Postoji cijeli pokret pod nazivom clean label koji preispituje sastav hrane, dodataka prehrani i kozmetike. Na što sve utječe i što zapravo znači, objašnjava Martina Šepetavc, magistra farmacije i voditeljica Edukacijskog centra Farmacia

Ljekarnici se sve češće susreću s pitanjima klijenata o podrijetlu sastavnica u pojedinom preparatu, a informacija o prirodnom izvoru mikronutrijenata unutar proizvoda postaje sve važniji čimbenik klijentu prilikom konačnog odabira.

Vjerojatno ste se i vi zapitali što se doista nalazi u hrani koju jedemo i dodacima prehrani koje uzimamo. Niste jedini. Postoji cijeli pokret pod nazivom clean label koji preispituje sastav hrane, dodataka prehrani i kozmetike. I postoji s razlogom jer hrana i dodaci prehrani ponekad sadrže više sastavnica od onih koje su navedene na deklaracijama proizvoda.

Zbog čega se sve češće traže clean label proizvodi?

Najčešće je riječ o sljedećem:

 • Clean label pokret pokreće uglavnom generacija milenijalaca koja preispituje sastave proizvoda iz brojnih razloga.Osobe alergične na određene sastojke moraju zbog zdravstvenih razloga znati što se nalazi u proizvodima koje konzumiraju.
 • Opozivi i povlačenja nekih dodataka prehrani zbog onečišćenja lijekovima koji se u njima ne smiju nalaziti doslovce tjeraju javnost da od proizvođača traže veću sigurnost i transparentnost njihovih proizvoda.
 • Sjetimo se samo primjera kada je lijek sildenafil pronađen u dodacima prehrani biljnog podrijetla za poboljšanje potencije ili, prije nekoliko godina, kortikosteroida u skupoj biljnoj kremi koja je sve ekceme na koži rješavala za nekoliko dana. A tek primjer antidepresiva u biljnom dodatku prehrani za poboljšanje raspoloženja… Ne treba zanemariti da su nas upravo ovi primjeri doslovce bombardirali brojnim reklamama u tiskovinama ili udarnim TV-terminima.

Clean label dodatak prehrani uključuje ove kriterije:

 • jednostavan i čist dizajn
 • proizvod bez aditiva i konzervansa
 • proizvod bez GMO-a
 • bez alergena
 • prilagođen vegetarijancima
 • bez glutena
 • potpuna sljedivost sastojaka, procesa i tehnologija

Istraživanja provedena prije nekoliko godina u svijetu pokazuju da su osobe koje traže clean label proizvode spremne izdvojiti više novca kako bi dobile kvalitetan proizvod koji odgovara njihovim potrebama.

Isto tako, istraživanja provedena na području Europe došla su do sljedećih rezultata:

 • Potrošači više nego ikad čitaju deklaracije i sastav proizvoda. Primjerice, 2011. godine sastav proizvoda smatralo je važnim samo 3% ispitanika, dok je 2015. godine sastav proizvoda smatralo važnim 78% ispitanika i to je postao drugi po važnosti faktor za odabir proizvoda nakon cijene.
 • Sastav proizvoda potrošačima je postao važniji od lojalnosti određenom brandu. Više se niti jedan proizvođač ne može osloniti na svoj brand jer potrošačima brand više nije garancija kvalitete proizvoda.

Što to znači za proizvođače?

Zbog svega navedenog, proizvođači dodataka prehrani slijede spomenute trendove kako bi kreirali proizvode koji će biti u harmoniji s prirodom i ljudskim organizmom.

Međutim, unatoč zahtjevima potrošača za potpuno prirodnim proizvodima, to ponekad nije moguće u potpunosti postići i proizvođači moraju upotrijebiti male količine pomoćnih tvari, primjerice mikrokristalinične celuloze ili silicij dioksida, kako bi se dodatak prehrani mogao proizvesti. Razlog nije samo da određena formulacija doslovce stane u određeni dozirni oblik, primjerice kapsulu, nego i regulativa dobre proizvođačke prakse (GMP) koja ima zahtjev da je proizvod rezultat proizvodnog procesa koji se može ponavljati te da prolazi analize potrebne za utvrđivanje roka valjanosti.

Pomoćne tvari za oblikovanje tableta ili punjenje kapsula, iako su prošle vrlo stroge zahtjeve Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) i upotrebljavaju se desetljećima u farmaceutskoj industriji, za skupinu potrošača koja zahtijeva clean label proizvode nisu opcija sastavnice u dodacima prehrani te su doslovce natjerali proizvođače dodataka prehrani da pronađu prirodnije alternative. Zbog toga se sve više upotrebljavaju punila prirodnog podrijetla, bez GMO-a i na bazi riže, koja su zamijenila dugogodišnje korištena punila poput magnezij stearata, silicij dioksida, stearinske kiseline ili kalcij fosfata. Isto tako, za titan dioksid koji se koristi kao pigment u vitaminskim proizvodima clean label potrošači traže da se ne nalazi u dodacima prehrani koji nose ovu oznaku.

