Kod tamnih mrlja, hiperpigmentacije i ostalih nepravilnosti uobičajena kozmetika nema učinka pa moramo posegnuti za specifičnom njegom. Magistra Aisa Zanki Zelić donosi pregled najučinkovitijih formula

Dodatni trud oko njege kože svakako se isplati i uvijek je vidljiv. Koža je vrlo dinamičan organ. Svakoga dana stanice bazalnog sloja epidermisa dijele se i putuju prema površinskom sloju kože. Kako se stvaraju nove stanice, tako se one na površini postupno ljušte. Ipak, taj proces nije dovoljan da bi se odstranile tamne mrlje na koži, oštećenja od sunca i znakovi starenja. U tome će nam pomoći posebni tretmani njege koje otkriva magistra Aisa Zanki Zelić iz Farmacije u Jurišićevoj, u Zagrebu.

Piling

Uloga pilinga je kontrolirano ljuštenje nekoliko slojeva oštećenih stanica kože. Djelovanjem pilinga potiče se odstranjivanje odumrlih i oštećenih površinskih stanica i stimulira rast u dubljim slojevima. Postoji niz supstancija koje se upotrebljavaju u svrhu pilinga. Kod mehaničke vrste pilinga preparati su obogaćeni sitnim zrncima i fizički otklanjaju mrtve stanice s površine kože. Kemijski piling pak razgrađuje spone rožnatih stanica s površine kože te najčešće sadrži AHA i BHA kiseline ili prirodne enzime.

Kombiniranjem sastojaka postižu se savršeni učinci. Nježno i učinkovito uklanjanje odumrlih stanica s osjetljive kože postiže se zahvaljujući mehaničkom piligu mikrogranulirane celuloze i voska jojobe, a mikrogranule niacinamida (vitamin B3) i salicilata (soli salicilne kiseline) zaglađuju kožu dajući joj svjež izgled. Termalna voda umiruje, djeluje antiiritirajuće i ostavlja trenutni osjećaj ugode na koži (Avene blagi gel za eksfolijaciju). Kombinacija za dubinsko čišćenje je s mikročesticama jojobe, hidratacija uljem sjemenki grožđa, dodatno poticanje obnavljanja i prehrana medom te omekšavanje biljnom celulozom (Caudalie nježna piling krema).

Hijaluronska kiselina

Nakon pilinga, a prije uobičajene njege kožu možemo nahraniti dodatnom količinom aktivnih komponenti kako bi se što bolje oporavljala od dnevnih aktivnosti. Hijaluronska kiselina ne nagriza niti guli kožu. Zapravo, upravo je suprotno, moćan je humektant, tj. sastojak koji veže vlagu i održava kožu zategnutom, hidratiziranom i mladolikom. Hijaluronska kiselina prirodni je polisaharid (ugljikohidrat) u ljudskom tijelu. U većim količinama nalazi se između stanica kože gdje pruža vlažnost, čvrstoću i gipkost koži. Idealno je korištenje fragmenata hijaluronske kiseline niske i visoke molekularne mase kako bi se koža dubinski hidratizirala, ali i zaštitila od prebrzog gubitka vode koji se javlja zbog utjecaja vanjskih agresivnih čimbenika. Na taj se način poboljšava izgled bora nastalih zbog dehidracije te potiče učinkovitost dnevnih hidratantnih krema.

Glavne komponente: hijaluronska kiselina (1%), ksilitol i njegovi derivati (Skeyndor Power Hyaluronic Booster). Koncentracija hijaluronske kiseline u serumu može biti  ekvivalentna i 20 injekcija hijaluronske kisline. Takav serum sastoji se od četiri različite veličine molekula hijaluronske kiseline te djeluje na pomlađivanje kože, zaglađivanje bora, hidrataciju. Koristi se kao dnevna i/ili noćna njega. Može se koristiti samostalno, ispod kreme ili pomiješan s uobičajenom kremom. Pogodan je i za područje oko očiju, i to samo jedna kap prilikom nanošenja za mlađe od 40 ili dvije kapi nakon 40. godine života (Novexpert hijaluron booster).

