S vrućinama kod mnogih se javlja problem otečenih i umornih nogu. Upoznajte sve uzroke tog problema, kako ga spriječiti i olakšati te kako vratiti lakoću koracima

S dolaskom vrućina često se pojavljuje i problem umornih i takozvanih teških nogu. Zašto do toga dolazi te kako spriječiti i umanjiti problem, objašnjava magistra Ismeta Duljković iz Farmacije u zagrebačkoj Ivanićgradskoj. Doznajte kako postići osjećaj lakoće u nogama te koje su najbolje kreme, gelovi i dodaci prehrani za ovaj problem.

Preporuka za osjećaj lakših nogu:

 1. Otečene noge i problemi s venama mogu se spriječiti i ublažiti prilagodbom svakodnevne rutine. Ako dugo stojite ili sjedite, potrebno je - kada se odmarate - barem na 30 minuta podignuti noge 15 cm iznad razine srca.
 2. Izbjegavajte tuširanje jako toplom vodom, pokušajte barem naizmjenično izlagati noge toploj i hladnoj vodi kako biste izbjegli dodatno širenje vena u nogama zbog topline.
 3. Ako ste ljubitelji sauna ili toplih kupki, obavezno se poslije tuširajte hladnom vodom.
 4. Tjelesna aktivnost, unos vlakana, konzumacija orašastih plodova, regulirana probava, održavanje normalne tjelesne težine i što manji unos soli vrlo su bitni kod osoba koje imaju faktor rizika ove problematike jer ovakvim načinom života smanjuju opterećenje na vene i preveniraju daljnje simptome.

Od čega se sastoji cirkulacijski sustav?

Cirkulacijski sustav sastoji se od arterija, vena, kapilara, limfnog sustava te srca koji ima glavnu funkciju. Krv prolazi organizmom usklađenim mehanizmima: na ovaj način se sva tkiva i organi opskrbljuju tvarima koje im omogućavaju pravilno funkcioniranje.

Uloga arterija i vena

 • Arterije pod visokim tlakom donose krv bogatu kisikom (oksigeniranu) i hranjivim tvarima do kapilara.
 • Vene donose krv  bogatu ugljičnim dioksidom (deoksigeniranu) do pluća gdje se ta krv čisti, vraća u srce i krvotok.
 • Između arterija i vena nalaze se tanke kapilare kroz koje prolazi kisik i hranjive tvari do tkiva.
 • Glavne vene imaju zaliske koji usmjeravaju krv prema srcu i sprečavaju njezino nakupljanje u donjim ekstremitetima. Stijenke vena tanje su od arterijskih, imaju manje mišićnih vlakana i nisu toliko elastične jer je tlak u njima znatno manji.

Uloga venske pumpe

Kretanje krvi iz vena omogućava venska pumpa koja kontrakcijom okolnih mišića usmjerava krv od stopala prema gore. Kada se mišići opuštaju, zalisci se zatvaraju tako da se krv ne može vratiti natrag. Zahvaljujući venskoj pumpi, svake minute organizmom prođe oko 6 litara krvi.

Funkcija venske pumpe narušena je najčešće zbog:

 • poslova na kojima se previše stoji ili sjedi
 • trudnoće
 • prehrambenih navika (povećana tjelesna težina, unos soli)
 • lijekova (estrogeni, kortikosteroidi, NSAID itd.)
 • bolesti bubrega, srca i jetre
 • reumatoidnog artritisa

Olakšanje osjećaja teških nogu kompresivnim zavojima i čarapama

Kompresivni zavoji i čarape smanjuju promjer vene stimulirajući mišićnu kontrakciju kako bi venski zalisci mogli zatvoriti venu i prevenirati vraćanje krvi u suprotnom smjeru. Kompresivne čarape najveći pritisak stvaraju u području gležnjeva, koji se onda smanjuje prema potkoljenici. Od običnih čarapa se razlikuju zbog sastava i elastičnog materijala koji proizvodi učinak kompresije. U ponudi su u čarape, dokoljenke, hulahopke te butnjače za muškarce i žene.

