Činilo se da su je pregazili sofisticirani, ciljani proizvodi nove generacije, no hidratantna krema uvijek preuzima glavnu ulogu u njezi kože. I idealno je rješenje. Piše Željka Suvajac Pichler

Proizvodi za hidrataciju neko su vrijeme bili zasjenjeni ultra modernim tretmanima protiv starenja i smatrani prikladnima samo za njegu mladenačke kože. Danas im se ponovno priznaje važna uloga u održavanju ljepote kože u svakoj životnoj dobi i napokon je svima jasno da koža, da bi bila zdrava, mora imati odgovarajući stupanj vlage. Naime, kad koža izgubi preveliku količinu vlage, hidrolipidni film koji služi kao zaštita od vanjskih štetnih agensa, gubi kompaktnost i više ne obavlja svoju funkciju. Osim toga, odgovarajuća količina vode unutar stanica koje sačinjavaju rožnati sloj kože omogućava neophodnu izmjenu hranjivih tvari te pospješuje procese obnavljanja. Ukratko, voda za našu kožu znači život, baš kao i za ostatak organizma. No, hidratantni proizvodi posljednje generacije nude više od nadoknađivanja vlage isušenoj koži. Oni potiču prirodne mehanizme samohidratacije, ali i sadrže tvari koje imaju sposobnost dugotrajnog zadržavanja vode u tkivima. Uz to, imaju i još jednu veliku prednost: za razliku od ostalih krema sa specifičnim namjenama, primjerice krema protiv bora, mogu se nanositi više puta dnevno, odnosno svaki put kad se javi osjećaj zatezanja i suhoće kože.

Evo i nekoliko savjeta koji će vam pomoći da znate kakav hidratantni proizvod odabrati u određenoj prilici ili za određeno stanje kože:

1. Dugo ste zapostavljali njegu kože

Žedna koža lica prepoznaje se na prvi pogled: njezina je površina neravna i bez sjaja, pore su proširene, a borice od mimike uočljivije. Za obnavljanje mlade, ali nenjegovane kože, obično su dovoljna tri tjedna intenzivnog tretmana, a to znači nanošenje hidratantnog proizvoda najmanje tri puta dnevno. Ključ je u tome da proizvod prodre što dublje u kožu: to možete postići tako da na obraze nanesete malo kreme, zatim je polako razmažete od sredine prema rubovima lica i na kraju lagano utapkate prstima kako biste potaknuli perifernu cirkulaciju i omogućili bolje upijanje proizvoda.

Preporuka: La Roche-Posay Toleriane Sensitive prebiotička hidratantna njega 121,21 kn, Avene Hydrance Optimale UV bogata krema 149,90 kn

2. Radite u klimatiziranom prostoru

Jedan od opasnih neprijatelja hidratacije je i često mijenjanje postotka vlage u zraku, što je uobičajeno kad se puno vremena provodi u klimatiziranim prostorima. Kad postotak vlage u zraku padne ispod 20, kožna barijera propušta nadražujuće tvari i one, s vremenom, izazivaju pojačanu osjetljivost kože. Posljedica je suha i vrlo osjetljiva koža. Stoga, uz vanjsku hidrataciju kremom treba primijeniti i hidrataciju iznutra: da biste to postigli, posegnite za hranom bogatom cinkom, poput jaja, mesa i ribe, te pijte što više tekućine.

Preporuka: Novexpert Mg vodica za lice 63,93 kn, Ducray Ictyane Hydra UV lagana krema, 149,76 kn

3. Umivate se sapunom i koža vas zateže

Umivanje lica sapunom i vodom pruža trenutačni osjećaj svježine i navlaženosti, no to je samo privid. Naprotiv, voda iz slavina često je prebogata vapnencem, a on na površini kože stvara nevidljiv, ali prisutan sloj koji stvara dojam zatezanja. Nakon umivanja kožu treba osušiti laganim tapkanjem mekim ručnikom i odmah nanijeti hidratantni proizvod brzog učinka kako biste spriječili da dođe do isušivanja.

Preporuka: Filorga Oxygen Glow Clean gel za umivanje 159,00 kn, Novexpert Express Radiance pjena za čišćenje lica s vitaminom C 151,16 kn

4. Spavate u prostoriji u kojoj je zrak jako suh

Koža niti noću nije zaštićena od štetnih utjecaja okoliša. Iako noćni počinak i mrak pogoduju obnavljanju stanica, suh zrak od klima uređaja isušuje kožu. A da i ne spominjemo da su najnovija istraživanja pokazala da koža najviše vlage gubi upravo između ponoći i četiri sata ujutro. Rješenje je upotreba specifične hidratantne kreme za noć jer takvi proizvodi imaju veću koncentraciju aktivnih principa čije djelovanje traje dugo, i do osam sati.

Preporuka: Eucerin Aquaporin krema za normalnu do suhu kožu 145,30 kn, SVR Hydraliane bogata krema 99,00 kn      

5. Imate masnu kožu

Suprotno od uvriježenog mišljenja, masna koža je vrlo osjetljiva i potrebna joj je vlaga. Višak loja prodire ispod površine kože i sprečava njezino prirodno ljuštenje te se stoga odumrle stanice talože na površini, a koža postaje zadebljala i neravna. No, kao što je pogrešno nekorištenje krema, pogrešno je i pretjerivanje s agresivnim tretmanima koji još više isušuju kožu. Najbolje je odabrati proizvode koji ne sadrže ulje i namijenjeni su za njegu osjetljive kože.

Preporuka: Vichy mineral 89 serum 160,99 kn, Nuxe Crème fraîche® de beauté hidratantna SOS maska 153,56 kn

6. Probdjeli ste noć, a posljedice se vide na koži

Manjak sna odmah se odražava na izgledu kože koja, nakon neprospavane noći, djeluje isušeno i ovješeno. Takvoj koži potreban je intenzivan tretman: na očišćenu kožu nanesite obilan sloj hidratantne kreme, ostavite da stoji dvadesetak minuta, a zatim papirnatom maramicom odstranite višak. Ovakav tip maske koži ostavlja vremena da upije vodu i aktivne principe koji su potrebni da je opskrbe dovoljnom količinom vlage i hrane.

Preporuka: Dermaroller sheet maska 71,60 kn, Filorga Oxygen Glow maska 258,38 kn