnog mirisa i/ili boje.

Fotografije: Shutterstock