Oslanjajući se na dugogodišnju stručnost u njezi kože, Payot je kreirao rutinu Payot Sunny koja se sastoji od pripreme kože za sunce, troslojne UV-zaštite i održavanja preplanulosti

Napokon su nam stigli topliji dani, a s njima i prve zrake sunca kojima smo se toliko radovali. Vrijeme je za šetnje gradom i obližnjim parkovima te za uživanje u kavici na osunčanim terasama. Iako sunce za kožu i ljudski organizam ima mnoge koristi kao što je sinteza vitamina D čija se razina tijekom zime prilično smanji, sunce nije ni potpuno bezopasno, unatoč tome što još uvijek ne sija istom jačinom kao u ljetnim mjesecima. Iako ljeti najviše osjetimo toplinu sunca, UV-zrake prisutne su cijele godine. Postoji više vrsta UV-zraka, a od onih koje prodiru do Zemlje i utječu na našu kožu važne su UVA i UVB.

UVA-zrake predstavljaju najveći dio ukupnog UV-zračenja, prisutne su cijele godine, a prodiru čak i kroz oblake i staklo. Mogu promijeniti stanice te su odgovorne za takozvano fotostarenje, odnosno zbog njih dolazi do promjene strukture elastičnih i kolagenih vlakana što uzrokuje obješenost kože i gubitak čvrstoće te pojavu bora. Također uzrokuju pigmentacije na koži, netoleranciju na sunce i jedan su od glavnih uzroka raka kože. UVB-zrake čine puno manji dio UV-zračenja koje dopire do nas. Ne prodiru kroz oblake i staklo, ali prolaze kroz epidermu i odgovorne su za preplanulost, ali i za opekline – najočitiju obrambenu reakciju kože na sunce.
Što su češća oštećenja od sunca, to su i posljedice opasnije i povećava se postotak grešaka prilikom samooporavka stanica.

Pripremite se na vrijeme

Iako je tek proljeće, upravo je sada pravo vrijeme da razmislimo o dobroj zaštiti i pripremi kože za sunce kako bi i ljeti tijekom jače izloženosti bila otpornija na štetne učinke sunca, a u isto vrijeme zdrava i preplanula. Kreme s visokim zaštitnim faktorom obavezan su dio kozmetičke torbice. Kožu je potrebno zaštititi čak i prilikom kratkog izlaganja suncu jer često nismo svjesni jačine sunčeva zračenja. Kremu za sunčanje potrebno je nanijeti na sve izložene dijelove tijela u obilnom sloju. Jedna od češćih grešaka koje radimo prilikom nanošenja kreme za sunčanje upravo je nanošenje nedovoljne količine proizvoda, a samim time smanjujemo i skraćujemo njegovu zaštitu.
Danas su dostupni različiti proizvodi sa zaštitnim faktorom pa tako zaista svatko može pronaći odgovarajući proizvod. Kreme za lice danas nisu više samo kreme za plažu, već su obogaćene hidratantnim sastojcima kako bi koži pružile njegu te se mogu koristiti umjesto dnevne kreme. Proizvodi su različitih tekstura pa si tako jednako dobru zaštitu mogu osigurati i osobe s masnom i problematičnom kožom kao i one sa suhom, a pojavile su se i kreme koje osim zaštitnog faktora imaju i sastojke protiv bora i pigmentacija. Što se tiče proizvoda za njegu tijela, širok je izbor preparata, od krema i losiona preko brzoupijajućih sprejeva sve do vodica za zaštitnim faktorom.

Imajte na umu da treba izbjegavati malu djecu izlagati suncu, a ako je to neizbježno, i njih treba zaštititi proizvodima prikladnima za njihovu dob. Uz ovako širok izbor proizvoda zaista nema izgovora da svoju kožu prikladno ne zaštitimo. Osim na nanošenje proizvoda sa zaštitnim faktorom, važno je i paziti u koje vrijeme izlazimo na sunce tijekom dana te prekriti osjetljive dijelove tijela laganom i svijetlom odjećom, glavu zaštititi šeširom, a oči sunčanim naočalama.

Naša preporuka

Oslanjajući se na stručnost za njegu kože, za ljepotu i predivan preplanuli ten Payot je kreirao rutinu Payot Sunny koja se sastoji od 3 koraka:

  1. priprema kože: 1 mjesec prije izlaganja suncu
  2. zaštita kože od UV-zraka troslojnom zaštitom
  3. održavanje preplanulog tena

Payot Sunny nevidljive lagane teksture izrazito su ugodne za korištenje, a jamče širok spektar zaštite od UV-zraka i slobodnih radikala te djeluju kao:

  • stroga selekcija UVA i UVB filtera
  • snažan antioksidativni koktel vitamina i biljnih ekstrakata za naprednu zaštitu od slobodnih radikala