Alergijama se danas pristupa vrlo cjelovito i dugoročno. Prvi i osnovni cilj je uravnotežiti cijeli organizam, a s njim i imunološki sustav. Sve o tome doznajte iz teksta magistre Darije Grebenar

Imunološki sustav je složena i visoko regulirana obrana organizma od svih vrsta vanjskih utjecaja. To je sustav koji se brine da sve što bi moglo štetiti organizmu bude prepoznato kao takvo i eliminirano iz organizma. No, ponekad imunološki sustav ima neprimjerene i neobične odgovore na različite čimbenike okoliša koji nisu štetni. Tada govorimo o alergijama, o kojima piše magistra Darija Grebenar iz Farmacijine ljekarne, Donje Svetice (Lidl), Zagreb.

Uzročnici alergija - alergeni

Alergen je čimbenik iz okoliša koji nije patogen, ali uzrokuje odgovor imuloškog sustava, odnosno alergiju. Alergeni mogu biti bilo što iz okoliša, a najčešće su to grinje, prašina, pelud, dlake i izlučevine životinja, lijekovi, trave, soja, mlijeko i orašasti plodovi. Mogu se udahnuti, doći u doticaj s kožom ili progutati. Put ulaza alergena u organizam je bitan čimbenik alergije. Osim njega na intenzitet alergijske reakcije utječe i količina alergena koji su ušli u organizam te količina prisutnog alergen specifičnog IgE (imunoglobulina E).

Alergijska rekakcija

Imunost možemo podijeliti na dvije vrste s obzirom na nastanak. Jedan dio imunološkog sustava je urođen i jednak je kod svih (nije specifičan). Uglavnom se bazira na stanicama kao što su makrofazi i neutrofili koji eliminiraju patogene iz organizma. Drugi dio imunološkog sustava je stečen i kod svih je specifičan, ovisno o tome s kakvim se patogenima organizam susretao. Kod susreta s patogenom stečeni imunitet se ponaša ispitivački, promatra patogen i stvara specifični odgovor na njega. U svojoj memoriji pamti taj događaj i stvara dovoljno jaku obranu za sljedeći susret kako bi se organizam što bolje obranio i što učinkovitije neutralizirao i eliminirao patogen. Ovaj dio imunosti sastoji se od stanica bazofila, eozinofila, mastocita i limfocita te brojnih medijatora koje te stanice izlučuju. Ovaj dio imunološkog sustava odgovoran je i za alergijsku reakciju. Kad se prvi put susretnemo s alergenom, koji organizam pogrešno prepoznaje kao nešto štetno, može nastupiti blaga reakcija ili u potpunosti izostati. No, imunološki sustav pohranit će informacije o alergenu i stvoriti dovoljno IgE specifičnih protutijela da, kada sljedeći put dođe do kontakta s alergenom, počne prava obrana od alergena. Razdoblje pripreme organizma za reakciju na neki alergen naziva se senzibilizacija. IgE će prepoznati alergen, vezati se na njega i zajedno će se kao kompleks vezati na mastocite. To uzrokuje pucanje mastocita koji oslobađaju histamin i medijatore koji će aktivirati daljnje kaskade alergijske rekacije. Alergijsku reakciju možemo podijeliti na trenutnu i odgođenu. Trenutna reakcija događa se u sekundama nakon prodora alergena i uzrokuje je histamin i drugi spojevi koje otpuštaju mastociti, a dovode do povećane vaskularne propusnosti i grčenja glatke muskulature. Kasna ili odgođena reakcija javlja se nakon 8-12 sati i uzrokuju je medijatori iz mastocita - leukotrieni, kemokini i citokini. Oni privlače leukocite, osobito eozinofile i Th2 limfocite, na mjesto prodora alergena u organizam. Druga faza je klinički manje važna od prve faze, ali je odgovorna za stanja dugotrajne bolesti, kao što je alergijska astma, jer se kasni odgovor lako pretvara u kronični upalni odgovor ako je alergen stalno prisutan.

Mastociti su široko rasprostranjeni u koži, plućima, sluznici gastrointestinalnog trakta, odnosno na svim mjestima potencijalnog ulaska patogena u organizam. Klinička slika alergijske reakcije razlikovat će se ovisno o putu ulaska alergena u organizam. Ako se alergen unese direktno u krvotok ili se brzo apsorbira iz crijeva, mastociti u vezivnom tkivu mogu se aktivirati i dovesti do opasnog stanja zvanog anafilaksa. Propusnost krvnih žila brzo se proširi po cijelom organizmu što dovodi do naglog pada krvnog tlaka, dišni putevi se stisnu, a naticanje epiglotusa može dovesti do gušenja. Ovo za život opasno stanje mora se hitno tretirati injekcijom epinefrina koji opušta mišiće i inhibira učinke na krvožilni sustav.

