Kaže se - ljepota dolazi iznutra - što možemo primijeniti i doslovno jer naša koža otkriva sve ono što unosimo u nju. Njome i te kako ističemo način prehrane i lifestyle, ona je naprosto ogledalo naših dobrih, ali i loših navika.

Ljudska koža je najveći ljudski organ s površinom od otprilike 1,8 m² i težinom od oko 3 kg - objašnjava magistra Božena Obradović iz Farmacije u Ilici 11 u Zagrebu. - Služi nam kao fizička zaštita mekim tkivima, pomaže u regulaciji tjelesne temperature i količine vode u tijelu te za doživljavanje okoline putem osjetila dodira, bola, topline i hladnoće. Regulaciju temperature tijela obavlja putem znojenja te širenja odnosno sužavanja pora.

Mijenjamo kožu svaki dan!

Zanimljivo je da ljudsko tijelo uvijek postepeno mijenja kožu koja se obnavlja novim stanicama te u 28 dana promijenimo cijelu kožu. Kao osnovna poveznica između našeg organizma i svijeta oko nas koža je prva koja nam daje informaciju o zdravstvenom stanju organizma i kako se brinemo o organizmu i njoj, nutritivno i estetski.

Što je to unutarnja njega?

Nutritivna terapija ili unutarnja njega kože podrazumijeva dodatke prehrani koji iznutra poboljšavaju zdravlje i izgled kože. Sinergijski učinak individualno određene nutritivne terapije i njege kožu rezultirat će smanjenjem degenerativnih promjena na koži i očuvanjem njenog mladolikog izgleda. Za početak, proces starenja kože povezan je s gubitkom vode stoga je iznimno važno naglasiti adekvatan unos vode u organizam.

Koliko zapravo vode trebamo piti svaki dan?

Optimalna količina potrebne tekućine može se izračunati jednostavnom formulom: TM(kg)x 0,3dl = potrebna dnevna količina vode. Prema tome, osoba koja ima 70 kilograma treba dnevno popiti približno 2 litre vode.

Unos esencijalnih masnih kiselina – čudesna ulja

Vitalnom i mladolikom izgledu kože pridonijet će i unos esencijalnih masnih kiselina koje imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože, vlažeći i smanjujući nadražaje kože. Ulja bogata γ-linolenskom kiselinom, ulja noćurka i boražine, međusobno se razlikuju u sadržaju ove uvjetno esencijalne masne kiseline, stoga se i prosječne doze razlikuju. Obje vrste ulja je dobro uzimati nakon obroka, ulje noćurka 2-3 čajne žlice dnevno, a ulje boražine 1-2 čajne žličice na dan. U početku, tijekom 2-3 tjedna, uzimaju se u većoj dozi, a potom u manjoj (Oleotherapy hladnotiješteno ulje boražine i noćurka, Pranarom ulje boražine). Biljno ulje ploda divlje ruže, prirodno bogato karotenoidima, primjenjuje se u cijelom nizu indikacija – redukciji bora, strija, hiperpigmentacija. Osim u kapsulama, može se uzimati u dozi od jedne čajne žličice na dan (Pranarom kapsule Rosa Mosqueta, Rosehip, Oleotherapy ulje ploda divlje ruže).

Snažan antioksidans – astaksantin

S vremenom je oralnu primjenu ovog ulja zamijenila upotreba snažnog antioksidansa, astaksantina. Preporučeni dnevni unos astaksantina se kreće u rasponu od 6-16 mg dnevno, a osim usporavanja procesa starenja, astaksantin ima značajnu ulogu u prevenciji neželjenih alergijskih reakcija na sunce (Twinlab Astaxantin, Biastin).

Beta karoten, vitamin C, selen…

Antioksidansi (beta karoten, vitamin C, selen, bakar, mangan i cink) osiguravaju zaštitu od slobodnih radikala i zajedničkom primjenom u velikoj mjeri održavaju zdravlje derme i epiderme. Beta karoten je provitamin - iz njega enzimskom razgradnjom nastaje vitamin A. No, za razliku od čistog vitamina od njega ne postoji mogućnost nuspojava i za zdravlje štetnih posljedica. Najčešće se primjenjuje u mjesecima prije izlaganja kože UV-zrakama. Uz brojne dodatke prehrani na bazi beta-karotena (Betatene, Bevital sun, Solgar beta karoten, Natural W. beta karoten) i 1 dl iscijeđenog soka od mrkve dnevno, jako je dobar način suplementacije ovog korisnog dodatka prehrani.

Q10 – takozvani koenzim mladosti

Slični, povoljni učinci pripisuju se koenzimu Q10 (sveprisutnom ubikvinonu) koji se nalazi u svim stanicama i odgovoran je za stvaranje osnovne jedinične stanične energije - molekule ATP-a. Budući da je hrana (najpotentniji izvori: skuša, losos i srdela) slab izvor koenzima Q10, a sposobnost sinteze u jetri iz kolesterola i same apsorpcije se već nakon tridesete godine smanjuje, njegova je suplementacija opravdan izbor. Q10 često je nazivan koenzimom mladosti jer dokazano smanjuje nastanak bora, potiče sintezu kolagena i elastina te je kao takav u sastavu brojnih kozmetičkih pripravaka i suplemenata. Koenzim Q10 je topiv u ulju i mastima pa je za apsorpciju najprikladniji oblik onaj koji dolazi u obliku softgel kaspula samostalno (Twinlab MegaCo10, Ultra Co10, Dietpharm Q10 plus) ili kao kombinirani preparat s dodatnim antioksidantim učinkom (Microbiane Q1O, Aktival koenzim Q10+vitamin E). Uobičajena dnevna doza za odrasle je 30-120 mg iako pojedina zdravstvena stanja mogu zahtijevati i veće doze (do 1200 mg). Upravo je iz tog razloga važna konzultacija s ljekarnikom, kako bi se odredila najprikladnija doza, s obzirom na zdravstveno stanje i potrebe pacijenta.

