U povodu Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja 2019., Farmacia se ove godine pridružuje akciji Svjetske zdravstvene organizacije pod sloganom „Zdravstvena zaštita svima, svuda“

Opća zdravstvena zaštita primarni je cilj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Za postizanje tog cilja ključno je osigurati svakome zdravstvenu skrb kad mu je potrebna u okruženju u kojem živi. Po tom pitanju vidljiv je napredak u zemljama širom svijeta, no još uvijek milijuni ljudi nemaju pravo čak ni na osnovnu zdravstvenu zaštitu. Milijuni su primorani birati hoće li si priuštiti liječenje ili osnovne egzistencijalne stavke poput hrane, stanovanja, odjeće.

Kako bi upozorio na taj problem, WHO je za ovogodišnju temu Svjetskog dana zdravlja, koji se već tradicioonalno održava 7. travnja, izabrao upravo univerzalnu zdravstvenu zaštitu u cijelom svijetu, svima, kad god im je potrebna.

Svi mi, u različitim razdobljima svog života, zatrebamo zdravstvenu skrb. No, u današnjem svijetu samo nas si je polovica može priuštiti.

U rujnu ove godine svjetski će se čelnici okupiti na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda na sastanku na visokoj razini o univerzalnom zdravstvenom osiguranju i donijeti deklaraciju kojom bi trebali potaknuti vlade širom svijeta da porade na općoj zdravstvenoj zaštiti za sve ljude.

Tom plemenitom cilju, u povodu Svjetskog dana zdravlja, pridružuje se i Farmacia, a pozivamo i vas da pridonesete akciji na globalnoj razini te date svoj glas za zdravstvenu zaštitu dostupnu svima, u cijelom svijetu. Peticiju Svjetske zdravstvene organizacije s ciljem #HealthForAll, koja će biti predana svjetskim vođama na rujanskom summitu u Ujedinjenim narodima, možete potpisati ovdje: WHO peticija