U povodu Hrvatskog dana ljekarni, 29. listopada, posjetite Farmaciju i od svojih magistri farmacije saznajte sve o prekomjernoj tjelesnoj težini i njezinim posljedicama za zdravlje!

U povodu Hrvatskog dana ljekarni Sekcija za javno ljekarništvo Hrvatskog farmaceutskog društva poziva sve pacijente da danas, 29. listopada, posjete svoje ljekarne i od svojih magistri farmacije prigodno saznaju sve o prekomjernoj tjelesnoj težini i njezinim posljedicama za zdravlje, uz posebno pripremljenu edukativnu brošuru.

Tema ovogodišnjeg 12. hrvatskog dana ljekarni je "O smanjenju tjelesne težine savjetujte se s ljekarnikom!“, s ciljem osvještavanja javnosti da je prekomjerna tjelesna težina jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i izazova suvremenog društva, koji osjetno narušava kvalitetu života, uzrokuje razvoj kroničnih bolesti te skraćuje očekivano trajanje života pretilih osoba. Također želimo ukazati na to da ljekarnici pružanjem ljekarničke skrbi, usmjerene na pomoć osobama pri smanjivanju tjelesne težine, mogu znatno pridonijeti umanjenju tog javnozdravstvenog problema, a time i troškova našeg zdravstvenog sustava.

Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH, dvanaestu godinu uzastopce, organiziraju obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni. Taj naš dan tradicionalno obilježavamo 29. listopada (na datum simboličan po prvom spomenu ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 1271.).

Cjelokupni projekt obilježavanja Hrvatskog dana ljekarni osmišljen je radi promicanja ljekarništva i ljekarničke struke u javnosti te ljekarne kao mjesta gdje se, uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života kao i niz drugih ljekarničkih usluga. Ujedno je cilj istaknuti vrijednost ljekarničke struke u zdravstvenom sustavu, unaprijediti stav medija i javnosti o ljekarničkoj struci, naglasiti kompetencije i naobrazbu ljekarnika te ukazati na doprinos ljekarnika pri liječenju, očuvanju zdravlja i promicanju odgovornog ponašanja građana prema svom zdravlju.