Detoksikacija organizma podrazumijeva svakodnevno filtriranje toksičnih tvari iz organizma, održavanje tonusa mišića i bolji elasticitet kože, objašnjava magistra Andrea Koščec iz Farmacijinog fitoaromaterapijskog i nutricionističkog savjetovališta (Ilica 11, Zagreb). Detoksikacija ne podliježe nikakvim kozmetičkim ili trendovima u dodacima prehrani, već je konstanta u brizi za zdravlje našeg organizma.

U čemu sve pomaže detoksikacija?

Razni preparati koji čiste organizam preporuka su kod svakodnevnih tegoba kao što su nadutost, umor, stres, problemi s probavom, i to uslijed izloženosti velikom broju toksina i zagađenja na dnevnoj bazi. Upravo nam detoksikacija pomaže vratiti energiju, koncentraciju i pozitivan stav, što naravno uvelike utječe na opću kvalitetu našeg života, a time i na okolinu.

Što učiniti kako bi detoksikacija bila što efikasnija?

Pri obnovi organizma, naročito ako se pripremate za dane slavlja i prekomjernog jela i pića, možemo koristiti razne dodatke prehrani ali i kozmetičke formule koje će dodatno osvježiti kožu lica. Aktivni sastojci uvelike će olakšati funkcioniranje vašeg organizma i poraditi na zdravlju, ljepoti i mladolikom izgledu i osjećaju.

Što sve pospješuje detoksikaciju organizma?

Voda: u organizam dnevno unositi najmanje dvije litre vode. Ako želite organizam očistiti, tada bi te količine trebale biti i veće. Voda čini 70% našeg tijela, 85% krvi, 80% mozga, 10% zuba.

Zeleni čaj: trebalo bi ga piti tijekom ili nakon jela, jer time pomažete tijelu da se riješi nakupljenih masnoća i kolesterol. Jeste li znali da ljekovitost zelenog čaja leži u njegovim polifenolima, odnosno biljnim antioksidansima koji sudjeluju u razgradnji masti? To je vrlo važno jer svaki dan uistinu nije teško napraviti si zeleni čaj i učiniti nešto dobro za zdravlje. Klorofil uklanja različite vrste toksina te na taj način rasterećuje jetru, jer to je najvažniji kelat u prirodi - uzrokuje izbacivanje otrova iz organizma.

Post! Da, lagano štrajkanje nad velikim obrocima. Činjenica je da se ovih dana teško suzdržavamo od većih količina jela, no razmislite, stanite, budite svjesni da laganija prehrana ublažava probavne probleme, čini tijelo lakim, poboljšava mentalnu jasnoću, te prevenira mnoge bolesti.

Zeleni sokovi su odličan detox! Čiste jetru, krv i cijeli organizam, te potiču probavu druge hrane jer stimuliraju izlučivanje probavnih enzima. Dolaze u obliku soka, tako da hranjiva svojstva zelenog povrća puno dublje prodiru u organizam. Zeleni sokovi alkaliziraju tijelo, više nego bilo koja druga namirnica ili obrok.

Zanimljivost: jeste li znali da je jedan od glavnih uzorka raka - kiselost organizma? Zato treba, ovo zapamtite, uvijek raditi balans između oralnih preparata i dermalnih preparata. Treba ujedno osluškivati svoj organizam i individualno pristupiti detoxu. Tek kad ste u dosluhu s vlastitim tijelom, moći ćete osjetiti koja hrana vam škodi i kad pretjerate s jelom i pićem. Ili se obratite ljekarnicima u Ilici 11, Zagreb, gdje je smješteno Farmacijino aromaterapijsko i nutricionističko savjetovalište, gdje ljudi svakodnevno dolaze s realnim problemima, te im se pomaže da poboljšaju kvalitetu svog života.

Važno je znati:

  • Osoba koja ima neku bolest jetre nikada neće krenuti prvo sa čišćenjem jetre i pojačanim izlučivanjem žući već će prvi izbor biti regeneracija jetre.
  • Osoba koja koristi biljke za regeneraciju jetre može uzimati i alfa-lipoičnu kiselinu upravo zbog sinergističkog djelovanja i dodatne zaštite staničnih membrana
  • Osoba koja ima mulj u žučnoj vrećici uz određene biljne preparate smije kombinirati i sikavicu.
  • Važno je napomenuti da za sve nedoumice mogu zatražiti stručnu pomoć ljekarnika, jer iako je riječ o samopomoći i individualnom pristupu uvijek vrijedi savjet više.