Vjerojatno ste čuli za probitike, koje možete danas konzumirati i u posebnim jogurtima, no kolika je njihova važnost i funkcija, zašto ih toliko trebamo i što se događa kad ih manjka, objašnjava magistra Aisa Zanki Zelić iz Farmacije u Jurišićevoj 3 u Zagrebu.

Veliki znanstvenik Louis Pasteur je rekao - mikroorganizmi su svugdje, oni su svemoćni i imat će posljednju riječ. Unatoč poboljšanju higijenskih uvjeta u prošlom stoljeću, ljudi su im kontinuirano izloženi, no istovremeno smo i domaćini velikom broju mikroorganizama.  Smatra se da se odrasla osoba sastoji od 10¹³ eukariotskih stanica, a istovremeno ugošćuje 10¹⁴ mikroorganizama, većinom smještenih u gastrointestinalnom sustavu. Kako bi se održala dobra razina i kvaliteta mikroorganizama poželjno je utjecati na njihov sastav.

Koja je uloga gastrointestinalnog sustava?

Razgraditi hranu do manjih sastojaka te apsorbirati nutrijente od kojih organizam može imati koristi, ali istovremeno i eliminirati tvari koje su potencijalno rizične za zdravlje. Bakterije gastrointestinalnog sustava neophodne su za njegovu normalnu funkciju, iako neke mogu biti i potencijalno patogene. Kod narušene ravnoteže mikroflore tj. kad dobre i loše bakterije nisu u ravnoteži može doći do izazivanja imunosnog odgovora kod domaćina.

Gdje je smješten imunosni sustav?

Veliki dio imunosnog sustava smješten je upravo u stijenkama gastrointestinalnog sustava te u mezenteričnim limfnim čvorovima, a naziva se limfni sustav crijeva. Zaštitna mikroflora najčešće je promijenjena kada se organizam nalazi u stanju stresa ili kod osoba čiju prehranu odlikuje visoki unos zasićenih masnoća, crvenog mesa, namirnica bogatih trans-masnim kiselinama, te nizak unos prehrambenih vlakana i drugih vrijednih nutrijenata što je karakteristično za zapadnjačku prehranu u čijoj populaciji je i pojava atopijskog dermatitisa u stalnom porastu.

Definicija i prepoznavanje probiotika

Prema prihvaćanoj definiciji od strane WHO/FDA korisne bakterije, koje nastanjuju probavni sustav čovjeka, imaju brojne povoljne učinke na probavni sustav i sustavno zdravlje čovjeka, a uz priznanje u vidu znanstvenih dokaza prozvane su probiotičkim bakterijama tj. probioticima. Dobitnik Nobelove nagrade Elia Metchnikoff prvi je prepoznao probiotičke bakterije kao uzročnike dugovječnosti bugarskih seljaka koji su u prehrani koristili velike količine fermentiranih mliječnih proizvoda.

Samo pojedini probiotici mogu imati pozitivne učinke na organizam te stoga nije svejedno koje probiotičke bakterije uzimamo. Učinkovitost sojeva dokazana je znanstvenim istraživanjima te se stoga rezultati istraživanja, dobiveni određenim sojem, ne mogu primjenjivati na neke druge neistražene sojeve.

Prebiotici i probiotici

Prebiotici su neprobavljivi ugljikohidrati koji pogoduju rastu i djelotvornosti probiotičkih bakterija u debelom crijevu. Neprobavljivi oligosaharidi kao npr. oligofruktoza, inulin, frukto-oligosaharidi i sl. najčešći su prebiotici.

U zadnje vrijeme provode se brojna ispitivanja i različite studije probiotika i prebiotika. Zanimanje za tu temu rapidno se povećava, a povećavaju se i znanja o korisnosti uporabe probiotika i prebiotika u različitim zdravstvenim problematikama.

