Za jaku i snažnu kosu potrebno je uložiti dosta truda i vremena te poznavati osnovne uzroke i mehanizme gubitka kose

Prijevremeni gubitak kose jedan je od najčešćih kozmetičkih problema koji većinom zahvaća muškarce, iako i ženski dio populacije nije pošteđen. To uvelike može utjecati na samopouzdanje same osobe, a time i na kvalitetu svakodnevnih socijalnih interakcija, stoga sve više ljudi odlučuje otvoreno potražiti pomoć. Zahvaljujući znanstvenim istraživanjima i napretku tehnologije, redovito se dolazi do novih otkrića i saznanja, pogotovo u području aktivnih sastojaka s povećanom učinkovitošću u borbi s ovom neželjenom pojavom.

Što sve uzrokuje prekomjeran gubitak kose

Neki od najčešćih uzročnika ispadanja kose su genetika, hormonalni poremećaji, medicinska stanja, lijekovi, nedovoljan unos nutrijenata i stres. Međutim, ispadanje kose može jednostavno biti i dio prirodnog procesa starenja. Postoje razni oblici gubitka kose (alopecije) na tjemenu, od kojih su androgena alopecija i alopecija areata najčešći.

Androgena alopecija uzrokovana je pretvorbom testosterona u hormon dihidrotestosteron (DHT) djelovanjem enzima 5α-reduktaze. DHT smanjuje folikul i skraćuje fazu rasta, čime prebrzo nastupa telogena, a potom i egzogena faza, što je vidljivo u pojačanom gubitku kose. Karakteristično je da se kosa gubi po cijeloj površini tjemena, a najčešće pogađa muškarce s genetskom predispozicijom, kao i žene u menopauzi.

Za razliku od toga, alopecija areata je upalno ispadanje kose, pri čemu se stvaraju upalna ovalna žarišta na bilo kojem dijelu tijela. Ipak se najčešće javlja na vlasištu, pri čemu kosa počne ispadati na određenom, lokaliziranom dijelu tjemena. Podjednako pogađa oba spola i sve dobne skupine.

Na što ipak možemo utjecati?

Kod procesa gubitka kose, moguće je utjecati na mehanizam pretvorbe testosterona u DHT. Tijekom prirodnog procesa starenja povećava se aktivnost enzima 5α-reduktaze, što dovodi i do povećanja koncentracije DHT-a. On se pritom veže na receptore u folikulu dlake i smanjuje ga, čime se skraćuje anagena, a produžuje telogena faza. Posljedica toga je sporiji rast nove, ujedno slabije i tanje kose sklone pucanju i ispadanju, a u konačnici može dovesti i do kompletnog prestanka rasta kose. Većina proizvoda za prevenciju i zaustavljanje gubitka kose djeluju tako da ometaju ili blokiraju aktivnost upravo tog enzima 5α-reduktaze.

Kako zaustaviti gubitak kose?

Pravo pitanje bi bilo - je li to uopće moguće? Naravno da nema čarobnih pripravaka, ali prije svega je bitno pravovremeno uočiti i djelovati na problem. Kako zapravo ne bi ni došlo do te krajnje faze, puno je učinkovitije fokusirati se na samu prevenciju gubitka i stanjivanja kose nego pokušavati obnoviti njen rast kad proces već uznapreduje. Prevenciju je moguće ostvariti na razne načine, a najefikasniji su:

  • TRETMANSKI PROIZVODI: U današnje vrijeme dostupan je širok spektar proizvoda koji će se uklopiti u rutinu svakog pojedinca. Prevenciju je moguće provoditi tretmanskim šamponima, serumima, tonicima i gelovima, koji su posebno osmišljeni i obogaćeni mnoštvom aktivnih sastojaka na temelju najnovijih istraživanja na području alopecije.
  • MASAŽA VLASIŠTA: Osim proizvoda s ciljanim djelovanjem, potrebno je voditi brigu o zdravlju vlasišta i svakodnevno ga masirati. Masaža vlasišta je bitan dio tretmana jer se njome potiče prokrvljenost i pomaže da aktivni sastojci iz primijenjenih proizvoda prodru što dublje u sam korijen te kožu vlasišta.
  • JAČANJE KORIJENA I ZDRAVLJA VLASIŠTA: Vrlo je važno ojačati sam korijen vlasi kako bi se što više produljila faza rasta kose, a i kako bi novoizrasla kosa bila čvrsta i jaka. Tretmanski proizvodi često sadrže sastojke koji ciljano djeluju upravo na to, dok istovremeno brinu i o zdravlju i ravnoteži vlasišta. Na zdravlje kose uvelike utječe i raznolika prehrana bogata nutrijentima.
  • SMANJENJE UTJECAJA VANJSKIH ČIMBENIKA: Mehaničko tretiranje kose grubim četkama, izbjeljivanje i bojenje kose, tretiranje jako vrućom vodom ili feniranje mogu dovesti do dodatnog stanjivanja i lomljenja kose. Za što bolju prevenciju i očuvanje zdravog izgleda i stanja kose preporučuje se smanjiti učestalost agresivnog tretiranja kose i izlaganje štetnim vanjskim utjecajima.

Farmacia preporučuje

Za učinkovito zaustavljanje gubitka kose potrebno je istodobno višestruko djelovanje: blokiranje enzima 5α-reduktaze, jačanje korijena kose, poboljšanje mikrocirkulacije oko folikula, poticanje rasta keratinocita, koji čine jezgru folikula te sprječavanje mikroupala u koži vlasišta. Savršen odgovor na ovaj kompleksni izazov nalazi se u MNLY HAIR GROWTH kolekciji, koja je specijalno kreirana da ciljano djeluje na sve ove aspekte kako bi se zaustavio gubitak i potaknuo rast nove kose.

Tajna moći ove linije za njegu i tretman kose krije se u sinergijskom djelovanju pažljivo odabranih dragocjenih sastojaka, kako bi se korištenjem jedne jedinstvene rutine istodobno djelovalo na sve uzročnike problema, ali i pružilo kosi prijeko potrebnu njegu.