Gotovo bez iznimke, svake godine sezona prehlada počinje upravo u jesen. Grlobolja, povišena tjelesna temperatura i kašalj popratni su simptomi infekcija dišnog sustava, ali mogu imati i druge uzroke.

Velike razlike u dnevnim i večernjim temperaturama utječu na naše stanje organizma pa su grlobolja i kašalj poput nekog neželjenog hita sezone koji bez greške dolazi u isto vrijeme. - Kašalj je postao pravi vjesnik jeseni, a zatim su tu i nestabilnost našeg organizma kao i smanjena otpornost.

Kad je potreban antibiotik?

Grlobolja koja počinje naglo, visokog je intenziteta uz izrazito crvenilo, otok krajnika i prisutnost  gnojnih čepića te visoke temperature iznad 38°C, često je  bakterijskog porijekla i zahtijeva pregled liječnika koji će vjerojatno, ako se u nalazu brisa potvrdi prisutnost bakterije kao uzročnika bolesti, propisati antibiotik. Grlobolje kojima su uzročnici virusi počinju postupno, često bez visoke temperature ili izrazitije bolnosti. Pacijenti opisuju neugodu kao grebanje, pečenje ili svrbež u ždrijelu.

Samopomoć je ponekad dovoljna

Dobro je znati da je samopomoć vrlo korisna i može ubrzati proces oporavka. Ljekarnik će u tom slučaju savjetom pomoći odabrati  preparat koji će upotrijebljen lokalno, reducirati broj mikroorganizama na površini sluznice te smanjiti oteklinu i bolnost. Najkorisnije su otopine antiseptika klorheksidina ili benzidamina, joda, iscrpina kadulje ili slane (hipertonične) otopine u obliku sprejeva s aplikatorom  radi lakšeg raspršivanja na dublja područja ždrijela. Ako želite, postoji velik izbor pastila ugodnog okusa i propolisno-biljnih sprejeva. Bolnost je neugodan simptom koji otežava gutanje, no može se suzbiti paracetamolom ili ibuprofenom. Smanjiti bolnost mogu i preparati s anestetikom lidokainom.

Koji su sve uzroci grlobolje?

Uzrok grlobolji nisu uvijek infekcije, ona  može biti posljedica isušenosti sluznice radi boravka u grijanim prostorima tijekom zime ili pušenja. Ovdje će pomoći islandski i šumski lišaj u obliku pastila, koji obiluju sluzima i ljekovitom usninskom kiselinom. Savjetujte se i kupnja dobrog ovlaživača ili aroma difuzora koji će vlaženjem zraka grijane prostorije učiniti mnogo ugodnijima. Ako patite od grlobolje koja ne prestaje tjednima, češća je u jutarnjim satima, prati je promuklost i osjećaj žarenja, treba posumnjati na GERB. U ovom slučaju upalu uzrokuje povrat gastričkog sadržaja iz želuca i tek će liječenje uzroka dovesti do povlačenja simptoma grlobolje.


Prepoznajte vrste kašlja

Kašalj je automatski refleks kojim organizam nastoji iz dišnog sustava odstraniti štetne tvari.
Po vrsti razlikujemo suhi i produktivni kašalj, a uzroci mogu biti različiti. Kašljemo kada smo prehlađeni, ako patimo od alergija ili dobijemo nuspojavu nakon uzimanja određenih vrsta lijekova, boravka u zadimljenim ili zagušljivim prostorijama. Kada upalni proces zahvati dišni sustav, sluznica je nadražena i proizvodi sekret koji je često vrlo obilan, gust i teško ga je refleksno izbaciti. Lijek acetilcistein, bromheksin ili ambroksol u obliku sirupa, granula za oralnu otopinu ili tableta smanjit će viskoznost sekreta i olakšati izbacivanje. Izvrsni su i preparati na bazi jaglaca, timijana, trputca ili bršljana dostupni u različitim oblicima.

Kašalj i sinusi

Često se kašalj javlja kao nadražaj uzrokovan  sekrecijom sadržaja iz sinusa. Obavezno ispirite područje nosa i sinusa otopinama morske vode u obliku sprejeva te po potrebi upotrebom dekongestiva u obliku kapi ili sprejeva. Ako je nos začepljen, možete posegnuti za dekongestivima na bazi oksimetazolina, xylometazolina i nafazolina u obliku spreja ili kapi. Preporučeno doziranje je 3x dnevno po 1 potisak i nije preporučljivo upotrebljavati dekongestive dulje od 5 dana.

Mala djeca i dojenčad

Maloj djeci i dojenčadi  važno je dobro očistiti nosne šupljine od nakupljenog sekreta koji može biti snažan iritans i dovesti čak, kašljanjem, do povraćanja. Prije aspiriranja nos dobro ovlažite fiziološkom otopinom ili otopinom morske vode, zatim izvucite sekret (izuzetno praktični su aspiratori za kućni usisavač) i na kraju nakapajte dekongestiv. Upotreba sirupa za iskašljavanje ili suzbijanje produktivnog kašlja kojem je uzrok nakupljeni sekret iz sinusa bez ovog jednostavnog zahvata neće imati koristi. Maloj djeci koja ne žele ili ne mogu popiti sirup, a pate od kašlja, možemo pomoći čepićima s ekstraktom bršljana.