Nezaobilazni mehanizmi funkcioniranja dobrih bakterija

Bakterije koje nastanjuju crijeva, osobito laktobacili i bifidobakterije, posjeduju antimikrobnu aktivnost te utječu na lokalni (u probavnom sustavu) i na sustavni imunitet. Jedan od mehanizama kako probiotici sudjeluju u modifikaciji crijevne mikroflore uključuje stvaranje mliječne kiseline koja smanjuje lokalni pH te stoga inhibira rast bakterija osjetljivih na kiseli medij. Vjeruje se da se probiotici natječu s patogenim bakterijama za mjesta na stanicama epitela te na taj način sprječavaju kolonizaciju patogenih bakterija poput B. vulgaris, Clostridium difficile i sl. te određenih vrsta E. coli.

Crijevna barijera - važan obrambeni mehanizam

Pravilna funkcija crijevne barijere također se smatra važnim obrambenim mehanizmom čija je svrha održavanje crijeva zdravima, te kao posljedica toga zaštita organizma od štetnih vanjskih utjecaja. Ako je barijera oštećena, prehrambeni i bakterijski antigeni sežu do submukoze te induciraju upalne procese koji mogu rezultirati crijevnim poremećajima.

Vrlo važan aspekt imunomodulacije probioticima uključuje regulaciju stvaranja pro- i anti-inflamatornih citokina direktnom interakcijom s imunostanicama. Pretpostavlja se da probiotičke bakterije stimuliraju i dendritičke stanice koje stvaraju anti-inflamatorne citokine.

Bebe, sterilna crijeva i kolike

Po rođenju crijeva su sterilna i treba ih naseliti dobrim kulturama kako bi pravilno i dobro mogla obavljati svoju funkciju. Dojena djeca sojeve primaju preko majčinog mlijeka, a dohranjivana djeca kroz mliječne formule koje u novije vrijeme skoro sve u sastavu imaju i probiotike. Kod neke dojenčadi ipak se javlja problem nadutosti i grčeva. Općenito kolike ili grčeve više definiraju njihovi simptomi nego neki poseban uzrok. Vjeruje se da pogađaju oko 25% dojenčadi, koja nekontrolirano plaču preko tri sata dnevno i barem tri dana tjedno. U načelu, simptomi kolika se kod dojenčadi počinju pojavljivati oko trećeg tjedna života, a u najgorem su obliku oko šestog tjedna života, da bi obično prestali u dobi od oko tri ili četiri mjeseca.

Čime ublažiti kolike kod beba?

Studije su pokazale da se plač uslijed grčeva može uvelike smanjiti primjenom određenog soja probiotika: L. Reuteri. Preparati koji sadrže taj soj ispitani su i dokazana je njihova neškodljivost i učinkovitost kod dojenčadi, starije djece i odraslih osoba. Uporaba znatno skraćuje prosječno dnevno trajanje plača dojenčadi s grčevima. Studija objavljena u medicinskom časopisu Pediatrics (Pedijatrija) pokazala je da se nakon 28 dana uzimanja probiotičkih kapi prosječno trajanje plača skratilo sa 159 na 51 minuta dnevno i da je kod 95% sudionika studije došlo do znatnog skraćenja trajanja plača.

Probiotici za bebe + vitamin D

Vitamin D potreban je za normalan rast i razvoj kostiju kod djece. Kapi s vitaminom D u preporučenoj dnevnoj dozi uz kulturu mikroorganizama L. Reuteri namijenjene su dojenčadi i maloj djeci u cilju održanja zdravlja kostiju, posebice ako prehrana nije adekvatna (hrana s premalo vitamina D) ili kada je onemogućeno izlaganje suncu (zimski mjeseci) te slučajevima kada su povećane potrebe za vitaminom D. [BioGaia].

