S Teutom Mesaroš, vlasnicom poznatog hair salona u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu, porazgovarali smo o tome kako njegovati i stilizirati kosu u #ostanidoma uvjetima. Evo što nam je otkrila

Kako postići da kosa i kod kuće, bez frizerskog tretmana, izgleda njegovano?

Da bi kosa izgledala njegovano, ona to zbilja mora i biti. Kada se kosi samo malo više posvetite odgovarajućom njegom, ona to zbilja vrati tako da postaje mekša, sjajnija i podatnija. Neki tipovi kose su prirodno takvi, ali i u tom slučaju postoje uzročnici koji to mogu promijeniti: učestalo i preagresivno bojenje kose, izlaganje suncu, često feniranje, klor u bazenu, kamenac u vodi, često vezanje kose u punđicu, suhi zrak...

Imate li neki poseban preparat za njegu koji će pridonijeti da nam frizura izgleda bolje i kad je sami radimo?

Preparat koji će vam pomoć kod izrade frizure birajte po potrebi frizure i strukture vlasi. Ako vam je kosa tanka i nedostaje joj volumena, tada će proizvoditi poput pjene, laka i spreja za volumen biti najbolji izbor. Ako je kosa suha, neukrotiva i treba je zagladiti, tada su idealni proizvodi poput kreme i ulja. Kod izrade frizure, osim proizvoda za dobar je rezultat presudan alat kojim radite.

Preporučujete li bojenje kose u kućnoj radinosti, odnosno - ako je neizbježno, na što treba obratiti pažnju?

Bojenje kose u kućnoj atmosferi je dosta rizično. Ne preporučujem klijenticama da same bojaju kosu, ali mogu razumjeti kod nekih koji imaju velik postotak sijedih vlasi da im to smeta i izgleda neuredno. U tom slučaju najbolje je kontaktirati svog frizera da vam savjetuje koju nijansu koristiti kako ne biste napravili trajnije pogreške.

Na što treba pripaziti ako sami kod kuće peglamo kosu?

Najbitnija stvar kod peglanja kose je da joj dajete dovoljno vlage, da koristite proizvode s termičkom zaštitom od topline. Kod peglanja posebno obratite pažnju na donji dio kose, na same vrhove - da ih peglom lagano uvinete prema unutra kako ne bi stršali.

Je li pametno upuštati se u uradi-sam šišanje oštećene kose i ispucalih vrhova?

Ako je netko vješt i prirodno talentiran, može pokušati napraviti hair dusting, površinsko šišanje oštećenih vrhova, ali klasično šišanje definitivno ne. Položaj ruku i neprofesionalni alat onemogućuju kvalitetno i precizno šišanje, što je prvi preduvjet dobre frizure.

Koji su vaši savjeti za dobru frizuru ako nam je najavljen online sastanak i imamo samo desetak minuta da se pripremimo?

Stavite sprej za suho pranje na korijen, nekoliko kapi seruma ili ulja na dužinu i vrhove. Uvijek se možete poslužiti i nekom gumicom te nakon spreja kosu skupiti u visoki rep ili ležernu punđicu.

Imate li posebnih do it yourself uputa za specifične slučajeve (npr. kovrčava kosa, jako suha kosa...)?

Masku za dubinsko hranjenje kose pomiješajte s uljem (kokosovo je odlično),  raščešljajte i dobro rasporedite mješavinu maske i ulja po kosi te nakon 15-20 minuta lagano šamponirajte. Mješavina ulja i maske kosi će vratiti sjaj.