U Farmacia web shopu od 16. do 22. 3. pripremili smo vam detox tjedan - u navedene dane odabrane detox proizvode možete kupiti s 20% popusta! Provjerite popis proizvoda s popustom

Zlatno pravilo čišćenja organizma je dovoljan unos tekućine. Preporučeni unos je 2,5 l dnevno, no tijekom detoksikacije potrebno ga je povećati kako bismo omogućili dobru diurezu i ispiranje organizma. Dakako, najbolji odabir je voda ili svježe cijeđeni sokovi agruma (limun, naranča).

Najbolji diuretici

Radu bubrega pomoći ćemo prirodnim diureticima kao što su list koprive, plod borovice ili list maslačka. Ovi čajevi potaknut će izlučivanje tekućine iz organizma.

Čišćenje jetre

Većinu stranih tvari koje unesemo u svoj organizam, od alkohola i lijekova do konzervansa i prehrambenih boja, jetra mora deaktivirati i olakšati im izlučivanje iz organizma. Ako smo pretjerali, u organizmu se svakodnevno nakupljaju razni konzervansi, hormoni, lijekovi i ostali ksenobiotici. Ako bolujete od neke bolesti jetre, prije uzimanja bilo kojeg preparata za jetru potražite savjet stručne osobe.

  • Artičoka ima pozitivan učinak na jetru: Artičoka potiče izlučivanje žuči, čime dovodi do smanjenja kolesterola i triglicerida u krvi, olakšava probavu i ima zaštitni učinak na jetru.
  • Korijen maslačka često se koristi za čišćenje jetre: Ako se priprema kao napitak, potrebno je korijen prokuhati u ključaloj vodi desetak minuta te konzumirati 2 do 3 puta dnevno.
  • Crna rotkva povećava metaboličku sposobnost jetre: Istraživanja pokazuju da crna rotkva može poboljšati enzimatsku aktivnost jetrenih enzima koji sudjeluju u detoksikaciji različitih spojeva.
  • Alga Chlorella vulgaris: Mjesto među čistačima jetre svakako zaslužuju i alga Chlorella vulgaris. Zbog visoke razine klorofila sposobna je vezati na sebe teške metale i omogućiti njihovo izlučivanje iz organizma. Chlorella smanjuje i negativan učinak spojeva koji nastaju izgaranjem fosilnih goriva na ljudski organizam i nastanak kancerogenih mutacija. Povećanjem antioksidativnog statusa organizma djeluje i zaštitno na jetru.

Regulacija probave

Možda je i vama prva asocijacija na čišćenje organizma upravo čišćenje crijeva, no to nije uvijek slučaj. Iako probavni trakt najviše trpi tijekom blagdana, ne preporučuju se drastične mjere. Agresivnim čišćenjem crijeva nećete ukloniti samo toksine, već i dio crijevne mikroflore što može narušiti osjetljivu simbiotsku vezu s mikrobiomom.

Lakša prehrana, manji obroci, aktivnost...

Osobe s redovitom stolicom probavu će regulirati lakšom prehranom i manjim obrocima tijekom detoksikacije. Povećan unos voća i povrća, tekućine i lagana tjelesna aktivnost bit će dovoljne da se probavni trakt vrati u normalno stanje.

Biljni laksativi za probleme sa zatvorom

Osobama s neredovitom stolicom prije početka detoksikacije preporučuje se primjena biljnih laksativa koji će potaknuti peristaltiku i olakšati početak procesa čišćenja.

Probiotici i gelovi

Nakon toga može se nastaviti s primjenom vlakana i probiotika tijekom cijele detoksikacije. Dobar način za izbacivanje toksina iz probavnog trakta je primjena neutralnih spojeva koji na sebe vežu toksine i izlučuju ih stolicom.

Vraćanje energije

Za vrijeme čišćenja uslijed pojačanog rada metabolizma raste razina slobodnih radikala u organizmu. Zbog toga se u periodu čišćenja preporučuje primjena antioksidansa. Antioksidativna zaštita smanjit će oštećenje stanica jetre i bubrega te djelovati povoljno na imunološki sustav.
Primjenu multivitaminskih pripravaka ostavite za razdoblje nakon čišćenja. Zbog pojačane diureze većina vitamina koje unesete tijekom detoksikacije brzo će se izlučiti iz organizma i neće potpuno ostvariti svoje djelovanje.

I za kraj, najbitniji korak cijelog procesa: barem na 4 tjedna izbacite alkoholna i gazirana pića, prženu hranu, šećer i slastice te uživajte u kuhanom povrću, bijelom mesu, ribi, svježem voću i sokovima. Tijelo će vam biti vam zahvalno.

Donosimo izbor proizvoda koji će vam pomoći u detoksikaciji.