Probiotici obavezni kod proljeva i konstipacije te nakon antibiotika

Uporaba probiotika preporuča se kod proljeva ili konstipacija jer u oba slučaja dolazi do poremećaja crijevne flore. Za svaki problem rade se tzv. dizajnirani probiotici za čije se sojeve bakterija u dovoljnim količinama dokazano zna da povoljno djeluju na pojedini problem. Dječji proljev jedan je od najčešćih zdravstvenih problema koji pogađaju djecu diljem svijeta. Najčešći uzrok dječjih proljeva patogeni su mikrobi, kao što su primjerice virusi, bakterije i protozoe, loša probava i popratne pojave liječenja antibioticima. Za trajanja akutnog proljeva radikalno se mijenja normalna mikroflora gastrointestinalnog trakta. Dječji proljev te proljevi općenito, povezani su s povećanom propusnosti crijeva, što često dovodi do ogromnog gubitka vode s posljedičnom opasnošću od dehidracije, posebice kod male djece. Nekoliko je studija ukazalo na to da laktobacili kao dodatak prehrani mogu ubrzati normalizaciju mikrobiološke ravnoteže domaćina i tako povoljno utjecati na akutne pojave proljeva. Uporaba probiotika može smanjiti rizik od dobivanja bolesti koje uzrokuju proljev, kao i ublažiti intenzitet i skratiti trajanje poremećaja. U nekoliko se kliničkih studija provedenih na djeci također pokazalo preventivno djelovanje na proljev različitih uzroka.

Preparati za rehidraciju organizma

Za dijetalnu prehranu bolesnika s gubitkom elektrolita i vode kod proljeva za rehidraciju, nadoknadu elektrolita i obnovu crijevne mikroflore postoje preparati koji sadržavaju glukozu, natrijev citrat, natrijev klorid, kalijev klorid, aminokiselinski kelat cinka te probiotičke sojeve Lactobacillus rhamnosus GG, LGG® i Bifidobacterium, BB-12. Preparati su obično u praškastom obliku i treba ih otopiti u propisanoj količini prokuhane i ohlađene vode. Piti u malim gutljajima. Ukupna količina rehidracijske otopine koju treba popiti tijekom dana ovisi o stupnju dehidracije (izgubljene tekućine) [Altaflora, Normia ORS, Linex].

Magnezij i kalij potiču peristaltiku crijeva

Industrijske vrste brašna, šećer i laksativi reduciraju sadržaj magnezija i kalija odgovornih za crijevnu peristaltiku te crijeva zbog toga postaju lijena i dolazi do zatvora. Stoga peristaltiku crijeva na prirodan način potiču preparati koji sadrže magnezij i kalij u potrebnim dozama. Takvi preparati mogu sadržavati i biljne enzime (amilaze, proteaze i lipaze) koji potiču prirodnu probavu ugljikohidrata, bjelančevina i masti i na taj način smanjuju osjećaj nadutosti te nelagodu u želucu i crijevima.

Kako riješiti intoleranciju na laktozu, histamin i fruktozu

Jedno od najčešćih nepodnošenja namirnica je intolerancija na laktozu zbog koje mnogi ljudi imaju poteškoća s probavom mliječnih proizvoda. Osim intolerancije na laktozu, također se kod određenog broja ljudi javljaju i intolerancija na fruktozu te histamin iz hrane. Postoji preparat koji sadrži biološki aktivne vitamine (fitamine) iz klica biljke quinoa te piridoksin, puferirani vitamin C, oligomere procijanidina (OPC), laktazu, folnu kiselinu i cink koji potpomažu probavnu funkciju u slučaju intolerancije na histamin, laktozu i fruktozu.

Obavezan dnevni unos vlakana 25 grama

Zdravstvene prednosti vlakana su dobro poznata, trenutna Europska preporuka za dnevni unos vlakana je 25 g - nešto što mnogima nedostaje u modernoj prehrani. Psyllium je izvanredno vlakno jer ima svojstvo normaliziranja veličine stolice time što zadržava vodu i što istovremeno stvara mekani gel koji lagano gura stolicu duž donjeg probavnog trakta, te ju izbacuje van. Psyllium ima tu prednost da je puno nježniji od drugih uobičajenih vlakana (kao što su pšenica i mekinje), od kojih mnogi mogu nadražiti osjetljive crijevne stijenke. Proizvod koji uz to sadrži i pet sojeva kultura mikroorganizama (Lactobacillus rhamnosus PXN 54, Bifidobacterium bifidum PXN 23, Lactobacillus acidophilus PXN 35, Lactobacillus plantarum PXN 47, Lactobacillus bulgaricus PXN 39) koji pomažu probavi, sprečavaju rast patogenih bakterija kao i u sveopćem imunosnom sustavu.

