S početkom nove jesenske sezone i povratkom djece u kolektiv vrtića ili škole, a za mnoge i prvi put, brojni se roditelji suočavaju s brojnim zdravstvenim izazovima mališana i djece: kako i čime im pomoći u osjetljivoj dobi, otkriva magistra farmacije Aisa Zanki Zelić iz Farmacije u Jurišićevoj 3, Zagreb.

Kako biste pripremili imunitet svojih najdražih i malo ga ojačali, donosimo najvažnije detalje na koje biste trebali obratiti pažnju. Postoje brojni načini kojima možete biti sigurni da ste uistinu napravili sve što ste mogli kako bi dijete uspješno odradilo ulazak u kolektiv. Među zvijezdama imuniteta su propolis, med i proizvodi na njihovoj bazi, ali i brojni drugi vitaminski i biljni pripravci koji mogu nadoknaditi nedostatke prehrane - često se događa da dijete uporno prihvaća samo neke od namirnica, stoga je dobro znati da postoji rješenje i za takve situacije!

Važni faktori

Na činjenicu da im imunitet određenih dana slabi utječe nekoliko faktora. - Hladno vrijeme smanjuje naš boravak na otvorenom i fizičku aktivnost -  napominje Aisa Zanki Zelić. - Istovremeno prehrana postaje oskudnija svježim namirnicama i sve to  to stvara idealnu sredinu za razvoj kapljičnih virusnih i drugih infekcija koje se izuzetno brzo šire u kolektivima. Naši mališani osobito su pogođeni takvim razvojem situacije jer njihov imunosni sustav još nije do kraja sazrio. Imunosni sustav djeteta sazrijeva u trećoj godini života i zato su djeca vrtićke dobi podložnija češćim prehladama i obolijevanjima.

Što ako odbija hranu?

Budući da današnji način života teško može isključiti boravak djeteta u kolektivu prije treće godine, mališanima možemo pomoći i dodacima prehrani prilagođenima za njihovu dob i/ili tjelesnu težinu… Naročito ako dijete ne voli ili naprosto odbija jesti svježe voće i povrće, što je sve češća pojava, no i dalje treba ustrajati u nuđenju tih namirnica. Djeca radije biraju grickalice, brzu hranu i sokove ili gazirana pića, a to, naravno, nije zdravo: takve su namirnice bogate šećerima i sadrže vrlo malo vitamina, minerala, vlakana i drugih nutrijenata. Tu bi vrstu hrane trebalo svesti na što manju količinu jer ne samo da nema kvalitete, već i zato što je dokazano da je povezana sa sve većom pretilošću kod djece, mogućom hiperaktivnošću i poremećajima koncentracije.

Koncentracija vitamina i minerala u voću i povrću

Konvencionalan način obrađivanja tla u kojem se koristi mnogo umjetnih gnojiva i pesticida doveo je do toga da je u zadnjih 60 godina koncentracija vitamina i minerala u voću i povrću pala od 30%-90%. Primjerice, jabuka sadrži 83% manje magnezija, 96% manje željeza, 48% manje kalcija i 40% manje vitamina B skupine. Rajčica, primjerice, sadrži 26% manje željeza, 33% manje  kalcija i 23% manje magnezija nego početkom 50-ih godina 20. stoljeća. Dok ustrajemo u ponudi svježih i zdravijih namirnica, po mogućnosti ekološki uzgojenih,  možemo doskočiti mališanima tako da im ponudimo sirupe koji sadrže vitamine iz prirodnih ekstrakata voća i povrća (npr. Immun 44 sirup, Child Life Multivitamin sirup, Alpenkraft Kindervital sirup).

Sirupi i lizaljke s vitaminima

Većoj djeci koja o sirupima misle da su za klince i pelenaše možemo ponuditi preparate u obliku pastila ili gumenih bombona koji se žvaču na putu od vrtića ili škole prema domu (Dietpharm Centravit Kids, Supradyn Junior). Svi, i veliki i mali, vole lizaljke, no vrlo često roditelji ih ne žele kupiti jer smatraju da su slatke i štete zubima. Zato postoje lizaljke bogate medom i vitaminom C  koji pomažu u očuvanju imuniteta (Dietpharm Lizzy Centravit). Također sadrže i koncentrat soka maline i limuna tako da je okus vrlo prihvatljiv djeci. Ako je dijete sklono infekcijama, možemo mu davati preparate koji sadrže med, propolis i matičnu mliječ. Treba napomenuti da je potreban oprez kod djece koja imaju peludne alergije i kod njih s uvođenjem meda u prehranu treba pričekati do treće godine života uz prethodnu konzultaciju sa pedijatrom!

Med i čaj od malena

Svi vole čaj s medom, djeca se u vrlo ranoj dobi susreću s njim i brzo ga prihvaćaju. Med je poznat borac protiv raznih vrsta mikroorganizama. To je mješavina vitamina, minerala, terpenskih spojeva i drugih tvari za koje je znanstveno dokazano da ostvaruju antimikrobno i antivirusno djelovanje. Ako pripremate ovaj napitak, vodite računa o tome da med ne dodajete u vrući čaj jer na temperaturi višoj od 37°C med gubi dobra svojstva.

