Celulit možda i ne možemo ukloniti zauvijek, ali možemo potaknuti dreniranje, smanjiti obujam i učvrstiti kožu na problematičnim mjestima. Evo kako...

Niste sigurni što zapravo uzrokuje taj tvrdoglavi celulit? Kako se čini, problem bi mogao biti u hormonima. Iako mnogi toga nisu svjesni, postoji povezanost između celulita i vaših hormona. Neki stručnjaci smatraju da estrogen pogoršava stanje celulita s obzirom na to da taj hormon pospješuje stvaranje i pohranjivanje masnoće, posebno u području trbuha, bedara, bokova i stražnjice.

Izgled i stanje celulita može se pogoršati u trudnoći zbog velikog povećanja tjelesne težine te zbog zadržavanja suvišne tekućine u tkivima. Tijekom trudnoće tijelo izlučuje hormon relaksin, za koji se smatra da smanjuje izlučivanje kolagena. A što je koža manje elastična, to je vjerojatnije da se masne stanice počnu probijati u obliku izbočina na površinu kože. Tijekom i nakon menopauze mnoge žene uočavaju povećanje količine celulita s obzirom na to da se mijenjaju kvaliteta i tekstura kože, koja postaje sve tanja, pa celulit postaje vidljiviji.

Nasljedni faktor

I genetika je jedan od faktora uključenih u nastanak celulita. Ako je vaša majka imala celulit, velike su šanse da ćete ga imati i vi. No, čak i ako ste skloni pojavi celulita, možete smanjiti njegovu vidljivost održavajući zdravu tjelesnu težinu, hraneći se zdravo i uravnoteženo te njegujući kožu na odgovarajući način.

Tretiranje celulita u ranoj fazi nastanka najbolji je način borbe protiv tih neestetskih nakupina, naročito ako ga se želite potpuno riješiti. S obzirom na to da se celulit kod svakoga očituje na drugačiji način, nema određenog perioda u kojem bi se povećao i postao izraženiji, kod svake žene to je individualno. Neke žene primjećuju pogoršanje stanja celulita i u roku od nekoliko mjeseci, dok kod drugih do takvog pogoršanja dolazi tek za nekoliko godina. Estetski kirurg i dermatolog mogu vam pomoći u odabiru načina borbe protiv celulita koji bi bio najprikladniji za vas, no mnogo toga možete učiniti i sami.

Održavajte tijelo hidriranim

Što je tijelo bolje hidrirano, to su stanice kože punije, a to pak pomaže u smanjenju vidljivosti celulita te kožu čini mekšom na dodir i ljepšom. Osim toga, održavanje optimalne hidratacije tijela pomaže i u izlučivanju toksina iz organizma.

Pijte što više vode - to je najbolji način da održite tijelo hidriranim iznutra. Što se tiče hidriranja površine kože, u tome od pomoći mogu biti hidratantne kreme i losioni.

Probudite cirkulaciju

I cirkulacija krvi i cirkulacija limfe moraju pravilno funkcionirati jer je u suprotnom smanjena učestalost kojom se pročišćena krv vraća u krvotok pa se otrovi dulje zadržavaju u organizmu. Vaš srčani i krvožilni sustav održavaju cirkulaciju krvi zdravom i urednom, a vaš limfni sustav kontrolira stanje limfne tekućine te izbacuje otrove iz tijela. Za razliku od srčanog i krvožilnog sustava, limfni sustav stimuliraju gravitacija, mišićni sustav putem vježbanja, izmjena visokih i niskih temperatura zraka, limfna drenaža te masaže.

Redovita tjelovježba potiče cirkulaciju krvi, dok zdrava prehrana, masaža i suho trljanje kože potiču cirkulaciju limfe.

Stimuliranje kolagena

Kako koža stari, postupno gubi svoj prirodni kolagen te s vremenom postaje opuštena i mlitava. Kad se to dogodi, masne stanice koje se probijaju kroz membrane među stanicama i tkivima mogu postati još vidljivije.

Najučinkovitiji način da povećate proizvodnju kolagena je korištenje topičkih retinoida, odnosno losiona i krema koje sadrže retinol ili moćniju varijantu retinoida kakva se obično nalazi u proizvodima koji se mogu kupiti samo na liječnički recept. Tretmani kod kozmetičara i dermatologa koji zagrijavaju vlakna kolagena prenoseći toplinu u dublje slojeve kože također su učinkoviti i donose vidljive rezultate. Stimuliranjem kolagena koža postaje deblja te su manje mogućnosti da se masne stanice uspiju probiti kroz snopove vlakana i postanu vidljive.

Farmacia preporučuje

Skeyndor Slim Drone remodelirajuća gel-krema s dvostrukim djelovanjem koristi trenutno najnapredniju tehnologiju otpuštanja aktivnih sastojaka. Aktivni sastojci nalaze se u kapsulama koje se usmjeravaju i otpuštaju sastojke direktno u ciljne stanice, čime se postiže veća učinkovitost. Ova gel krema potiče dreniranje, smanjuje obujam i učvršćuje kožu na problematičnim mjestima. Preporučuje se kod svih tipova celulita.