Vlakno iz cikorije

Inulin je vlakno iz korjena cikorije. Njegova razgradnja počinje u debelom crijevu, kulture mikroorganizama ga fermentiraju u octenu, mliječnu, maslačnu i propionsku kiselinu. Time se povećava kiselost u crijevima, smanjuje apsorpcija jetrenih toksina i povećava apsorpcija minerala za oko 20% (osobito kalcija, magnezija i željeza). Zbog povećane kiselosti i proizvodnje spojeva s antibakterijskim djelovanjem dobre bakterije (mikroorganizmi) potiskuju rast patogenih bakterija i kvasaca. Takvi proizvodi povoljno djeluju na motilitet i zdrav rad crijeva te se preporučuju kod svih osoba koje imaju navedene probleme. [Ovilac, Lepicol]. Kod sindroma iritabilnog kolona, konstipacije pomažu sojevi Bifidobacterium longum LA 101, Lactobacillus helveticus LA 102, Lactobacillus lactis LA103, Streptococcus thermophilus LA 104 [Lactibiane Reference, Biokult].

Antibioticima protiv upalnih procesa

Uporaba antibiotika danas je relativno česta. Korištenjem antibiotika pomažemo organizmu u borbi protiv različitih upalnih procesa. Kako antibiotici ubijaju bakterije tijekom korištenja stradavaju i dobre bakterije. Da bi se smanjio napad na dobre bakterije mudro je koristiti preparate sa sojevima Lactobacillus rhamnosus GG i Bifidobacterium, BB-12 koji će nadomjestiti stradale bakterije [Lactibiane ANTB,Normia,Ferzym]. Preparati uz same probiotike mogu sadržavati ekstrakt aloe, vitamine B skupine ( vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin B12), fruktooligosaharide i Bacillus coagulans [ESI Fermantal, Pro Life proizvodi] Bitno je naglasiti da se preparati moraju uzimati bar dva sata odvojeno od uzimanja antibiotika. Preparati mogu biti u obliku pastila, kapsula, prašaka ili otopina kako bi svi mogli pronaći njima najprihvatljiviji oblik proizvoda.

Narušavanje vaginalne mikroflore nakon antibiotika

Ukoliko zbog uzimanja antibiotika ili nekih drugih razloga dođe do pojave narušavanja ravnoteže vaginalne mikroflore, prirodne zaštite protiv naseljavanja štetnih bakterija i gljivica preporuka je uzimati probiotičke pripravke sa sojevima Lactobacillus rhamnosus, GR-1 i Lactobacillus reuteri, RC-14  ili Lactobacillus casei v. rhamnosus Doderlein (Lcr 35) Lactobacillus helveticus candisis LA 401.  za koje je dokazano da obnavljaju vaginalnu floru. [Linex Lady Oral, Lacogyn cps.]. Da bi se postigao brži učinak mogu se koristiti i lokalni preparati. Svi ovi preparat sigurni su za korištenje i kod trudnica.[Lactogyn vag, Linex lady vag]. Ako se radi o problemima sa kandidom uz probiotičke sojeve mogu sadržavati i ekstrakt češnjaka i grejpa koji potpomažu zaustavljanju širenja gljivice u organizmu [bioKult Candea, Lactibiane CND].

Koža i sluznica čine zajednički jednu imunološku cjelinu, povezanu sistemskim i limfatičkim imuno funkcijama. Imunološki odgovor koji se događa u gastrointestinalnom traktu ima utjecaj i na usnu šupljinu, mliječne žlijezde, urogenitalni trakt te kožu. B-stanice koje se aktiviraju u crijevima mogu putovati do udaljenih dijelova tijela. Proizvodnja citokina u imunosnim stanicama crijeva može imati utjecaj na periferne lokalitete kao i na kožu. Zato ne iznenađuje da oralno uzimanje imunoaktivnih tvari, pa i probiotika osobito sojeva rodova Lactobacilus i Bifidobacterium, mogu imati utjecaj na imuno odgovor kože osobito u liječenju alergija i ekcema.

Probiotici u anti-age službi

Probiotici, a osobito njihovi metaboliti mogu imati važnu ulogu u epidermalnoj dinamici obnove. Ravnoteža obnavljanja i reizgradnja kože zahtjeva optimalan omjer vode, kisika i hranjivih tvari. Cilj uporabe probiotika u prevenciji starenja kože (anti-aging) je u kočenju nastajanja fragmentiranih elastičnih vlakana, sprječavanju nastajanja slobodnih radikala i poticanju dermalne mikrocirkulacije. Smatra se da uporaba probiotika potiče stvarane većeg broja lipidnih lamela među korneocitima te se zbog toga sve više koriste.

