Kao vrijedni saveznici u borbi protiv oštećenja izazvanog UV-zračenjem te zaštiti stanica od oksidativnog stresa pokazali su se dodaci prehrani s antioksidativnim učinkom. Kako ih odabrati i kada ih uzimati za najbolji učinak, piše Martina Baštinac Barlović, mag. pharm. iz Farmacije

Sunčeva svjetlost neophodna je za život na Zemlji i ima mnogobrojne pozitivne učinke na naše zdravlje: povećava proizvodnju serotonina u tijelu te tako utječe na naše raspoloženje, potrebna nam je za sintezu vitamina D u koži, koji je ključan za zdravlje kostiju, mišića, mozga, srca i ima važnu ulogu u imunološkom sustav i regulaciji upala u tijelu.

No, pretjerana izloženost suncu negativno utječe na naš organizam, posebice šteti koži, očima i imunološkom sustavu. Stoga nam je potrebna zaštita od neželjenih posljedica sunčevog zračenja.

Ultraljubičaste zrake, UVA i UVB, onaj nevidljivi dio sunčevog zračenja, odgovorne su za oštećenja kože: opekline, alergijske reakcije, hiperpigmentacije, ubrzano starenje kože, pojačano stvaranje bora, gubitak vlage i elastičnosti kože. UV-zračenje potiče upalne procese u koži i izravno oštećuje DNK u stanicama kože, a naš obrambeni sustav često ne može u potpunosti popraviti štetu, što tijekom godina dovodi do fotostarenja kože i može uzrokovati rak kože. Oksidativni stres, uz UV-zračenje, izazivaju i zagađenja iz okoliša, sjedilački način života, stres, pušenje te nepravilna prehrana.

Kao vrijedni saveznici u borbi protiv oštećenja izazvanog UV-zračenjem te zaštiti stanica od oksidativnog stresa pokazali su se dodaci prehrani s antioksidativnim učinkom. Tu prednjače karotenoidi astaksantin i beta-karoten, vitamini A, C i E, minerali cink i selen, nezasićene masne kiseline, koenzim Q10 te biljni ekstrakti složenog sastava. Česte su kombinacije različitih antioksidansa pošto pokazuju sinergistički učinak kad se kombiniraju, jači nego svaki od njih zasebno. Ključno je početi ih uzimati na vrijeme, barem nekoliko tjedana prije izlaganja suncu.

Astaksantin

Astaksantin je crveni pigment koji lososu, škampima i jastozima daje karakterističnu boju. Najbogatiji prirodni izvor astaksantina je mikroalga Hematococcus pluvialis, koja ga stvara kao odgovor na stresne uvjete u okolišu. Snažan je antioksidans koji može prevenirati oštećenja kože izazvana UV-zračenjem. Ima učinak i protiv alergijskih reakcija na sunce, smanjuje izraženost bora te poboljšava tonus kože.

Beta-karoten

Beta-karoten jedan je od najčešće korištenih molekula u pripremi kože za izlaganje suncu, koji djeluje zaštitno protiv akutnih i kroničnih oštećenja kože izazvanih UV-zračenjem i ubrzava tamnjenje kože tijekom sunčanja poticanjem sinteze melanina. U tankom crijevu pretvara se u vitamin A te se smatra sigurnim izvorom ovog vitamina. Uzimanje beta-karotena ne preporučuje se pušačima jer kronično uzimanje visokih doza (5-6 puta više od preporučene dnevne doze) povećava rizik od raka pluća kod sadašnjih i bivših pušača.

Ekstrakt biljke Polypodium leucotomos

Estrakt tropske paprati Polyodium leucotomos, u Južnoj Americi poznate pod nazivom calaguala, pomaže kod atopijskog dermatitisa, vitiliga, psorijaze i u prevenciji alergijskih reakcija na sunčevo zračenje i opeklina od sunca. Ekstrakt ove biljke putem višestrukih mehanizama djeluje na smanjenje oštećenja DNK izazvanih UV-zračenjem i oksidativnim stresom te negativne posljedice UV-zračenja na imunološki sustav kože. Potiče djelovanje naših vlastitih antioksidansa te smanjuje sintezu upalnih medijatora.

Ekstrakt alge Porphyra umbilicalis

Ekstrakt crvene alge Porphyra umbilicalis nalazi se u dodacima prehrani i kozmetičkim pripravcima za zaštitu od sunca i popravak oštećenja nastalih tijekom izlaganja suncu. Potiče sintezu heat shock proteina u organizmu čija je zadaća obnoviti oštećene stanice, čime se poboljšava obnova stanica. Ako se primjenjuje izvana, u obliku kreme za oštećenu kožu, aktivira obnovu kože i vlaži kožu isušenu vanjskim štetnim faktorima.

Koenzim Q10

Koenzim Q10 je vrlo dobro poznata molekula u anti-age pripravcima, i za vanjsku primjenu na koži i u dodacima prehrani. Prisutan je u svim stanicama našeg tijela, no njegova količina u organizmu se s godinama smanjuje. Uz antioksidativno djelovanje, potiče sintezu kolagena i elastina te obnovu kože.

Vitamini C i E

Vitamini C i E su već dugo perjanice među antioksidansima koje odabiremo za zaštitu kože od negativnih vanjskih i unutarnjih utjecaja. Vitamin C je moćan antioksidans koji pomaže regeneraciju već oštećene kože i sprječava nastanak novih oštećenja te je neophodan za sintezu kolagena koji koži daje elastičnost i čvrstoću. U kombinaciji s vitaminom E njegov je učinak još snažniji. Vitamin E pomaže u smanjenju crvenila kože nakon pretjeranog izlaganja suncu te smanjuje nastajanje bora.

Cink i selen

Cink i selen dva su vrijedna minerala koja sudjeluju u brojnim metaboličkim procesima, uključujući sintezu kolagena. Selen štiti stanice kože od oštećenja izazvanih UV-zračenjem i sprječava prijevremeni nastanak bora. Cink je ključan za zdravlje kože te se preporučuje kod kože sklone aknama.

Nezasićene masne kiseline

Nezasićene masne kiseline imaju ključnu ulogu u održavanju zaštitne barijere kože te se njihov manjak očituje suhom kožom, sklonom iritacijama i upalnim procesima na koži. Uzimanje nezasićenih masnih kiselina smanjuje crvenilo i upalu izazvanu UV-zrakama, nastanak hiperpigmentacija, umiruje suhoću i svrbež koji često prati dermatitise i ubrzava zacjeljivanje kože. Stoga se preporučuju kod alergija na sunce, kao i kod atopijskog dermatitisa i psorijaze. Ovdje se ističu ulja argana, boražine i ploda uljane palme koja su također bogata vitaminom E. Ulja noćurka i boražine sadrže gama-linolensku kiselinu koja pomaže kod upalnih procesa na koži. Ulje lana bogato je omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu nahraniti suhu kožu i ublažiti posljedice fotostarenja.

Usprkos zaštiti iznutra, provjerene metode zaštite od štetnih posljedica sunčevog zračenja izvana ne smiju se zanemariti. To su: upotreba kozmetičkih proizvoda za zaštitu od sunca u dovoljnim količinama i na vrijeme, izbjegavanje boravka na suncu u doba dana kada je zračenje najjače, nošenje šešira i naočala.

Model: Ivana Vukušić • Snimio Marko Grubišić