Iako za kožu i ljudski organizam ima mnoge koristi, sunce nije bezopasno, pa ni sad kad još nismo na plaži. Doznajte sve o njegovim dobrobitima, ali i o tome zašto je već u proljeće opasno za kožu

Napokon je stiglo dugo očekivano proljeće, a s njim i prve zrake sunce kojima smo se nakon duge zime toliko radovali. Vrijeme je za šetnje gradom i obližnjim parkovima te za uživanje u kavici na osunčanim terasama. Iako sunce za kožu i ljudski organizam ima mnoge koristi kao što je sinteza vitamina D čija se razina tijekom zime prilično smanji, sunce nije ni potpuno bezopasno, unatoč tome što još uvijek ne sija istom jačinom kao u ljetnim mjesecima. Iako ljeti najviše osjetimo toplinu sunca, UV zrake prisutne su cijele godine. Postoji više vrsta UV zraka, a od onih koje prodiru do Zemlje i utječu na našu kožu važne su UVA i UVB zrake.
UVA zrake predstavljaju najveći dio ukupnog UV zračenja, prisutne su cijele godine, a prodiru čak i kroz oblake i staklo. Mogu promijeniti stanice te su odgovorne za takozvano fotostarenje, odnosno zbog njih dolazi do promjene strukture elastičnih i kolagenih vlakana što uzrokuje obješenost kože i gubitak čvrstoće te pojavu bora. Također uzrokuju pigmentacije na koži, netoleranciju na sunce i jedan su od glavnih uzroka raka kože. UVB zrake čine puno manji dio UV zračenja koje dopire do nas. Ne prodiru kroz oblake i staklo, ali prolaze kroz epidermu i odgovorne su za preplanulost, ali i za opekline – najočitiju obrambenu reakciju kože na sunce.
Što su češća oštećenja od sunca, to su i posljedice opasnije i povećava se postotak grešaka prilikom samooporavka stanica. Na dulji vremenski period ovo može voditi u promjenu genetičkog materijala, kronična oštećenja kože te kako primarni tako i uznapredovali stadij karcinoma kože.

Pripremite se na vrijeme

Iako je tek proljeće, upravo je sada pravo vrijeme da razmislimo o dobroj zaštiti i pripremi kože za sunce kako bi i ljeti tijekom jače izloženosti bila otpornija na štetne učinke sunca, a u isto vrijeme zdrava i preplanula. Kreme s visokim zaštitnim faktorom obavezan su dio kozmetičke torbice. Kožu je potrebno zaštititi čak i prilikom kratkog izlaganja suncu jer često nismo svjesni jačine sunčeva zračenja. Kremu za sunčanje potrebno je nanijeti na sve izložene dijelove tijela u obilnom sloju. Jedna od češćih grešaka koje radimo prilikom nanošenja kreme za sunčanje upravo je nanošenje nedovoljne količine proizvoda, a samim time smanjujemo i skraćujemo njegovu zaštitu.
Danas su dostupni različiti proizvodi sa zaštitnim faktorom pa tako zaista svatko može pronaći odgovarajući proizvod. Kreme za lice danas nisu više samo kreme za plažu, već su obogaćene hidratantnim sastojcima kako bi koži pružile njegu te se mogu koristiti umjesto dnevne kreme. Proizvodi su različitih tekstura pa si tako jednako dobru zaštitu mogu osigurati i osobe s masnom i problematičnom kožom kao i one sa suhom, a pojavile su se i kreme koje osim zaštitnog faktora imaju i sastojke protiv bora i pigmentacija. Što se tiče proizvoda za njegu tijela, širok je izbor preparata, od krema i losiona preko brzoupijajućih sprejeva sve do vodica za zaštitnim faktorom.

Imajte na umu da treba izbjegavati malu djecu izlagati suncu, a ako je to neizbježno, i njih treba zaštititi proizvodima prikladnima za njihovu dob. Uz ovako širok izbor proizvoda zaista nema izgovora da svoju kožu prikladno ne zaštitimo. Osim na nanošenje proizvoda sa zaštitnim faktorom, važno je i paziti u koje vrijeme izlazimo na sunce tijekom dana te prekriti osjetljive dijelove tijela laganom i svijetlom odjećom, glavu zaštititi šeširom, a oči sunčanim naočalama.

Zaštitite kožu i iznutra

Osim fizičkom zaštitom, kožu je moguće pripremiti za sunce i iznutra te tako osigurati manje alergijskih reakcija i zdrav izgled kože cijelog ljeta. Proljeće je pravo vrijeme da počnemo uzimati dodatke prehrani koji sadrže karotenoide. Najčešće se koriste beta karoten i astaksantin. Prednost prehrambenog beta karotena je da ga tijelo pretvara u vitamin A, samo onoliko koliko mu je potrebno. Djeluje kao antioksidans i štiti tijelo od slobodnih radikala. Možemo ga naći u hrani, primjerice u mrkvi, paprici te lisnatom zelenom povrću. Ako unos kroz prehranu nije dovoljan, potrebno ga je suplementirati dodacima prehrani.
Postoje istraživanja koja su pokazala da unosom dodataka prehrani s beta karotenom u osoba koje su pušači postoji veći rizik od nastanka raka pluća, stoga se pušačima ne preporučuju dodaci prehrani s beta karotenom. Za unos hranom nije se pokazao isti rezultat tako da ih u hrani ne treba izbjegavati. U tom slučaju pušačima je bolji preparat za preporuku astaksantin koji je također iz porodice karotenoida i ima vrlo snažno antioksidativno djelovanje, a nisu zabilježeni štetni učinci ili rizici. Za razliku od ostalih karotenoida, astaksantin se u organizmu ne metabolizira u vitamin A što njegovu primjenu čini jako sigurnom. Njegova antioksidativna sposobnost 10 je puta snažnija od ostalih karotenoida i čak 550 puta snažnija od vitamina E.
Kako bismo na vrijeme osigurali pravilnu zaštitu kože, ove je proizvode potrebno početi konzumirati 2-3 mjeseca prije dolaska jačeg ljetnog sunca što proljetni period čini savršenim da počnemo brigu o svojoj koži.
Fotografije: Shutterstock