Nepravilna prehrana, loše životne navike te starija životna dob nepovoljno utječu na probavu, koju je zbog toga katkad nužno potaknuti. Kako to učiniti, objašnjava magistra Andrea Koščec iz Farmacije u Ilici 11

Probavni sustav jedan je od najsloženijih u organizmu te obuhvaća cijeli niz organa. Ujedno se smatra dodirnom točkom između vanjskog svijeta i našeg organizma, koju čini zaseban ekosustav i sedamdeset posto tkiva imunološkog sustava. Crijevni ekosustav obuhvaća od 500 do 1000 različitih vrsta bakterija (bakterije mliječne kiseline u širem smislu, anaerobe i aerobe), od kojih najviše prevladavaju anaerobi čineći tako svijet unutar svijeta.

Probava je složen proces koji hranu priprema za apsorpciju hranjivih tvari. Koliko dobro probavljamo hranu i apsorbiramo hranjive sastojke, određuje u kojoj će mjeri unesene namirnice pridonijeti proizvodnji energije, imunosnoj funkciji te primjerenom oporavku i rastu stanica. Drugim riječima, zdravima nas održava primjeren unos i apsorpcija vitamina, minerala i esencijalnih hranjivih tvari iz namirnica koje konzumiramo, pri čemu je zdravlje samoga probavnog sustava od izuzetne važnosti. Dobra probava je to što utječe na energiju, stanje duha i tijela, kao i dugovječnost svakog pojedinca.

Zbog loše probave postajemo pothranjeni i u ekstremnim slučajevima dolazi do teških, za život opasnih bolesti. Kako se upravo probavne smetnje ubrajaju među najčešće tegobe koje se javljaju u svim dobnim skupinama, važno je na vrijeme ih otkriti i pravovaljano riješiti. A najčešći problemi vezani uz probavni sustav su loša probava, crijevne zaraze, nadimanje i upale (sindrom iritabilnog kolona, ulcerozni kolitis, gastritis, Crohnova bolest), nepravilno pražnjenje crijeva (zatvor, proljev) itd.

Probavni enzimi

Nepravilna prehrana, nedovoljno žvakanje hrane, loše životne navike, kao i starija životna dob nepovoljno utječu na probavu, koju je zbog toga katkad nužno potaknuti i poboljšati unosom sirove hrane bogate enzimima ili enzimskim dodacima prehrani. Probavni enzimi omogućavaju probavu konzumirane hrane i apsorpciju hranjivih sastojaka, koji se dalje putem krvi prenose do svih tjelesnih stanica.

Smatramo ih osnovom dobre probave. Probavni enzimi, koji su po svojem kemijskom sastavu proteini, vrlo su važne molekule koje sudjeluju u procesu probave. Njihova je uloga razgradnja kemijskih veza (probavljanje) sastojaka hrane do molekula koje se dalje prenose krvlju po tijelu.

Dodatak probavnih enzima koristi se kao pomoć probavi, pri čemu se povećava razina dostupne energije i umanjuje metaboličko opterećenje, a na dulji rok može imati dobar sustavni učinak. Stoga je u svakodnevnu prehranu korisno uključiti dodatke koji će pomoći funkciji žuči, jetre i gušterače te na taj način pridonijeti ostvarivanju tog cilja.

Kod tegoba kao što su nadutost, dispepsije, neprobavljivost i loše podnošenje hrane uslijed nedostatka enzima rješenje je upravo njihovo dodatno uzimanje. Najzastupljenije su različite mješavine amilaza, lipaza, proteaza i celulaza. Važno je istaknuti kako je pripravak koji sadrži više različitih vrsta enzima uvijek učinkovitiji od monosupstancija.

Enzimi mogu biti biljnog ili životinjskog porijekla, a glavna im je razlika u kojem pH ostvaruju svoje djelovanje. Pripravci biljnog porijekla imaju raspon pH od 3-9, a oni životinjskog porijekla imaju učinak samo u lužnatom mediju. Upravo stoga enzimi biljnog porijekla pronalaze svoje mjesto u terapiji tegoba probavnog trakta i loše probavljivosti.

Naša preporuka: Dietpharm Digestin, Twinlab Super enzimi, Solgar probavni enzimi.

Valja istaknuti pripravke enzima koji u svojoj kombinaciji imaju dodatak specifičnih biljnih vrsta s posebnim djelovanjem na probavni sustav. Tu možemo istaknuti ulja paprene metvice, anisa, komorača, kamilice i drugih koja potiču process probave, utječu povoljno na glatku muskulaturu, utječu na motilitet crijeva te eliminiraju nastale plinove.

Naša preporuka: Solgar Comfort zone digestive complex.

Koja je uloga probiotika i prebiotika?