Kupci sve zahtjevniji

Klijenti u ljekarnama traže da dodatak prehrani ima sastavnice koje su im poznate, prirodnog su podrijetla i po mogućnosti iz organskog uzgoja, a u fokusu su najviše fitokemikalije iz super voća. Industrija dodataka prehrani osigurava sve pouzdanije znanstvene studije koje podržavaju funkcionalnu uporabu tih dodataka stvarajući veću razinu prihvaćanja kod potrošača.

Isto tako, boje i okusi koji su se koristili u proizvodnji dodataka prehrani mijenjaju se u boje i okuse prirodnog podrijetla. Neke od tih prirodnih boja i okusa stvaraju manje izazove u proizvodnji utječući na stabilnost i uvodeći neke probleme kvalitete. Međutim, ovi izazovi mogu se uspješno prevladati kako bi dodatak prehrani bio istinski čist, jasno označen i visokokvalitetan. Stoga je danas primjetna prevalencija funkcionalne hrane i dodataka prehrani koji koriste botaničke sastojke kako bi se mogli ubrojiti u clean label proizvode.

Kako bi se postigla maksimalna učinkovitost dodataka prehrani, potrebni su:

 • pravilna apsorpcija
 • dovoljna bioraspoloživost
 • učinkovita distribucija unutar organizma
 • potpuni metabolizam
 • potpuna aktivnost molekula
 • pravilno korištenje dodatka prehrani
 • sinergističke interakcije s ostalim hranjivim tvarima

Potrebno je imati na umu da je svaki mikronutrijent koji se inače nalazi u hrani ujedno u sinergističkom odnosu s ostalim hranjivim tvarima te, ako je dodatak prehrani kreiran na taj način, od njega će naš organizam najviše imati koristi. Prednosti vitaminsko-mineralnih dodataka prehrani iz prirodnih izvora su velike, od toga da nude široku raznolikost mikro, marko i fitonutrijenata do toga da sadrže prirodne kofaktore koji su potrebni za njihov pravilni metabolizam. 

Što možemo očekivati?

Možemo zaključiti da je clean label pokret pokrenuo reformulaciju dodataka prehrani koji će u budućnosti svakako sadržavati brojne biljne sastojke uzgojene u skladu s visokim ekološkim zahtjevima, bogate fitokemikalijama, kofaktorima i enzimima uz vitamine, minerale i probiotičke sojeve. Pomoćne tvari potrebne za oblikovanje kapsula polako, ali sigurno se mijenjaju u smjeru biljnog materijala obrađenog tako da se u što većoj mjeri sačuvaju učinkovitost biljke, njezina biokemijska cjelovitost i enzimska aktivnost.

Zbog zahtjeva potrošača za zdravijim i prirodnijim dodacima prehrani regulativa će postati intenzivnija, a istovremeno će smjer individualizirane suplementacije postati pravilo, a ne iznimka jer svatko od nas jedinka je za sebe sa svojim potrebama, navikama i stilom života.

Dodavanje clean label dodataka prehrani u svakodnevnicu poboljšat će kvalitetu vašeg života, prevenirati ili odgoditi razvoj nekih zdravstvenih stanja, a za stručni savjet upitajte svog ljekarnika koji će dati preporuku proizvoda usklađenu s vašim potrebama.

Razlika među državama

Građani nekih država su razvijeniji po pitanju svijesti o clean label proizvodima. Primjerice, u Ujedinjenom kraljevstvu od svakog se proizvoda očekuje da zadovoljava clean label kriterije, dok primjerice u državama koje su još u razvoju kao što je Poljska proizvođačima se puno lakše odmaknuti od konkurencije ako počnu proizvoditi clean label proizvode.

Skriveni sastojci

Kvalitetan proizvođač dodataka prehrani treba biti svjestan i skrivenih sastojaka kao što su aditivi i punila koji su često podkomponente odabranih aktivnih tvari. Najčešći je primjer s biljnim ekstraktima gdje se često nalazi potpuno dobroćudna molekula maltodekstrin koja je dodana radi poboljšanja i olakšanja proizvodnje u smislu oblikovanja proizvoda. Ali, kada se ispituje sastav koji treba odgovarati clean label zahtjevima, proizvođač treba navesti da je maltodekstrin gluten-free i da nije GMO. Iz ovog primjera vidimo da kvalitetan proizvođač dodataka prehrani treba imati jako dobro razvijenu kontrolu kvalitete prije nego što doista može proizvesti proizvod koji će zadovoljiti zahtjeve za clean label proizvodom.