Glavni cilj globalne kampanje Svjetske zdravstvene organizacije, kojoj je ovogodišnji moto #CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve, jest potaknuti veći angažman po pitanju imunizacije te osvijestiti važnost cijepljenja u poboljšanju zdravlja i općoj dobrobiti

Cijepljenje je jedna od najuspješnijih priča suvremene medicine. Cijepljenje sprječava bolesti i smrtnost povezanu sa zaraznim bolestima poput ospica, hripavca, upale pluća, dijareje kao posljedice nekih infekcija itd.., a posebno je aktualno pitanje njegove važnosti danas kada cijeli svijet trpi pandemiju izazvanu virusom COVID-19.

Prvaci cijepljenja

Europski tjedan cijepljenja (European Immunization Week) u europskoj regiji traje od 20. do 26. travnja 2020. s ciljem osvještavanja važnosti imunizacije u očuvanju ljudskog zdravlja i blagostanja.

Svjetski tjedan cijepljenja  (World Immunization Week) obilježava se pak od 24. do 30. travnja 2020. i svrha mu je promicati primjenu cijepljenja u zaštiti osoba u svim dobnim skupinama od zaraznih bolesti. Svake godine spašavaju se milijuni života zahvaljujući cijepljenju, što je prepoznato kao jedna od najuspješnijih i troškovno najučinkovitijih javnozdravstvenih intervencija.

Uz ovogodišnju temu #CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve, kampanja će se usmjeriti na činjenicu kako su sama cjepiva, potom stručnjaci koji ih razvijaju ili distribuiraju, zdravstveno osoblje koje cijepi ili osobe koje se cijepe – prvaci cijepljenja (vaccine champions) jer zajednički djeluju u zaštiti zdravlja, svih nas i svugdje!

#CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve

Glavni cilj globalne kampanje, kojoj je ovogodišnji moto #CjepivaDjeluju #ZdravljeZaSve, jest potaknuti veći angažman po pitanju imunizacije te osvijestiti važnost cijepljenja u poboljšanju zdravlja i dobrobiti svih, tijekom života.

U okviru ovogodišnje kampanje, svrha je:

  • Ukazati na vrijednost cjepiva u očuvanju zdravlja djece, osoba svih životnih dobi, zajednice i društva u cjelini. 
  • Naglasiti kako je redovno cijepljenje temelj za održive i postojane zdravstvene sustave te univerzalnu, sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu. 
  • Ukazati na potrebu kontinuiranog poboljšanja programa imunizacije, detektiranja i uklanjanja barijera u dostupnosti cijepljenja te povećati ulaganje u cjepiva i cijepljenje. 
  • S obzirom na to da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila 2020. kao Međunarodnu godinu medicinskih sestara i primalja, SZO će također istaknuti njihovu važnu i presudnu ulogu prvaka cijepljenja, posebice u izobrazbi roditelja i onih koji će postati roditelji.