Kompresivne čarape ne preporučuju se:

 • kod poremećaja arterijske cirkulacije
 • kod težih srčanih komplikacija

Oprez! Osobe s dijabetesom ili neuropatijom moraju biti oprezne pri odabiru kompresijskih čarapa te je poželjno savjetovati se sa stručnom osobom.

Medicinske čarape koje imaju terapijski učinak djeluju direktno na rad venske pumpe pri čemu sprečavaju zastoj venske krvi i oticanje nogu.

Mjerenje kompresije

Kompresija se mjeri u mmHg, od 8mmHg do 50 mmHg. Kompresija do 20 mmHg pruža preventivno djelovanje, a sve iznad toga spada u terapijsko djelovanje. Pod preventivnim djelovanjem podrazumijeva se ublažavanje simptoma umornih, otečenih nogu i bolova u listovima noge.

Indikacija za kompresiju:

 • 8 mmHg: dugo sjedenje ili stajanje, trudnoća
 • 12 mmHg: pomoćno sredstvo u liječenju proširenih vena, smetnje u cirkulaciji
 • 18 mmHg: izražene vene, često oticanje i bolovi u nogama
 • 24 mmHg: terapijska kompresija, težina, osjećaj umornih i bolnih nogu, venska insuficijencija
 • 30- 60 mmHg: uznapredovali stadij venozne insuficijencije kroničnog tipa, povratni limfni edemi, traumatski edemi

Gelovi za kućnu uporabu

Sastojci koje nalazimo kao glavne u gelovima za njegu nogu su: divlji kesten, vinova loza, eukaliptus, mentol. Riječ je o sastojcima koji pružaju efikasnu lokalnu terapiju koja pomaže kod otklanjanja problema umornih nogu i neugodnog osjećaja pritiska u potkoljenicama.

 • Kesten ( lat. Aesculus hippocastanum) sadrži escin koji smanjuje oštećenja i lomljivost kapilara, uklanja edeme. Namijenjen je osobama koje puno stoje, imaju bolove i grčeve u nogama. Sadrži još bioflavonoide, vitamin B i C, minerale i bjelančevine.
 • Vitamin C s bioflavonoidima pridonosi stvaranju kolagena čime se pojačava tonus krvnih žila, smanjuje adherencija ili prianjanje krvnih stanica na stijenku vena i venskih zalisaka.
 • Vinova loza (lat. Vitis vinefera) sadrži resveratrol kao glavnu komponentu. Resveratrol je polifenol koji ima antioksidativni učinak, smanjuje koncentraciju lipida i kolesterola u krvi, regulira krvni tlak, sprečava nastanak krvnih ugrušaka i poboljšava stanje epitela krvnih žila.
 • Eterično ulje eukaliptusa ima antiseptično djelovanje, a mentol pruža osjećaj hlađenja.
 • Gelovi koji sadrže heparin (Lioton 1000 gel) poboljšavaju mikrocirkulaciju i hlade zahvaćena mjesta pružajući trenutno olakšanje umornih i teških nogu. Ublažavaju početne simptome umornih nogu uzrokovanih bolešću površinskih vena.
 • Žuti kokotac (lat. Melilotus officinalis) i vinova loza (Phytostandard žuti kokotac/vinova loza) sinergijski poboljšavaju cirkulaciju i elastičnost krvnih žila, posebno kapilara koje najčešće gube na elastičnosti i pucaju. Preporuka je 2 tablete dnevno u 15 dana.
 • Dodaci prehrani s omega 3 masnim kiselinama imaju široku paletu indikacija kod kojih se preporučuju jer pozitivno djeluju na krvne žile i njihovu elastičnost. Protuupalni i vazodilatacijski učinak djelovat će preventivno na agregaciju trombocita, poboljšat će stanje vena i kapilara. Ako ne konzumirate ribu dva do tri puta tjedno, preporuka su suplementi omega 3 masnih kiselina 1-2 kapsule ujutro poslije doručka uz 2 čaše vode.
 • Magnezij je bitan kao prevencija kod problema vena jer će djelovanjem na mišiće poboljšati funkciju venske pumpe. Dovoljna je količina od 375 mg dnevno, a na tržištu postoji u raznim oblicima.   

Fotografije: Shutterstock