Inhalacija alergena dovodi do alergijskog rinitisa ili alergijske astme. Alergijski rinitis je karakteriziran intenzivnim svrbežom i kihanjem, lokalnim edemom sluznice koji uzrokuje začepljen nos te pojačanom sekrecijom iz nosa. Slična reakcija na alergene iz zraka događa se na spojnici oka i zove se alergijski konjuktivitis. Puno opasnije stanje je alergijska astma koja je uzrokovana aktivacijom mastocita od strane alergena u donjim dišnim putevima. Dolazi do bronhijalne konstrikcije i izlučivanja tekućine i sluzi što otežava disanje. Ako je mjesto kontakta alergena koža, uglavnom dolazi do lokalne kožne reakcije. Povećava se propusnost krvnih žila na tom mjestu pa nastaje otok i crvenilo. Otpušanje histamina uzrokuje svrbež. Ako se alergen proguta, mogu nastati dvije vrste alergijske reakcije. Jedna je uzrokovana gubitkom tekućine i kontrakcijama mišića - dijareja i povraćanje, a druga je reakcija na koži - urtikarija uzrokovana alergenom koji je putem krvi došao do dermisa.

Liječenje alergija

Prvi korak u liječenju svih alergija je izbjegavanje alergena. Ponekad je to jednostavno ako se radi o nekoj hrani ili lijeku, ali može biti i jako teško ako se radi o peludnoj alergiji ili prašini. Preporuke su, koliko je god moguće, kontrolirati okoliš i izbjegavati alergene.

Lijekovi koji se koriste za alergije su uglavnom simptomatski i služe za tretiranje simptoma alergije. Antihistaminici blokiraju učinke histamina koji se oslobađa pri alergijskog reakciji i tako smanjuju svrbež, edem i rinitis. Osim oralnih, antihistaminici  postoje i u kapima koje se primjenjuju direktno u nos ili oko. Starije generacije oralnih antihistaminika imaju sedirajuće djelovanje, no noviji lijekovi su uglavnom bez tog učinka. Osim blokade djelovanja histamina postoje i lijekovi koji blokiraju djelovanje leukotriena i lijekovi koji stabiliziraju mastocite. Kortikosteroidi se koriste za ublažavanje akutne upale koja nastaje alergijskom reakcijom. Mogu se primijeniti oralno, na kožu, u obliku sprejeva za nos i kapi za oči.

Intervencije na razini imunološkog sustava

Postepeno izlaganje malim, kontroliranim dozama specifičnog alergena služi kako bi se organizam desenzibilizirao. Ovakav način terapije naziva se imunoterapija i mora se provoditi pažljivo jer prebrzo izlaganje prevelikoj dozi alergena može i samo izazvati alergijsku reakciju. Uspjeh terapije je individualan i može varirati od blagog smanjenja simptoma krakotrajno do dugoročno osjetno boljeg stanja.

Prirodna pomoć kod alergija

Priroda uvijek ima svoje adute za liječenje, tako da ni alergije nisu iznimka.  Nekoliko izvrsnih biljaka pokazuje osjetan učinak kod tretiranja alergija.

Ulje crnog kima dobro je poznato i, zahvaljujući svom imunomodulatornom djelovanju, pomaže kod alergija. Može se uzimati na žlicu ili u obliku kapsula kako bi se eliminirao okus. Kod sezonskih alergija važno je početi uzimanje ulja crnog kima dva-tri mjeseca prije očekivanog početka alergije kako bi se postiglo puno djelovanje.

Uskolisni trputac djeluje kod alergijskog rinitisa. Pokazuje antihistaminsko, protuupalno i antitusičko djelovanje. Kombinira se s  crnim ribizom koji također pokazuje antihistaminsko djelovanje te smanjuje broj eozinofila.

Određeni sojevi probiotika također su korisni kod alergije jer djeluju na imunološki sustav, direkno na put nastajanja Th2 limfocita. Pomažu da se taj put inhibira, odnosno dovode do bolje ravnoteže između Th1 i Th2 puta nastajanja limfocita.

Naša preporuka

  • Oleotherapy ulje crnog kima: Sastavnice eteričnog ulja crnog kima, među kojima se ističe timokinon, dokazano su korisne zbog pomoći u regulaciji i osnaživanju imunološkog odgovora, osobito kod alergija. Crni kim se tradicionalno koristio kod liječenja tegoba dišnog sustava, atopijskog dermatitisa, jetrenih i želučanih tegoba te kao prevencija sezonskih alergija i kod potrebe za osnaživanjem imunološkog sustava. Cijena: 59,98 kn
  • Oleotherapy kapsule crnog kima: Koriste se kao dodatak prehrani koji služi kao pomoć u jačanju otpornosti organizma. Ulje crnog kima dokazano je korisno kao pomoć u regulaciji i osnaživanju imunološkog sustava, osobito kod alergija, a vitamin E djeluje kao snažan antioksidans čime je djelovanje kapsula upotpunjeno. Cijena: 99 kn
  • Phytostandard trputac/crni ribiz: Dodatak prehrani koji se koristi kao pomoć kod alergija. Crni ribiz poznat je po protuupalnim svojstvima, a uskolisni trputac osim protuupalnog ima i učinak ekspektoransa. Cijena: 157,90 kn
  • Lactibiane ALR: Koristi se kod alergijskih reakcija i uz terapije kod respiratornih alergija. Osim probiotika, sadrži ekstrakte ružmarina i gomolja crvenog luka. Ružmarin pridonosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava, kao i kvercetin iz ekstrakta luka. Cijena: 255,55 kn
  • Lacitibiane Tolerance dodatak je prehrani koji se koristi kod alergije, intolerancije na hranu, atopijskog dermatitisa i autoimunih bolesti. Sadrži pet specifičnih sojeva probiotika. Cijena: 223,82 kn

Fotografije: Shutterstock