Vitamin C

Vitamin C potiče sintezu kolagena što čuva elastičnost kože te se bori protiv oštećenja uzrokovanih oksdacijskim stresom i ubrzava staničnu obnovu. To znači da se koža lakše obnavlja i bori s vidljivim znakovima umora.

Serum s vitaminom C koji sadrži 25% stabiliziranog vitamina C moćna je kombinacija sastavljena od koktela stabiliziranih molekula vitamina C. Japanski stabilizirani oblik vitamina C fermentiran sa šećerom i francuski stabilizirani oblik C vitamina vezan na silicij: kombinacija ima snažno dvostruko djelovanje protiv starenja kože. Pomaže kod hiperpigmentacija, pušačkog sivog tena, kontracepcijske terapije, fotostarenja, hidratacije, zaglađivanja kože, umirivanja i zacjeljivanja kože (Novexpert Vitamin C booster). Zahvaljujući posebnom djelovanju aktivnih sastojaka - čiste L-askorbinske kiseline, cinka i superoksid dismutaze - serum djeluje protiv oštećenja koja nastaju zbog reaktivnog kisika na staničnoj i makromolekularnoj razini.

Ovaj jedinstveni liposomski serum posebno je formuliran za svakodnevnu uporabu zbog kontrole kronološkog starenja i fotostarenja. Znatno popravlja teksturu kože i tonus te sprječava razvoj mrlja na koži nakon 30 dana korištenja (Synchrovit C vitamin serum).

Retinol

Kad je riječ o održavanju mladolikosti kože, retinol je zlatni standard kozmetičke industrije. Taj moćni sastojak potiče sintezu kolagena te ubrzava staničnu obnovu. Rezultat je čvršća i zaglađenija koža ujednačene boje. Retinol je učinkovit, ali ne reagira svačija koža isto na ovu aktivnu komponentu. Kod osoba čija koža nema dovoljno retinoidnih receptora može se privremeno javiti crvenilo, ljuštenje i osjetljivost. Retinoidni receptori su proteini koji su sastavni dio kože. Oni su svojevrsni prijenosnici koji retinoide, derivate vitamina A, otpuštaju duboko u kožu potičući proizvodnju kolagena. Retinol je najsnažniji oblik vitamina A koji receptori u koži pretvaraju u još snažniji oblik, retinoičnu kiselinu, zbog čega se i javlja osjetljivost. No, retinol je i vrlo reaktivna molekula koja se lako raspada. Kad je izložen dnevnome svjetlu ili zraku, njegova se učinkovitost smanjuje pa ga je potrebno stabilizirati. Primjenom napredne tehnologije mikroinkapsuliranja dobiva se stabilna molekula retinola i postižu najbolji rezultati. Kod korištenja mikroinkapsulirane emulzije tekuća kristalna membrana kontrolirano otpušta inkapsulirani aktivni retinol i on prodire duboko u kožu. Mikroinkapsulirani retinol stvara iznimno tanak, ravnomjeran sloj na površini kože te na taj način sprječava gubitak vlage (Dermalogica overnight retinol repair).
Proizvod je bogat koncentriranim aktivnim sastojcima, vidljivo smanjuje izražene bore i puni brazde zahvaljujući ekskluzivnoj i patentiranoj kombinaciji aktivnih anti-age sastojaka AskofilinTM, mono oligomera hijaluronske kiseline i retinaldehida.
Retinaldehid je aktivni sastojak, prekusor retinoične kiseline (vitamina A), koji potiče umnožavanje i obnovu stanica površinskog sloja kože. Retinaldehid je centralna molekula u metabolizmu prirodnih retinoida. Jednako je aktivan kao i čista retinoična kiselina, ali ne izaziva sistemske učinke, iritaciju kože niti fototoksičnost. Nakon svih preparata koji sadrže ove aktivne komponente uputno je izbjegavati izlaganje suncu i svakodnevno koristiti odgovarajući proizvod za zaštitu od sunca. U slučaju peckanja treba produljiti vrijeme između dvije primjene (Avene Physiolift ciljani tretman).

Fotografije: Shutterstock