Probioticima za smanjenje atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis (AD) je najčešća kronična upalna bolest kože kod djece, a pojavnost neprestano raste osobito u industrijaliziranim zemljama. Glavni uzročnik AD-a za sada nije otkriven. Smatra se da je posljedica složenih međuodnosa okoliša i genetike koji dovode do poremećaja u epidermalnoj diferencijaciji, oštećenja funkcije epidermalne barijere te neuravnoteženog imuno odgovora kože. Uobičajena terapija ima za cilj smanjivanje neugodnih simptoma crvenila, svrbeži i pečenja. Najčešće se koriste topički pripravci koji djeluju protuupalno (kortikosteroidi i imunomodulatori) te preparati koji dubinski vlaže kožu. Kako je ustanovljeno da probiotici imaju utjecaja na imuno odgovor, rađene su studije uporabe istih kod oboljelih od AD-a. Uočeni su vrlo pozitivni rezultati, u nekim studijama čak je 50 % smanjena učestalost pojavnosti AD u skupini koja je dobivala probiotike no u placebo grupi. Mješavina pet sojeva probiotika Bifidobacterium lactis LA 303,Lactobacillus acidophilus LA 201 Lactobacillus plantarum LA 301,Lactobacillus salivarius LA 302,Bifidobacterium lactis LA 304 [Lactibiane Tolerance] pomno je birana i sastavljena kako bi pomogla jačanju organizma osobito kod problema autoimunih bolesti, alergija, intolerancija na hranu i atopijskog dermatitisa.

Probioticima protiv parodontitisa i krvarenja zubnog mesa

Lactobacillus reuteri Prodentis je patentirani spoj dvaju sojeva Lactobacillus reuteri koji se vežu na sluznicu usne šupljine i tamo se zadržavaju. Zbog svojih specifičnih karakteristika, kao što je lučenje antimikrobne tvari reuterina Lactobacillus reuteri Prodentis smanjuje količinu patogenih bakterija u usnoj šupljini, smanjuje naslage plaka te djeluje povoljno kod gingivitisa i parodontitisa. Uzimanje korisnih bakterija kao dodatak terapiji parodontitisa može značajno usporiti ponovno naseljavanje parodontopatogenih bakterija u parodontne džepove i smanjiti koncentracije upalnih molekula u usnoj šupljini. Druga su istraživanja utvrdila smanjeno krvarenje zubnog mesa i nakupljanje zubnih naslaga, kao i smanjenje dubine parodontnih džepova nakon redovite primjene probiotika u obliku tableta ili pastila.

Probiotici smanjuju koncentraciju bakterija povezanih s karijesom

Istraživanju iz prošle godine, u kojem su promatrane osobe bez znakova parodontne bolesti koje su se subjektivno žalile na neugodan zadah, uočeno je značajno poboljšanje nakon uzimanja probiotskih bakterija. Probiotske bakterije Lactobacillus reuteri nakon primjene dodatno rastu u slini te se natječu s ostalim bakterijama za vezujuća mjesta unutar bakterijskog plaka. Na taj način utječu na lokalnu mikrobiološku ekologiju i usporavaju ponovno naseljavanje nepoželjnih bakterijskih vrsta. Pored toga, ne može se zanemariti ni mogući utjecaj probiotika na sistemskoj razini uslijed povoljnog učinka na imunološki odgovor organizma. Probiotici mogu izravno i neizravno utjecati na smanjenje neugodnog zadaha pa stoga njihova primjena može poslužiti kao komplementarna i dugoročna strategija u kontroli navedenog stanja [BioGaia ProDentis].

Iz svega prije navedenog možemo zaključiti da uporaba probiotika ima utjecaja i na zdravlje i izgled kože. Izbor najblagotvornijeg probiotičkog soja ili kombinacije sojeva te kombinacije s prebioticima , vrijeme korištenja, optimalna doza i način uporabe i dalje se istražuju.