Naglasak savjetovališta je na kardiovaskularnoj prevenciji te savjetovanju u terapijskim i dijagnostičkim postupcima srčanih bolesnika

Svjetska zdravstvena organizacija u posljednjem izvješću o statusu nezaraznih bolesti navodi da su one uzrok 70% svih smrti u svijetu. Pri tome su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti s udjelom od 44,25% te od njih godišnje u svijetu umre 17,7 milijuna ljudi. Zabrinjavajuća je činjenica da je udio smrti od kardiovaskularnih bolesti u populaciji u dobi od 30-69 godina čak 80%, tj. 15 milijuna radno sposobnih osoba.

Prema procjeni Europskog kardiološkog društva, Hrvatska se ubraja u zemlje visokog rizika za kardiovaskularne bolesti sa smrtonosnim ishodom. Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zdravstveno-statističkom ljetopisu za 2015. godinu kao vodeći uzrok smrtnosti u našoj zemlji navodi bolesti kardiovaskularnog sustava s udjelom od 47,40%.

Europske Smjernice za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, koje je objavilo Europsko kardiološko društvo, navode učinkovitost prevencije kako u općoj populaciji promocijom zdravih životnih navika, tako i pojedinačno u pacijenata koji već imaju umjereni ili visoki rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti kao i kod pacijenata koji imaju dijagnosticiranu bolest i propisanu terapiju lijekovima. Eliminacijom rizičnih čimbenika moguće je smanjiti obolijevanje od ovih bolesti za najmanje 80%.

Cilj Kardiološkog savjetovališta podizanje je svijesti građana o čimbenicima kardiovaskularnog rizika, prevenciji te pravodobnom otkrivanju parametara rizika, kao i otkrivanje problema uzrokovanih lijekovima ako im je propisana terapija za bolesti kardiovaskularnog sustava. U savjetovalištu je naglasak na primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji te savjetovanju u terapijskim i dijagnostičkim postupcima kardiovaskularnih bolesnika uz suradnju specijalista kardiologa i ljekarnika.

Ljekarnik u prvom kontaktu s pacijentom procjenjuje je li riječ o kandidatu koji s obzirom na postojeće rizične čimbenike, osim edukacije ljekarnika o prevenciji i zdravim životnim navikama, treba savjetovanje s kardiologom gdje će se utvrditi je li potrebna dodatna liječnička obrada.

Kardiolog radi procjenu rizika smrtnosti pojedine osobe od kardiovaskularnih bolesti u idućih 10 godina, a prema SCORE tablicama koje su službena preporuka Europskog kardiološkog društva i prema europskim Smjernicama za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u kliničkoj praksi.

Ljekarnik isto tako prilikom izdavanja lijekova uočava probleme uzrokovane propisanom terapijom kao i interakcije lijek-lijek, lijek-dodatak prehrani, lijek-hrana te predlaže rješenja u suradnji sa specijalistom kardiologom.

Kardiološko savjetovalište održava se u 3 ljekarne u Zagrebu, uz prim. Sonju Frančula-Zaninović, dr. med. univ. mag., specijalista internista - subspecijalista kardiologije, u suradnji s ljekarnicima.

Kardiološko savjetovalište potražite u ovim Farmacijama:

  • Sloboština, V. Varićaka 6, Zagreb, 01/6640-753
  • Ivanićgradska 38, Zagreb, 01/2311-190
  • Jurišićeva 3, Zagreb, tel. 01/4882-300 

Savjetovališta su besplatna, ali potrebno je prethodno dogovoriti termin savjetovanja pozivom na jedan od navedenih telefonskih brojeva.

Savjetovalište trenutno radi u posebnim uvjetima: konzultacije s liječnicom održavaju se putem telefona. Molimo vas da se javite u razdoblju od 9-16 h od ponedjeljka do petka pozivom na brojeve telefona ljekarni u Zagrebu navedenih niže te ostavite svoje podatke:

  • Sloboština, Vladimira Varićaka 6, tel. 01/ 6640 753
  • Lidl Donje Svetice 46, tel. 01/ 4635 816
  • Ivanićgradska 38, tel. 01/ 2311 190

Prim. Sonja Frančula-Zaninović će vas povratno kontaktirati.