Prednosti i blagodati propolisa

Propolis je također proizvod košnice koji ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva. Sam propolis može biti gorak pa se u preparatima često kombiniraju med i propolis (Esi Propolaid sirup i pastile). Ovi preparati sadrže odmjerene, standardizirane i dječjem uzrastu prilagođene doze aktivnih komponenti propolisa, tj.flavonoida. Preparati propolisa koji se nalaze u ljekarnama dobivaju se pročišćavanjem nativnog (izvornog) propolisa te se uklanjaju beskorisne i štetne supstancije - selekcijom propolisa, analizom i na kraju standardizacijom. Standardizacija propolisa na djelatne tvari - flavonoide - važna je zbog njegove aktivnosti i znači da svaka pojedinačna doza sadrži jednaku količinu flavonoida čime je osiguran njegov cjelovit učinak.

Matična mliječ - vrhunska super hrana

Matična mliječ je izvor vitamina, minerala, proteina, šećera i lipida koji pomažu ojačavanju organizma i pravilnom funkcioniranju imunosnog sustava. Matičnu mliječ nije moguće sintetizirati sintetskim putem i to je jedan od razloga zašto se smatra super hranom. U preparatima se nalazi u liofiliziranom obliku. Liofilizacija je postupak oduzimanja vode iz mliječi na temperaturi od oko -60°C koji omogućava da aktivne tvari dugo ostanu sačuvane. (Medex matična mliječ junior ampule, Revita junior napitak).

Svi preparati koji pomažu radu imunosnog sustava koriste se periodično i nikako ne mogu biti zamjena primjerenoj prehrani.

Echinacea podiže imunitet

Poznate su nam i biljke koje pomažu radu imunosnog sustava. Jedna od takvih je echinacea.  Za echinaceu je u mnogim studijama dokazano da ima imunoregulacijski učinak. U akutnom stanju infekta preporučuje se uzimati preparat na bazi echinacee što prije nakon pojave simptoma jer su brojna istraživanja potvrdila da njezina uporaba znatno skraćuje trajanje i jačinu simptoma prehlade, čak do 30%! Za preventivu u razdoblju prehlade i gripe preporuka je da se preparati na bazi te biljke uzimaju četiri do šest tjedana u kontinuitetu i tada je potrebna pauza od najmanje četiri tjedna. Preparati echinacee ne preporučuju se kod pacijenata s autoimunim bolestima, dijabetičarima, oboljelima od tuberkuloze, leukemije, a oprez je potreban i kod osoba s peludnim alergijama

(ESI Echinaid bezalkoholne kapi, Child Life Echinacea kapi). Preparati za djecu sadrže bezalkoholnu otopinu echinacee, često su okusa naranče koji im je prihvatljiv i ne preporučuju se djeci mlađoj od godinu dana.

Probiotici se brinu o imunološkim stanicama

Većina imunoloških stanica nalazi se u crijevima, čak 80% njih, što je više nego u koštanoj srži, slezeni i limfnim čvorovima zajedno. Naše crijevne bakterije ne samo da podupiru obrambeni mehanizam, već proizvode i vitamine (vitamin K, folnu kiselinu), esencijalne aminokiseline, hormone i enzime. One također podržavaju izmjenu tvari koja je isto tako intenzivna kao ona u jetrima. Zbog stresa uslijed brojnih školskih i izvanškolskih obaveza, nezdrave prehrane, učestale konzumacije antibiotika ravnoteža crijevnih bakterija je  narušena i kod velikog broja djece te je time onemogućena normalna i zdrava probava. Iz tog razloga važno je održavati crijevnu floru zdravom. Preparati na bazi probiotika, tzv. dobrih bakterija, pomažu nam u tome, na primjer Esi Imuniflor sirup. Uzimaju se pola sata prije jela, a ako ih želite umiješati u hranu, preporuka je ne stavljati ih u vruće jer će se u tom slučaju probiotičke bakterije uništiti.

Beta-glukan – adut za zdravlje

Ako nam je dijete već pomalo bolesno i treba mu pomoć, možemo koristiti preparate koji sadrže beta-glukan. To je prirodni izolirani polisaharid izoliran iz gljiva ili stijenke stanica kvasca, a stimulira aktiviranje stanica imunosnog sustava u kratkom roku te se tijelo puno brže počinje boriti i savladavati infekte (Imunoglukan sirup). Doziranje je prilagođeno tjelesnoj težini djeteta i može se neprekidno uzimati 6 mjeseci. Preparat sa beta glukanom ne smiju koristiti osobe koje imaju presađene organe ili su na terapiji imunosupresivima.

Novijim istraživanjima dokazano je da je vitamin D3 također važan u imunosnom sustavu i njegov manjak povećava sklonost respiratornim infekcijama. Budući da zimi naše tijelo manje proizvodi taj vitamin zbog neizlaganja suncu, možemo ga dodavati u točno prilagođenim dozama kako bi nam pomogao održati dobro zdravlje (Child Life D3 kapi).

Dakle, čak i kad je pred nama i djecom duga zima, jedimo što više svježih sezonskih namirnica, boravimo na otvorenom kad je to moguće, uživajmo u druženjima. I pomognimo si suplementima kad je to potrebno.