Akutne respiratorne infekcije tijekom jeseni i zime gotovo je nemoguće izbjeći. No, mogućnost infekcije možemo smanjiti, a o najboljim načinima prevencije piše Jasna Trogrlić, mag.ing.tech.aliment., univ. mag. fitofarmacije s dijetoterapijom

Akutne upalne bolesti dišnoga sustava najčešće su bolesti suvremenog čovjeka. Odrasle osobe obolijevaju u prosjeku 3 do 5 puta godšnje. Djeca oboljevaju češće, čak i do 10 puta godišnje. Dišni sustav je u stalnoj vezi s vanjskom sredinom pa stoga ne čudi visoka učestalost infekcija.

Respiratorne infekcije uzrokuje više od 500 različitih mikroorganizama koji se lako prenose kapljičnim putem (kihanjem, kašljanjem ili direktnim kontaktom), a najzastupljeniji su respiratorni virusi koji uzrokuju više od 85% svih akutnih upala dišnog sustava. Osnovno liječenje akutnih virusnih respiratornih bolesti je simptomatsko. Samo ako dođe do bakterijskih komplikacija, onda se prema preporuci liječnika uzimaju antibiotici. Na sreću, najčešće su blage infekcije gornjeg dišnog sustava uzrokovane respiratornim virusima, kao što je obična prehlada. Javlja se uglavnom curenje iz nosa, a disanje je otežano. Kihanje i kašalj su normalne obrambene reakcije kojima se odstranjuje prekomjerna sluz. Bolest počinje nakon kratkog perioda inkubacije i najčešće traje oko tjedan dana. Obično najprije obole školska djeca koja infekciju unose u obitelj.

Lijeka za prehladu nema. Potrebno je održavati nos prohodnim te često prozračivati prostorije u kojima boravimo. Povišenu tjelesnu temperaturu potrebno je sniziti, ali ne ako je niža od 38,5 stupnjeva. Ako simptomi ne prestaju ni nakon nekoliko dana, pogotovo uz povišenu temperaturu i jači kašalj, potrebno je otići na pregled liječniku. Akutne respiratorne infekcije tijekom jeseni i zime gotovo je nemoguće izbjeći. Mogućnost infekcije možemo smanjiti jačanjem otpornosti organizma, zdravom prehranom, boravkom na svježem zraku i kretanjem. Od pomoći mogu biti i dodaci prehrani s pomno odabranim sastojcima koji mogu djelovati preventivno ili pak ublažiti simptome prehlade.

Dobar primjer je Alpikol sirup, dodatak prehrani jedinstvenog sastava, koji sadrži beta glukan Yestimun® te kombinaciju ekstrakata ploda crne bazge i ljekovite pelargonije.

  • Beta glukan je polisaharid koji se u tijelu ne razgrađuje. Može biti porijeklom iz kvasca, zobi te iz određenih vrsta gljiva. Beta glukan porijeklom iz kvasca pozitivno utječe na organizam tako što potiče spremnost organizma na obranu od vanjskih štetnih čimbenika, aktivacijom djelovanja imunoloških stanica.
  • Ekstrakt ploda crne bazge se tradicionalno primjenjuje u našim krajevima. Plodovi bazge izvor su brojnih mikronutrijenata i biološki aktivnih tvari dragocjenih u očuvanju zdravlja i liječenju raznih tegoba. Koristi se kod pojave ranih simptoma prehlade, kašlja i grlobolje. Zbog antioksidativnog djelovanja primjena ekstrakta doprinosi jačanju otpornosti organizma.
  • Ekstrakt ljekovite pelargonije prvi je put korišten u Velikoj Britaniji 1897. godine za liječenje tuberkuloze. U današnje vrijeme koristi se kod infekcija gornjih dišnih putova, uključujući grlobolju i prehladu. Ljekovita pelargonija doprinosi ublažavanju nadražaja grla i gornjih dišnih puteva.