Za zdrava crijeva od najveće su važnosti bakterijske kulture te njihova sinergija s prebioticima i biljnim ekstraktima. Probiotici kao određeni sojevi bakterija nas eljavaju crijeva čineći zdravu mikrobiotu, a produkti njihove aktivnosti, kratkolančane kiseline, povećavajući kiselost crijevnog sadržaja stvaraju nepovoljne uvjete za aktivnost štetnih bakterija.
Naša preporuka: Ferzym fast, Biokult, Lactibiane Reference
Prebiotici služe kao hrana korisnim bakterijama i s probioticima čine izvrsnu kombinaciju poboljšavajući preživljavanje probiotika na probavnom putu potičući peristaltiku crijeva i povećavajući bioraspoloživost npr. magnezija i kalcija. Bogati izvor čine čičoka i korijen cikorije. Naša preporuka: Lepicol
Važan sastojak dijela preparata su i ljuske indijskog trputca (vlakna) koje dolaze u kombinaciji s prebioticima i probioticima. Ljuske skinute s plodova trputca daju vlakna koja osiguravaju njihov odgovarajući udio u prehrani, one zadržavaju vodu te njezinom apsorpcijom stolici daju volumen. To potiče stijenku crijeva na rad te glatko i brzo kretanje tvari, što tijelu pomaže da efikasnije djeluje. Vlakno koje zadržava vodu također povećava prisutnost prirodnih bakterija u crijevu. Ljuske ne samo da apsorbiraju tekućinu u iznosu svoje mnogostruke težine, nego - što je još važnije - kada se ljuskama trputca doda voda, stvara se meka želatinozna tvar, tako da se sadržaj može lako kretati kroz crijevo. Budući da nije abrazivna, ljuska trputca idealna je za osjetljive crijevne stijenke. Naša preporuka: Lepicol, Lepicol plus, Dietpharm Laxium

Pomoć iz prirode

Lanene sjemenke, voćna kaša šljive, kivija, smokve te sok aloe vere također su biljni sastojci koji povoljno djeluju na pražnjenje crijeva te se nalaze u sredstvima za poticanje probave.
Naša preporuka: Kivilax, Sirup smokve i šljive
Mineral koji pomaže kod zatvora je magnezij jer opušta muskulaturu crijeva i omekšava stolicu.
Naša preporuka: Dietpharm Magnezij 300, Dietpharm Magnezij 375, Premium Green Marine Magnesium
Nikako ne manje važna je i skupina biljaka čistača koja ima snažan učinak i na probavu. Artičoka je jedna od koleretičnih biljnih vrsta zaslužna za bolju probavu. Ljekovitost potječe od gorkih specifičnih tvari (cinarin, cinaropikrin) iz lišća i korijena koje potiču jetru na brže protjecanje žuči. One utječu na povećano izlučivanje žuči što posljedično omogućuje i povećanu razgradnju kolesterola i žučne kiseline. Iz tog se razloga primjenjuje u terapiji hiperkolesterolemije (povišene razine kolesterola) samostalno ili u kombinaciji s drugim preparatima. Artičoka ima i snažan zaštitni učinak na stanice jetre (hepatoprotektivni učinak) i na njihovu obnovu. Drenažni učinak artičoke ili drugih koleretičnih biljnih vrsta uglavnom se provodi nakon procesa regeneracije jetre.
Artičoka obiluje prebiotikom inulinom koji u crijevima potiče rast korisnih bakterija i pomaže uspostavi povoljne crijevne mikrobiote smanjujući razinu toksina u jetri.
Naša preporuka: SIPF Artičoka, Dietpharm Silimarin Artičoka

Vrste laksativa

Ponekad moramo posegnuti za proizvodima koji služe za poticanje probave, a spadaju u skupinu laksativa. Laksative možemo podijeliti prema načinu na koji djeluju u crijevima. Kontaktni laksativi iritiraju sluznicu crijeva ili podražuju živčane završetke glatkih mišića crijeva. U ovu skupinu spadaju sintetski lijekovi natrijev pikosulfat i bisakodil te biljne droge sena i krkavina (Dulcolax).
Volumni laksativi povećavaju volumen stolice čime se potiče motilitet debelog crijeva. Tu spadaju lijekovi laktuloza i makrogol (Laksol, Laksamol, Portalak).
Zbog svoje hiperosmolarnosti kao prirodni osmotski laksativ koristi se Donat Mgkod problema sa zatvorom i kod loše probave. Djelovanje zahvaljuje solima magnezij sulfatu, natrij sulfatu te 1000 mg/L magnezija.
Koja je prava vrijednost Donata Mg, otkrili su još u 17. stoljeću na dvorovima u Grazu i Beču zahvaljujući tadašnjim habsburškim liječnicima. Da je Donat Mg bio prepoznat diljem svijeta, govori činjenica iz 19. stoljeća, kada je bio treća voda u svijetu po prodaji, odmah nakon Vichija i Seltersa.
Uza sve nabrojeno, nije teško pronaći idealan preparat i učiniti svoju probavu još boljom i optimalnijom, a za bilo koju dvojbu ljekarnik je tu da riješi svaku nedoumicu i da pravi savjet.
 
Fotografije: Shutterstock