Optimalan unos vitamina i minerala, fitokemikalija, esencijalnih aminokiselina i nezasićenih masnih kiselina neophodan je za pravilan rad imunološkog sustava, pogotovo uoči sezone prehlada i gripe, no često ih ne unosimo dovoljno hranom. U tom slučaju od velike su pomoći dodaci prehrani

Suvremeni način života obiluje užurbanim i stresnim situacijama, najčešće u zagađenoj okolini. Prehrana je često nekvalitetna i neredovita s niskim nutritivnim sastavom makro i mikronutrijenata. Okolnosti su to koje negativno utječu na metabolizam i pravilnu apsorpciju hranjivih tvari,  proizvodnju energije te imunološki sustav.

Nedovoljan unos vitamina i minerala može poremetiti regularne fiziološke procese što za posljedicu, među ostalim, može imati i pad imuniteta te veću podložnost virusnim i bakterijskim infekcijama. Smanjeni unos esencijalnih nutrijenata zahtijeva tako nadopunu prehrane dodacima koji će nadoknaditi deficit. Prilikom odabira adekvatne formule vitamina i minerala potrebno je obratiti pažnju na sastav i doze pojedinih nutrijenata.

AKTIVNI SASTOJCI

Vitamini B kompleksa

Skupina vitamina koji imaju višestruku ulogu u organizmu. Esencijalni su za sve metaboličke funkcije, proizvodnju energije, održavaju zdravlje živčanog sustava i sudjeluju u regulaciji psiholoških funkcija.

Iako svaki pojedini vitamin B kompleksa ima važnu ulogu u organizmu, njihovo djelovanje je usko povezano pa nedostatak bilo kojeg od ovih vitamina može dovesti do disbalansa drugog čak i ako se unosi u dovoljnim količinama.

Vitamini B kompleksa imaju direktnu i indirektnu ulogu za očuvanje imuniteta. Regulacijom metaboličkih funkcija u organizmu osigurava se opskrba energijom i hranjivim tvarima, a zaštita živčanog sustava pomaže u obrani od stresa. S obzirom na to da je stres jedan od vodećih faktora koji uzrokuju pad imuniteta, suplementacijom vitaminima B kompleks jača se i otpornost organizma.

Studije pokazuju kako pojedini vitamini B kompleksa direktno djeluju na jačanje imuniteta. Tako je studija u Melbourneu dokazala da MR1 receptori na T linfocitima mukoze (MAIT) prepoznaju neke metabolite folne kiseline i riboflavina sintetizirane u bakterijama te potiču imunološku reakciju.

Za snažniji imunitet važan je vitamin B6. Njegov nedostatak (posebno kod starijih osoba) povezan je sa smanjenom sintezom limfocita i interleukina. Deficit vitamina B6 uzrokuje metaboličke poremećaje u proizvodnji C-1 jedinica potrebnih za sintezu nukelinskih kiselina u stanicama koje se brzo dijele te je posljedično smanjena sinteza mRNA, a time i proteina što rezultira slabljenjem imuniteta. Obnavljanjem razina vitamina B6 preko dodataka prehrani normalizira se  proliferacija limfocita i proizvodnja interleukina.

Vitamin C

najvažniji je vitamin za očuvanje i jačanje imuniteta koji utječe na pravilno funkcioniranje fagocita, proliferaciju T limfocita, koncentraciju imunoglobulina, produkciju interferona. Nalazi se u većoj koncentraciji u fagocitima i limfocitima nego u plazmi, pa se pretpostavlja da je pozitivan učinak povezan s antioksidativnim svojstvima.

Njegov deficit uzrokuje kraći životni vijek fagocita i T limfocita i njihovu smanjenu djelotvornost. Provedena ispitivanja ukazuju na snižene koncentracije vitamina C u plazmi, leukocitima i urinu za vrijeme raznih infekcija. Reaktivne čestice koje se formiraju za vrijeme upala reagiraju s vitaminom C čime se smanjuje njegova koncentracija. Zaključak je da vitamin C smanjuje rizik, intenzitet i trajanje infekcija.

Cink

Cink sudjeluje u radu i sastavu velikog broja enzima u organizmu. Ispitivanja su pokazala da optimalan unos cinka povećava produkciju i bolje funkcioniranje leukocita, povećava broj neutrofila i natural killer stanica, potpomaže produkciju antitijela (IgG) od strane B limfocita, aktivira i povećava broj T limfocita. Esencijalan je za pravilno funkcioniranje makrofaga, produkciju citokina i fagocitozu. Ispitivanja provedena u Britaniji potvrđuju kako cink (posebno u kombinaciji s vitaminom C i ehinaceom), ako se primjenjuje kod prvih znakova prehlade, može skratiti trajanje infekcije, ali i ublažiti simptome.

Simptomi manjka su umor, krhki nokti, poremećaji menstruacije i povećana sklonost infekcijama. Deficit cinka često se javlja kod djece, trudnica, starijih osoba te žena. Upotreba lijekova poput ACE inhibitora, diuretika te antacida također može dovesti do manjka cinka.

Farmacia preporučuje: Lifetime Immuno Complex dodatak prehrani  za imunitet

Sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi (=1 kapsula): vitamin C 650 mg (812,5% PU), vitamin B1 25 mg (2272,7% PU), vitamin B2 25 mg (1785,7% PU), niacin 35 mg (218,7% PU), vitamin B6 20 mg  (1428,6% PU), folna kiselina  400 µg (200% PU), vitamin B12 25 µg (1000% PU), biotin 150 µg (300% PU), pantotenska kiselina 18 mg (300% PU), cink 15mg (150% PU), para-amino benzojeva kiselina 25 mg.