Vitamini H – u pivskom kvascu

Jedan od važnijih vitamina za zdravlje kože je vitamin H (biotin), kofaktor različitih enzima karboksilaza, a potreban je u sintezi nekih aminokiselina i masnih kiselina. Vjerojatno je to razlog zbog kojeg se upravo na koži, organu koji se neprestano obnavlja, prvoj primjećuje manjak vitamina H. Dnevna je doza od 0,03-0,1 mg (Dietpharm Biotin, Solgar Biotin) iako preporučeni dnevni unos nije definiran. Bogat izvor biotina je inaktivirani pivski kvasac koji se tradicionalno koristi kao dodatak za njegu i ljepotu kože.

Popularan vitamin C za sintezu molekula kolagena

Gotovo nezaobilazan sastojak kozmeceutika i dodataka prehrani za njegu kože je vitamin C. Odgovoran je za sintezu molekule kolagena, djeluje kao reducirajući agens koji štiti od slobodnih radikala, u organizmu sudjeluje u brojnim reakcijama kao koenzim, a može djelovati i na smanjenje oksidacije kolesterola, procesa ključnog u razvoju ateroskleroze. Zbog svih svojih prednosti vjerojatno je najčešće korišten vitaminski suplement u modernom društvu (Dietpharm Bio C, Kal 1000 s.r., Twinlab C plus citrus bioflavonoid caps), a raspon dnevnog unosa za odraslu osobu, ovisno o stanju organizma, može biti od 75 do 1000 mg dnevno. Kozmeceutici najčešće sadrže stabilizirane oblike vitamina C, askorbil-fosfat i askorbil-glukozid, a njihova je namjena redukcija hiperpigmentacije i anti-aging učinak.

Vitamini B skupine su neophodni za održavanje zdrave kože. Uz proteine kao potporu, pomažu koži da ostane sjajnija i elastičnija, a redukcijom deficita vitamina B skupine može se odgoditi sušenje, crvenilo i iritacija kože.

Cink aktivno utječe na stanje kože

Od minerala koji je najzastupljeniji u preparatima za njegu kože, zasebno ili u kombinaciji s drugim mikronutrijentima, ističe se cink. Bitan za funkciju cijelog niza enzima, za pravilan rad reproduktivnih organa i funkciju vida, aktivno utječe na stanje kože. Preporučeni dnevni unos za odraslu osobu je 11 mg.

Formule pomno osmišljene za poboljšanje stanja kože

S obzirom da su antioksidansi, vitamini, minerali, nezasićene masne kiseline i pojedine aminokiseline dokazale svoj povoljan učinak na kožu, često se njihova kombinacija u preparatima pokazala kao izvrstan izbor za njegu kože i anti aging učinak iznutra (Murad Youth Builder, Twinlab Skin Within, Solgar Hyaluronic acid caps, Almagea Sunlove skin+caps.), što je prikladan izbor za one koje osim njege kože žele očuvati zdravlje i vitalnost primjenom jednog, umjesto više pojedinačnih suplemenata.

Okosnica svakog jelovnika - voće, povrće, žitarice...

Stanje kože jasno manifestira nutritivnu ravnotežu, odnosno neravnotežu unutar organizma. Zato je od iznimne važnosti osigurati potrebne nutrijente koji će omogućiti koži zdrav, mladolik izgled. Okosnicu bi svakog jelovnika trebale sačinjavati cjelovite žitarice, voće i povrće, riba i mahunarke, a pojedine se namirnice posebno ističu po svojim blagonaklonom djelovanju na kožu, sprječavajući starenje stanica.

Avokado za glatku kožu

Avokado - bogat vitaminima B, C i E, potaknuti će sintezu kolagena koji je neophodan za glatku i elastičnu kožu, lubenica – osim što zbog svog diuretičkog učinka potiče izmjenu tvari u organizmu, u pulpi i košticama sadrži vitamine C i A, a koštice obiluju selenom, cinkom i vitaminom E.

Bobičasto voće i buća za vitalnost kože

Svježe tamno bobičasto voće, osobito borovnice i crni ribiz u prehranu bi trebali uvrstiti svi oni kojima je bitno očuvanje vitalnosti kože. Neizostavna bi bila i svakodnevna primjena buće, brokule, prokulica i rotkve, bogatih antioksidansima.

Fantastična riba

Riba – losos, bakalar, pastrva, svježa tuna izvrstan su izvor proteina i esencijalnih masnih kiselina, važnih za obnovu stanica i kože, a koži će omogućiti adekvatnu hidrataciju i redukciju upalnih procesa.

Orašasti plodovi

Prednost dajte orašastim proizvodima, naročito lješnjacima i bademima, koji obiluju linolnom kiselinom i vitaminom E, također zaslužnima za usporavanje procesa starenja. Ne treba pretjerivati, no manja količina svaki će dan pomoći koži da se bolje obnovi i prebrodi izazove.

Dok se spoznaje na području kozmeceutika i nutraceutika ne razviju do razine koje će stvoriti eliksir mladosti, obogatimo svakodnevnicu kombinacijom koja je najprikladnija za svakoga od nas, bilo da se radi o suplementima ili vrsti namirnica koje preferiramo. Dodamo li tome pravilnu hidrataciju organizma, tjelovježbu i kozmeceutike, nećemo trebati brinuti koliko dugo ćemo održati svjež i mladolik izgled, a termin starenje ćemo koristi sve manje.