S obzirom na brojne prednosti, uključujući smanjenje neugodnih nuspojava terapije te povećanje učinkovitosti liječenja, smatra se da bi dodatak visokodoziranih probiotičkih pripravaka s velikim brojem različitih bakterijskih sojeva trebao postati dio standardnog liječenja infekcije H. pylori. Naša je preporuka Vivomixx

Što je Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori je gram negativna bakterija spiralnog oblika koja je odgovorna za jednu od najčešćih infekcija u svijetu i najčešći je uzrok kroničnog gastritisa koji se javlja kao posljedica dugotrajnog nadražaja želučane sluznice. Pripada obitelji bakterija Proteobacteria, a posebnost ove raširene bakterije je njena sposobnost preživljavanja u izrazito kiselim uvjetima u želucu. Pretpostavlja se kako je prisutna u više od 50% svjetske populacije u zemljama u razvoju. U razvijenim zemljama sjeverne Europe i Amerike situacija je nešto drugačija, gdje je H. pylori prisutna kod trećine odrasle populacije.

Prisutnost H. pylori u većini je slučajeva bez simptoma. Međutim, nekim osobama može zadavati poznate probleme poput gastritisa te pojave ulkusa želuca ili dvanaesnika. Isto tako, ima ključnu ulogu u nastanku karcinoma želuca, stoga ju je izuzetno važno u potpunosti eradicirati, odnosno iskorijeniti.

Simptomi infekcije H. pylori

Kako se ova opasna bakterija prenosi, još uvijek nije potpuno jasno. Pretpostavlja se kako je najvjerojatniji put prijenosa oralno-fekalni put odnosno putem kontaminirane vode i hrane.

Neposredno nakon infekcije, H. pylori ulazi u sluznicu želuca i dolazi do nastanka akutne upale. U većini slučajeva ovo stanje prolazi klinički nezapaženo, uz minimalne ili gotovo nikakve simptome. Kada bakterija počne uzrokovati određene probleme, simptomi koji se javljaju karakteristični su za gastritis:

  • bolovi u želucu, posebice kad je prazan
  • regurgitacija (povrat sadržaja iz jednjaka ili želuca u usnu šupljinu)
  • osjećaj nadutosti i mučnine
  • žgaravica
  • manjak apetita i nenamjeran gubitak kilograma

Dijagnoza i liječenje infekcije H. pylori

Dijagnostički postupci koji se koriste za otkrivanje prisutnosti H. pylori u organizmu uključuju neinvazivne i invazivne metode. Neinvazivni testovi temelje se na dokazivanju prisutnosti bakterije u dahu, krvi ili stolici bolesnika, dok invazivne metode uključuju endoskopski pregled gdje se analizira uzorak želučane sluznice. Liječenje infekcije Helicobacter pylori provodi se tzv. trojnom terapijom koja uključuje uzimanje dva antibiotika u kombinaciji s lijekom koji smanjuje izlučivanje želučane kiseline. Postoje različite kombinacije navedenih lijekova, koje će odrediti liječnik specijalist.

Jedan od gorućih problema u liječenju H. pylori je antimikrobna rezistencija, odnosno otpornost koju mikroorganizmi razvijaju na antimikrobne lijekove, u ovom slučaju na tzv. trojnu terapiju. Prema posljednjim istraživanjima, učinkovitost trojne terapije drastično je smanjena zahvaljujući upravo rezistenciji na antimikrobne lijekove.

Prema literaturi, određeni probiotički pripravci u kombinaciji s primarnom antibiotskom terapijom mogu značajno poboljšati eradikaciju uporne H. pylori.Isto tako, probiotici mogu smanjiti pojavnost neželjenih nuspojava antibiotika poput mučnine, proljeva, bolova u želucu te nadutosti koje mogu rezultirati i prestankom uzimanja terapije.

Prijateljska potpora dobrih bakterija u liječenju H. pylori

Prema meta analizi objavljenoj 2016. u renomiranom časopisu United European Gastroenterology Journal, koja je uključivala 19 znanstvenih istraživanja, najbolje rezultate u potpunoj eradikaciji bakterije H. pylori imaju visokodozirani probiotički pripravci s više sojeva u kombinaciji s primarnom antibiotskom terapijom. Studije koje su pokazale stupanj uspješnosti liječenja preko 90%, preporučuju uzimanje probiotičkih pripravaka tri do pet tjedana u visokim dozama.

Prema posljednjim istraživanjima, dodatak visokodoziranih višesojnih probiotičkih pripravaka primarnoj antibiotskoj terapiji ne predstavlja značajan financijski trošak za pojedinog pacijenta. S obzirom na brojne prednosti, uključujući smanjenje neugodnih nuspojava terapije te povećanje učinkovitosti liječenja, smatra se da je dodatak visokodoziranih probiotičkih pripravaka s velikim brojem različitih bakterijskih sojeva sasvim opravdan te bi trebao postati dio standardnog liječenja infekcije H. pylori.

Istraživanja posebno naglašavaju specijalnu mješavinu 8 bakterijskih sojeva, uključujući četiri bakterijske vrste roda Lactobacillus (acidophilus, bulgaricus, casei, plantarum), tri bakterijske vrste roda Bifidobacteria (breve, infantis, longum) i jedan soj bakterije roda Streptococcus. Ova kombinacija je poznata i kao de Simone formulacija, a na tržištu se može pronaći pod imenom Vivomixx. Prema provedenim istraživanjima, navedena specijalna mješavina probiotičkih bakterija pokazala se vrlo učinkovitom u iskorjenjivanju H. pylori. Osim uspješne borbe s ovom tvrdoglavom bakterijom, de Simone formulacija pokazuje i antiulkusno djelovanje.

Više informacija potražite na: www.vivomixx.eu/hr/

Nutricionistički tim Vitaminoteke