Urinarne infekcije smatraju se najčešćom bakterijskom infekcijom kod ljudi. Koji su simptomi te kako ih liječiti?

Upala mokraćnog mjehura zapravo je upala sluznice mokraćnog mjehura koju uglavnom uzrokuju bakterije. Smatra se najčešćom bakterijskom infekcijom kod ljudi, a žene obolijevaju češće od muškaraca. Razlog je kraća mokraćna cijev, koja je kod žena vrlo blizu anusa pa je bliža potencijalno štetnim bakterijama.

Najčešći uzročnik upale mokraćnog mjehura je bakterija Esherichia coli, u čak 90 posto slučajeva. To je Gram negativna bakterija koja normalno nastanjuje crijeva, a problem nastaje ako prijeđe u mokraćni mjehur do čega može doći zbog loše higijene ili nakon spolnog odnosa. Bakterije se trepetljikama vežu na sluznicu mjehura gdje se razmnožavaju te uzrokuju upalu i neugodne simptome.

Simptomi upale mokraćnog mjehura su učestalo mokrenje, bol i nelagoda pri mokrenju, urgencija mokrenja, inkontinencija te mutan urin neugodnog mirisa. Rijetko se može pojaviti i krv u mokraći.Kod pojave simptoma valja otići liječniku koji će napraviti urinokulturu te propisati terapiju.

Farmacia preporuka: Specchiasol NoCist Prevent i NoCist Intensive za intenzivan i brzi tretman u trajanju od sedam dana u akutnoj fazi ekskluzivna je formulacija ugodnog okusa brusnice, prirodno rješenje kod urinarnih tegoba za trudnice, dojilje, djecu od 3 godine i odrasle. NoCist je linija dodataka prehrani na bazi ploda američke brusnice koja je standardizirana metodom BL-DMAC i D-manoze namijenjena zdravlju mokraćnih puteva.