Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana ljekarnika bila je Sigurni i učinkoviti lijekovi za sve! Cilj koji se promovira tim sloganom isticanje je ključne uloge ljekarnika u sigurnosti pacijenata

Hrvatsko farmaceutsko društvo prigodnim je predavanjima obilježilo Svjetski dan ljekarnika, 25. rujna, koji je Svjetska farmaceutska federacija (FIP) utemeljila 2009. godine. Ljekarnici kao stručnjaci mogu pridonijeti da se pacijenti pridržavaju propisane terapije te puno učiniti na prepoznavanju i sprečavanju nuspojava lijekova, u sprečavanju neželjenih interakcija lijekova i sigurnom uzimanju bezreceptnih lijekova, istaknuto je na novinarskoj konferenciji HFD-a.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana ljekarnika bila je Sigurni i učinkoviti lijekovi za sve! Cilj koji se promovira tim sloganom isticanje je ključne uloge ljekarnika u osiguravanju sigurnosti pacijenata putem savjetovanja o pravilnoj primjeni lijekova te smanjenje medikacijskih pogrešaka.

- Izuzetno je bitno osvijestiti kod pacijenata ulogu ljekarnika u sprječavanju medikacijskih pogrešaka. Ljekarnici su zadnji stručni nadzor nad propisanom terapijom lijeka i svojim znanjem i savjetima pomažu svakom pacijentu da lijek uzima na pravilan i siguran način - istaknula je, govoreći o medikacijskim pogreškama i njhovu sprječavanju, predsjednica Sekcije za javnu ljekarničku djelatnost HFD-a Martina Šepetavc, mag. pharm.

O doprinosu ljekarnika u podizanju adherencije pri primjeni lijekova govorila je Ana Galić Skoko, univ. mag. pharm., o nuspojavama lijekova i ulozi ljekarnika u njihovu prepoznavanju predavala je Olgica Velkovski Škopić, mag. pharm, istaknuvši da su lani u Hrvatskoj ljekarnici prijavili 1149 nuspojava. O sprječavanju interakcija lijekova s drugim lijekovima, dodacima prehrani i hranom predavanje je održala Margita Držaić, mag. pharm., a o sigurnosti uzimanja bezreceptnih lijekova za samoliječenje govorila je Ingrid Kummer, mag. pharm.

Hrvatsko farmaceutsko društvo promiče ljekarništvo i ljekarničku struku u javnosti ističući ljekarne kao mjesta na kojima se, uz izdavanje lijekova i drugih proizvoda za zdravlje, mogu dobiti stručni savjeti o pravilnoj i racionalnoj uporabi lijekova, očuvanju zdravlja, prevenciji bolesti i poboljšanju kvalitete života kao i niz drugih ljekarničkih usluga.

Hrvatsko farmaceutsko društvo, kao nacionalno strukovno udruženje, ujedno ističe vrijednost ljekarničke profesije u zdravstvenom sustavu želeći unaprijediti stav medija i javnosti o ljekarništvu, naglasiti kompetencije i naobrazbu ljekarnika te ukazati na njihov doprinos pri liječenju, očuvanju zdravlja i promicanju odgovornog ponašanja građana prema zdravlju.