Da bi se iskoristila sva snaga moćne kurkume, samo začin, koji sadrži 3-5% kurkuminoida, nije dovoljan. Puno veću djelotvornost ima kurkumin, suhi ekstrakt kurkume, aktivni sastojak iz skupine kurkuminoida, kojem se pripisuje snažno protuupalno, antioksidativno i antibakterijsko djelovanje

Kurkuma, korjenasta biljka iz porodice đumbira koja se od davnina cijeni zbog blagotvornih nutritivnih svojstava, poznata je po dugogodišnjoj primjeni u ayurvedskoj medicini, u kozmetičke svrhe i kao prirodno ljekovito sredstvo. Kurkuma, koja svoje porijeklo vuče s Dalekog istoka, koristi se kao začin, konzervans i sredstvo za bojanje, a u ayurvedskoj medicini upotrebljava se protiv raznih tegoba i bolesti kao što su astma, alergije, bolesti jetre, gripa, reumatizam, osteoartritis, psorijaza, kolesterol, šećerna bolest tipa II. Iako je prisutna u gotovo svakoj kuhinji kao začin koji jelima daje aromu i boju, kurkuma ima vrlo moćna protuupalna, antibakterijska i antioksidativna svojstva.

Međutim, da bi se iskoristila sva snaga moćne kurkume, samo začin, koji sadrži 3-5% kurkuminoida, nije dovoljan. Puno veću djelotvornost ima žuti pigment kurkume - kurkumin, suhi ekstrakt kurkume, aktivni sastojak iz skupine kurkuminoida, kojem se pripisuje snažno protuupalno, antioksidativno i antibakterijsko djelovanje te kojem kurkuma duguje karakterističnu žutu boju. Kurkumin čak i u vrlo malim koncentracijama ima pozitivno  djelovanje na organizam.

Istraživanja daju naznake da ima i antikancerogeno djelovanje te je vrlo učinkovit u sprječavanju upala. Protuupalno djelovanje kurkumina podjednako je nekim protuupalnim lijekovima, a bez ikakvih nuspojava.

Jedan od izazova u oralnoj primjeni kurkumina je pitanje njegove bioraspoloživosti. Čak i nakon primjene visokih doza nativnog kurkumina, samo vrlo male količine dospiju do krvotoka, zbog brzog metabolizma u jetri i stijenci crijeva. Količina kurkumina koju tijelo apsorbira i zadržava je istinsko mjerilo njegove bioraspoloživosti pa se, zbog ograničene raspoloživosti nativnog kurkumina, preporučuju oblici koji imaju znanstveno dokazanu superiornu bioraspoloživost poput solubilizata kurkumina u micelama.

Almagea Curcumin Forte+ kapsule

Almagea Curcumin Forte+ dodatak je prehrani koji pomaže pri zadovoljenju potreba za vitaminom D i pridonosi normalnoj funkciji imuniteta. S obzirom na to da nativni kurkumin nije topiv u vodi, odnosno ima nisku bioraspoloživost i vrlo se brzo neiskorišten izlučuje iz organizma, Almagea Curcumin Forte+ sadrži poseban oblik solubilizata kurkumina s vitaminom D u micelama, čime pridonosi normalnoj funkciji imuniteta i pritom ima 185 puta veću raspoloživost od nativnog kurkumina. 1 kapsula Almagea Curcumin Forte+ sadrži 30 mg kurkumina što odgovara primjeni 5 g nativnog kurkumina.

Hug Your Life Curcumin C3 Complex Premium kapsule

Hrvatski brand Hug Your Life donosi jedinstveni patentirani i standardizirani suhi ekstrakt rizoma kurkume, trenutno najocjenjivaniji i klinički najispitivaniji kurkumin na svjetskom tržištu, Curcumin C3 Complex Premium.

Curcuminu C3 Complex dodijeljena je nagrada za Proizvod godine te za Znanstveno postignuće koje dodjeljuje časopis Nutrition Business Journal (NBJ Product Merit Award; NBJ Scientific Achievement Award). Klinička studija sa St. John Medical Collegea pokazala je 20 puta veću apsorpciju od redovnih oblika kurkumina, ali isto tako važna činjenica je da se kod Curcumin C3 Complex aktivni sastojci, kurkuminoidi, zadržavaju u svom prirodnom obliku te im se dodaje BioPerine, ekstrakt crnog papra, koji povećava bioraspoloživost kurkumina i do 20 puta.

Solgar Curcumin kapsule

Solgar transformira teško topivi i slabo apsorbirajući kurkumin u vodotopivi fitonutrijent čineći ga odmah dostupnim za maksimalnu apsorpciju, bioraspoloživost i aktivnost. Učinkovitost samo jedne kapsule Solgar Curcumina može se usporediti s učinkom 74 kapsule standardnog ekstrakta kurkumina od 100 mg.

Za razliku od uobičajenih pripravaka kurkumina u prahu, Solgar Curcumin sadrži  standardizirani, pročišćeni i koncentrirani 95%-tni ekstrakt kurkumina izoliran iz nativnog korijena kurkume. Solgar okružuje i inkapsulira standardizirani ekstrakt kurkumina u mikroskopske sfere koje vole vodu, zvane  micele. Micele čine razliku u apsorpciji kurkumina jer njihova mikroskopska dimenzija omogućuje njegov nesmetan ulazak u krvotok. U navedenom obliku Solgar Curcumin je dostupniji organizmu, osiguravajući bolju i bržu apsorpciju.

Informacija više

Imate li dodatnih pitanja o ovoj temi ili općenito o ljekovitim svojstvima biljaka i fitoaromaterapiji, odnosno potrebna vam je stručna procjena vaših tegoba i stručna izrada individualiziranih pripravaka, posjetite Farmacia fitoaromaterapijsko savjetovalište u Ilici 11 u Zagrebu. Brigu o klijentima koji posjete Fitoaromaterapijsko savjetovalište i laboratorij za izradu fitoaroma-pripravaka vodi fitoaromaterapeut dr. sc. Stribor Marković, magistar farmacije, a svoj termin možete rezervirati na tel. 01/4833-484 i 01/4833-110.

Fotografije: Shutterstock