Suhi kašalj

Nadražajni, suhi , uporan kašalj može oštetiti sluznicu, a inhalacija fiziološke otopine ili kombinacije eteričnih ulja može blagotvorno utjecati na njegovo umirenje. Pripazite  da para nikada ne bude vruća jer može oštetiti sluznicu. Koristite sirupe od bijelog sljeza, trputca i islandskog lišaja jer su bogati sluzima i djeluju blago protuupalno. Ako je kašalj posljedica alergije, antihistaminik loratadin ili cetirizin mogu smanjiti nadražaj.  Međutim, potreban je i oprez. Kašalj može biti opasan kod dojenčadi  jer bebe ne mogu same iskašljati sadržaj niti ispuhati začepljen nos. Obavezno nabavite i inhalator kojim se fiziološka otopina i po potrebi lijek koji širi dišne puteve u obliku aerosola lako udišu i time vlaže, razrjeđuju sekret i olakšavaju iskašljavanje nakupljenog sadržaja.

Ako se javi kašalj koji zvuči kao lavež, koji nastaje kao posljedica oticanja područja oko glasnica,  i ako dijete ne može normalno disati, potrebna je intervencija liječnika. Ako kašalj traje dulje od tri tjedna ili ima primjese krvi, potražite pomoć liječnika.

Kad nemamo vremena biti bolesni...

Odrasle osobe koje nemaju vremena biti bolesne često posežu za kombiniranim pripravcima protiv prehlade koji sadrže aktivnu tvar za skidanje temperature i protiv bolova, za otčepljivanje nosnih puteva i protiv kašlja. To su obično kombinacije ibuprofena i pseudoefedrina, paracetamola i pseudoefedrina te dodatno fenilefrinklorida, terpin hidrata, klorfenamina, ovisno o proizvođaču.

U ljekarnama ima raznih kombinacija i savjetujte se s ljekarnikom koji od njih bi bio najsigurniji za vas, pogotovo ako uzimate lijekove protiv povišenog krvnog tlaka, ako ste srčani bolesnik, imate problema sa štitnjačom ili benignom hiperplazijom prostate.

Kad je tjelesna temperatura povišena?

To je fiziološka reakcija organizma, najčešće na uzročnike infekcije, ali se može javiti kao znak nekih drugih patoloških stanja. Granica normalne vrijednosti tjelesne temperature mjerena ispod pazuha je 37 stupnjeva, a u uhu i rektalno raspon normalnih vrijednosti temperature je do 37,5°C

S obzirom na to da organizam podizanjem tjelesne temperature stvara nepovoljne uvjete za daljnji razvoj bolesti, preporučuje se ne skidati povišenu tjelesnu temperaturu do 38,5 stupnjeva , ali pacijenti koji pate od povišenog krvnog tlaka i srčani bolesnici, pacijenti s epilepsijom ili djeca koja su sklona napadima tzv. febrilnih konvulzija, moraju regulirati, upotrebom odgovarajućih lijekova, bilo koju vrijednost  povišene temperature.

Oprez - temperatura kod djece i dojenčadi!

Osobito je potreban oprez kod dojenčadi i male djece jer visoke vrijednosti tjelesne temperature vrlo brzo mogu dovesti do dehidracije organizma. Kako biste to spriječili, potrebno je unositi puno tekućine, najbolje vode ili otopina oralnih rehidracijskih soli. Maloj djeci povišenu temperaturu skinut ćemo upotrebom paracetamola u obliku čepića ili sirupa, a ako je temperatura vrlo uporna i vraća se nakon 2-4 sata ili ne reagira na paracetamol, najbolji je izbor lijek ibuprofen u obliku sirupa ili čepića. Važno je pripaziti na odgovarajuće doziranje ovisno o težini djeteta. Djeci jednostavno možete izmjeriti tjelesnu temperaturu digitalnim toplomjerima za čelo i/ili uho te toplomjerima s fleksibilnim vrhom koji olakšavaju mjerenje temperature u guzi.

I još treba znati...

Odrasli koji ne pate od kroničnih bolesti, kojima stanje vrućice može naštetiti, ne trebaju skidati povišenu temperaturu do 38,5. Ako se pojavi tendencija porasta temperature iznad tih vrijednosti, svakako će upotreba acetilsalicilne kiseline, ibuprofena ili paracetamola pomoći.

Nikada ne skidajte povišenu temperaturu upotrebom alkohola, uranjanjem u hladnu vodu niti djeci ispod 16 godina upotrebom acetilsalicilne kiseline. Liječničku je pomoć neophodno potražiti ako vrijednosti temperature prelaze 40 stupnjeva, ako pacijent gubi svijest ili ako se pojavi grčenje muskulature.

U stanju povišene tjelesne temperature organizam ima povećanu potrebu za vitaminom C tako da je preporuka za odraslu osobu otopiti tabletu od 1000 mg 1x dnevno u čaši vode, dok za djecu postoje tablete u dozi od 50 mg i preparati u tekućem obliku sa prirodnim izvorom vitamina C u dozi od 205 mg u 5 ml. O potrebnoj dozi vitamina C za svoje dijete savjetujte se sa svojim ljekarnikom budući da ona ovisi o dobi djeteta.

Pripremite se na sezonu prehlada

Snažan imunološki sustav bit će najbolja obrana protiv različitih infekcija. Preporučuju se boravak na otvorenom, fizička aktivnost, upotreba preparata na bazi biljke ehinacee, matične milječi, propolisa,  vitamina i minerala i prevencija i pomoć u liječenju. Vrtićka i školska djeca posebno su podložna infekcijama zbog nezrelog imunološkog sustava i boravka u zatvorenom kolektivu gdje je veća izloženost virusima i bakterijama. Poradite odmah početkom sezone na jačanju imuniteta djece, a ako se bolest i pojavi, ne brinite, ljekarnik će pomoći odabirom najkorisnijih lijekova i biljnih preparata.