Glavni uzročnik gingivitisa, upale desni, bakterije su u mekim zubnim naslagama, a do upale desni i propadanja gingivalnog tkiva dolazi zbog toksina što ih izlučuju te imunološkog odgovora organizma. Već na prve znakove upozorenja bitno je reagirati - doznajte kako

Zdrave desni ne krvare, one su blijedo ružičaste boje i valovitog izgleda. Bolesne i upaljene desni su tamnocrvene boje, mekane i osjetljive.

Uzrok: loša oralna higijena

Glavni uzročnik upale desni su bakterije u mekim zubnim naslagama, koje se nakupljaju pri rubu desni i u međuzubnom prostoru te se pretvaraju u strukturiran i čvrsto oblikovan plak. Do upale desni i propadanja gingivalnog tkiva dolazi zbog toksina što ih izlučuju, kao i imunološkog odgovora organizma. Bez obzira na to kada ste uočili krvarenje desni, to je znak upozorenja koji ukazuje na upalu desni (gingivitis).

Zubne naslage potrebno je pažljivo ukloniti koristeći adekvatna sredstva koja nisu štetna pri upotrebi, odnosno koja ne sadrže štetne sastojke.   

Što učiniti?

1. Bolja mehanička kontrola

Za mehaničko uklanjanje zubnih naslaga potrebno je koristiti četkicu za zube s više tisuća vlakana, tanku i finu međuzubnu četkicu s dugim vlaknima i/ili konac za zube. Jedina četkica za zube za odrasle s više tisuća vlakana je Curaprox CS 5460 ultra soft s 5460 CUREN® vlakana, promjera 0,1 mm. Ona će jednostavno dosegnuti prostore između zuba i desni te ih nježno očistiti, bez oštećenja. Četkicu je potrebno držati poput olovke i nježnim kružnim pokretima, s minimalnim pritiskom četkati zube.

Međutim, znate li da svaki zub u našim ustima ima pet ploha? Tu činjenicu često zaboravljamo, kao i to da zubna četkica može očistiti samo njegove tri plohe. Zbog toga čak 40% površine zuba ostaje neočišćeno. Mnogi od nas sasvim su zadovoljni svojim održavanjem oralne higijene i uvjereni da čine sve što je potrebno da bi zubi bili zdravi. No, upotreba samo zubne četkice nije dovoljna za temeljitu oralnu higijenu. Za pravilnu i učinkovitu svakodnevnu oralnu higijenu potrebna je i međuzubna četkica. Curaprox CPS međuzubne četkice imaju tanku i čvrstu žičanu jezgru koja se neće slomiti prilikom upotrebe, duga i ultra fina vlakna koja će ispuniti cijeli međuzubni prostor te ga efikasno i nježno očistiti.

2. Bolja kemijska kontrola

Uklanjanje zubnih naslaga korištenjem četkice za zube i međuzubne četkice najbolji je način za održavanje pravilne oralne higijene. Međutim, što napraviti kod jakih upala i krvarenja desni, nakon operativnih zahvata u usnoj šupljini ili za vrijeme raznih tretmana kada desni postaju jako osjetljive?

Kao prvu pomoć u takvim situacijama stručni tim švicarske tvrtke Curaden International AG osmislio je Curasept ADS® liniju proizvoda s klorheksidinom koji djeluje na bakterije plaka i sprječava njihovo stvaranje. Klorheksidin je sastojak koji se već desetljećima koristi u dentalnoj medicini, posebno zbog svog učinkovitog djelovanja na bakterije plaka. Klorheksidin zadržava svoje djelovanje u usnoj šupljini i do 7 sati nakon upotrebe. Uobičajene klorheksidinske otopine imaju i neke nuspojave – smeđa obojenja zubi i jezika, promjene osjeta okusa i isušivanje sluznice zbog alkohola. Zahvaljujući patentiranom sustavu protiv obojenja Anti-Discoloration-System (ADS), CURASEPT ADS® sprječava nakupljanje zubnih naslaga, ne sadrži alkohol, ne izaziva iritacije sluznice usta i promjene u osjetu okusa.

Dostupni proizvodi iz Curasept ADS® linije su tekućine za ispiranje usta i paste za zube različitih koncentracija klorheksidina ovisno o potrebama korisnika te parodontalni gel. Za potporu ortodontskim i protetskim tretmanima koriste se niske klorheksidinske koncentracije (0,05% CHX), a više koncentracije za ispiranje prije i nakon operativnih zahvata (0,2% CHX).     

Kada se koriste proizvodi koji sadrže klorheksidin, iznimno je važno koje se paste za zube pritom upotrebljavaju. Jedan od bitnih sastojaka većine zubnih pasti na tržištu je natrij lauril sulfat (NLS), pjenilo koje djeluje na molekulu klorheksidina i poništava njezino djelovanje. Curasept ADS® linija zubnih pasti ne sadrži NLS i idealna je kombinacija s Curasept tekućinama za ispiranje usne šupljine.