Radno vrijeme Farmacia lokacija prilagođeno je protuepidemijskim mjerama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva

Farmacia vam donosi ključne informacije i preporuke o mjerama opreza i ponašanju na svojim lokacijama za vrijeme suzbijanja širenja koronavirusa.

Informacije o radnom vremenu Farmacia lokacija možete pronaći na linku, a sve promjene bit će pravovremeno ažurirane.

Ako nemate potrebe za podizanjem lijekova na recept ili bezreceptnim lijekovima, tj. za direktan posjet najbližoj Farmacia ljekarni ili specijaliziranoj prodavaonici, svakako vas pozivamo da posjetite Farmacia web shop koji do kraja ožujka nudi besplatnu dostavu.

Farmacia web shop u svom portoliju nudi odabrane proizvode iz kategorije kozmetike, dodataka prehrani, medicinskih proizvoda i ostalog bezreceptnog asortimana koji su dopušteni za online prodaju.

Kako bismo vama, našim pacijentima i vjernim klijentima, osigurali maksimalno stručnu uslugu, donosimo nekoliko ključnih informacija i preporuka o mjerama opreza i ponašanju u svrhu prevencije i ograničavanja širenja zaraze koronavirusom.

Farmacia je u svim svojim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama uvela sljedeće mjere:

 • pojačane mjere dezinfekcije prostora, radnih površina, podova te učestala dezinfekcija ruku svih djelatnika
 • odgađanje svih promotivnih događanja koja uključuju stvaranje većih gužvi, mjerenja, degustacija, promocija
 • postavljanje zona diskrecije označenih trakom u boji i naljepnicom na ulazu kojom podsjećamo i molimo za održavanje međusobnog razmaka od 2 metra
 • postavljanje pleksi pregrada ispred radnih mjesta
 • ograničavanje ulaska u ljekarnu/specijaliziranu prodavaonicu u onolikom broju koliko je radnih mjesta slobodno

U koordinaciji s Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva i Hrvatskom ljekarničkom komorom, ljekarnama je omogućeno da od subote 21. ožujka 2020. uvidom u zdravstvenu iskaznicu pacijenta provjere je li mu određena mjera samoizolacije.

Kao kvalificirani zdravstveni stručnjaci, ljekarnici mogu ponuditi adekvatan savjet i lijekove bez recepta za niz manje ozbiljnih bolesti poput kašlja, prehlade, upale grla, problema s trbuhom i bolovima. Ako simptomi sugeriraju da je riječ o nečem ozbiljnijem, ljekarnički timovi imaju odgovarajuće znanje kako bi osigurali pomoć koja vam je potrebna.

U nastavku pročitajte i nekoliko preporuka kojih se trebate pridržavati kako biste i svojim ponašanjem pokazali razumijevanje razlike između odgovornog ponašanja i panike:

 • Prije ulaska u ljekarnu ustupite svoju zdravstvenu iskaznicu ljekarniku, koji će potom spajanjem na CEZIH moći provjeriti epidemiološki status osobe posredstvom njezine zdravstvene iskaznice, odnosno provjeriti je li osobi dodijeljena mjera samoizolacije. Informaciju ćete pronaći istaknutu na plakatu.
 • U slučaju da netko u ljekarnu ulazi kako bi preuzeo lijekove za osobu u samoizolaciji, i ta osoba mora dati na uvid svoju zdravstvenu iskaznicu kako bi ljekarnik potvrdio da nije pod mjerama samoizolacije.
 • U ljekarnu/specijaliziranu prodavaonicu ulazi po jedna osoba, kako se koje radno mjesto oslobodi. Ne stvarajte gužvu i pred ulazom držite razmak od 2 metra od sljedeće osobe u redu.
 • Prilikom ulaska u prostor Farmacije poštujte zonu diskrecije označene trakom u boji i održavajte komunikaciju kroz zaštitnu pregradu, ne direktno s djelatnikom ljekarne/specijalizirane prodavaonice.
 • Budite racionalni i solidarni prilikom kupnje bezreceptnih proizvoda uz preporuku da količine budu na razini 1-2 kutijice, odnosno pakiranja po osobi. Na taj način olakšavate mogućnost nabave i drugim klijentima i osiguravamo kontinuitet opskrbe, što je preporuka Hrvatske ljekarničke komore i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, a podsjetnike ćete naći istaknute kao  plakat.
 • Preporuka se odnosi na bezreceptne proizvode iz kategorije antipiretika (sredstava za snižavanje povišene tjelesne temperature), analgetika (sredstva za suzbijanje bolova), dezinficijensa i medicinske opreme (zaštitne maske i rukavice).

Farmaceuti i farmaceutski tehničari su zdravstveni radnici koji su, uz liječnike i ostalo medicinsko osoblje, na prvoj liniji obrane u zahtjevnim situacijama kao što je postojeća. Molimo vas za razumno ponašanje i strpljenje prilikom posjeta našim lokacijama, a svakako vas pozivamo da s povjerenjem poslušate upute koje vam daju Farmacijini stručnjaci, kako za svakodnevne tegobe, tako i prilikom novonastale COVID-19 situacije.

Apeliramo na sve, budite odgovorni i zajedničkim snagama zaštitimo zajednicu od širenja epidemije.

Više o aktualnostima i savjetima o sigurnosti i zaštiti stanovništva pratite na linku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.