Hrana nam može olakšati brojne zdravstvene probleme, a i često si postavljamo jedno trivijalno pitanje – što danas kuhati?

Ako imate bilo kakve zahtjeve u svom meniju ili samo želite poraditi na kvaliteti svakodnevnog jelovnika, uputite se u Nutricionističko savjetovalište u sklopu Farmacije u  zagrebačkoj Ilici 11, oni znaju što vam treba. Zar ne bi bilo divno imati složeni tjedni jelovnik, bez razmišljanja o tome je li ovo ili ono zdravo, koje su kombinacije sastojaka za vas idealne i je li nešto uopće namijenjeno vašem stilu života i stanju organizma? Imate li samo nekoliko kilograma viška ili pak hranom pokušavate olakšati neke ozbiljnije tegobe, ovo je mjesto za vas. Nutricionističko savjetovalište u sklopu Farmacije s radom je počelo potkraj 2010. godine i do danas su njihovi stručnjaci pomogli mnogima…

Tijekom godina rada mnogo je osoba potražilo pomoć, ponajviše osobe koje se bore s viškom kilograma - priča voditeljica Farmacije magistra Andrea Koščec. - No, sve je više onih koji zbog zdravstvenih tegoba žele promijeniti način prehrane. To su najčešće osobe s bubrežnim bolestima kojima je, u ovisnosti o načinu liječenja, nužna prehrana koja zadovoljava potrebe za proteinima u adekvatnoj količini kao i kritičnih nutrijenata poput natrija, kalija i fosfora. U savjetovalištu se često susrećemo s prehrambenim intolerancijama od kojih su najčešće one na gluten, laktozu i histamin pa sukladno postavljenoj dijagnozi izrađujemo individulani detaljni plan prehrane svakoj osobi. Pomoć su u savjetovalištu potražile i osobe s autoimunim bolestima poput reumatoidnog artritisa i lupusa kojima izrađujemo jelovnike s konkretnim recepturama jela koja naglasak stavljaju na namirnice s protuupalnim djelovanjem. Česti posjetitelji savjetovališta su i dijabetičari, osobe s upalnim bolestima crijeva, osobe koje pate od različitih alergija na hranu, ali i primjerice na metale poput nikla i kobalta koje možemo naći u hrani. U radu u savjetovalištu susreli smo se s nekoliko rijetkih bolesti poput Wilsonove bolesti – genetičkog poremećaja koji karakterizira nakupljanje bakra u tkivima, a uz terapiju lijekovima propisuje se i dijeta s niskim udjelom bakra.