Ako dnevno gubimo više od 100 vlasi, možemo govoriti o pojačanom ispadanju kose. Uzroci ispadanja mogu biti različiti - sve o tome, ali i o načinima kako tretirati ovaj problem, piše magistra Andrea Plečko iz Farmacije u City centru One East u Zagrebu

Vlas kose nastaje ispod površine kože vlasišta u kompleksnoj strukturi - folikulu dlake. Folikul dlake sastoji se od nekoliko slojeva, a za pravilan rast kose najvažniji je bulbus folikula. To je spremište matičnih stanica koje se pod utjecajem različitih aktivatora pretvaraju u aktivne stanice folikula i pokreću formaciju vlasi kose. Bulbus kose preko krvnih žila dermalne papile prima hranjive tvari, ali i različite signale koji mogu potaknuti i zaustaviti njegovu aktivnost. Kosa raste tako da se stanice folikula ubrzano dijele i prilikom sazrijevanja i odumiranja izlaze na površinu kože čvrsto povezane i ispunjene keratinom što vidimo kao vlas kose. Broj folikula kose na vlasištu određen je još tijekom embrionalnog razvoja što znači da je gustoća kose urođena osobina i da na sam broj folikula ne možemo utjecati. Svaki folikul prosječno može proizvesti 20 vlasi kose, a redovito prolazi kroz 3 faze životnog ciklusa:

  1. Anagena faza. Faza diobe stanica folikula kose u kojem kosa raste. Ova faza traje do 6 godina i u njoj se nalazi većina folikula na našem vlasištu, oko 85%.
  2. Katagena faza: Najkraća faza u kojoj se folikul odvaja od dermalne papile i pomiče prema površini kože. Rast kose se polako zaustavlja i folikul se smanjuje.
  3. Telogena faza: Počinje kada se folikul potpuno odvoji od dermalne papile. U ovoj fazi nema rasta kose, ali vlas ostaje pričvšćena za folikul sve dok se ponovno ne aktivira formiranje novog folikula i počne rast nove vlasi. Tek tada stara vlas otpada i ustupa mjesto novoj vlasi. Oko 10-15% folikula vlasišta nalazi se u telogenoj fazi što dovodi do prosječnog ispadanja od oko 100 vlasi dnevno.

Najčešći uzroci ispadanja kose

Ako dnevno gubimo više od 100 vlasi, možemo govoriti o pojačanom ispadanju kose. Ono može biti lokalizirano samo na jedan dio vlasišta ili zahvatiti cijelo vlasište. Uzrok ispadanja mogu biti vanjski čimbenici (lijekovi, agresivni kozmetički preparati, mehaničko opterećenje kose), ali najčešće uzrok treba tražiti u genetici, hormonalnoj neravnoteži ili nedostatku nekih esencijalnih nutrijenata.

  • Androgena alopecija: Poremećaj koji se javlja u muškaraca mlađe dobi i žena u menopauzi. Do gubitka kose dolazi zbog utjecaja dihidroksitestosterona na folikul vlasi. Kod muškaraca osjetljivost folikula na testosteron nasljedna je osobina pa ovu vrstu ćelavosti nazivamo i androgenetska ćelavost. Javlja se već u dvadesetim godinama, a ispadanje kose počinje na predjelu čela ili kružno na tjemenu. Ako se ne tretira, često dovodi do potpune ćelavosti. Kod žena ova vrsta alopecije javlja se u menopauzi zbog pada razine ženskih spolnih hormona. Ispadanje nije lokalizirano, već se cijela kosa tjemena podjednako prorijeđuje. U žena, rijetko dovodi do potpune ćelavosti.
  • Alopecia areata: Naziv za lokaliziranu ćelavost gdje dijelovi vlasišta potpuno ostaju bez kose. Smatra se autoimunom bolesti, a najčešći okidač je emocionalni stres.
  • Hormonalne promjene: Najčešći su uzrok ispadanja kose u žena. Osim spomenute androgene alopecije u menopauzi, pojačano ispadanje kose često je u žena nakon poroda. Tijekom trudnoće visoke razine estrogena održavaju većinu folikula u anagenoj fazi, no kada te razine nakon poroda padnu, velik broj folikula odjednom ulazi u telogenu fazu što rezultira pojačanim ispadanjem kose. Ispadanje kose je privremeno i ponovnom uspostavom ravnoteže životnih ciklusa vlasi stanje se vraća u normalu.
  • Usporen rad štitnjače: Dovodi do brojnih simptoma, a jedan je i prorjeđivanje kose. Osim pojačanog ispadanja kose, dolazi i do smanjenja čvrstoće vlasi. Nakon uspostavljanja ravnoteže hormona štitnjače, kvaliteta kose se redovito poboljšava.
  • Uzimanje nekih lijekova: Takođe može uzrokovati pojačano ispadanje kose. Oralni kontraceptivi, antidepresivi, lijekovi za snižavanje krvnog tlaka i oralni antikoagulansi mogu potaknuti ispadanje kose.
  • Restriktivne dijete i neuravotežena prehrana: Mogu dovesti do manjka minerala (cink, bakar, željezo) i utjecati na dužinu anagene faze folikula.

Lokalni pripravci

Kompleksna priča oko načina aktivacije i inhibicije aktivnosti folikula još uvijek je predmet istraživanja, no na temelju dosadašnjih saznanja dostupni su nam brojni pripravci koji mogu pomoći u zaustavljanju pojačanog ispadanje kose i očuvanju folikula u anagenoj fazi. U odabiru preparata najvažnije je prepoznati koji su mogući uzroci gubitka kose. Ako se oni mogu definirati, treba ih pokušati eliminirati. Kod sumnje na hormonalnu neravnotežu preporučuje se kontrola hormona štitnjače i spolnih hormona. Kosu i vlasište je tijekom liječenja najbolje poštedjeti agresivnih kozmetičkih tretmana kao što su bojanje, izlaganje visokim temperaturama, nanošenje laka ili gela.

Za prevenciju androgene alopecije učinkovit je minoksidil, lijek koji se nanosi lokalno na kožu vlasišta. Djeluje tako da produljuje anagenu fazu folikula te potiče prelazak iz telogene u anagenu fazu. Povećava protok krvi kroz vlasište i povećava promjer vlasi. Primjena minoksidila u žena se ne preporučuje zbog lošijeg sigurnosnog profila. Minoksidil se nanosi na vlasište 2 puta dnevno, a rezultati su vidljivi nakon 2 mjeseca korištenja.

Za liječenje androgene alopecije u žena sigurniji su preparati sa sintetičkim peptidima prsne žlijezde GL -10 (Thymuskin med serum®). GL-10 djeluje tako da potiče staničnu aktivnost folikula, produljuje anagenu fazu rasta i aktivira prelazak folikula iz telogene u anagenu fazu. Klinička ispitivanja pokazuju učinkovitost ovog preparata i kod telogenog efluvija, tj. naglog pojačanog gubitka kose koji može biti uzrokovan stresom, hormonalnim promjenama i vanjskim čimbenicima. Thymuskin serum koristi se jednom dnevno 12 tjedana, nakon čega se primjena smanjuje na 2 puta tjedno.

U preparatima za poticanje rasta kose koristi se i molekula tetrapeptid koja se pokazala učinkovita u poticanju rasta keratocita, fibroblasta i stanica dermalne papile folikula (npr. Ducray Neoptide losin za žene®).

Među novijim molekulama na tržištu koja imaju učinak na produživanje anagene faze rasta kose je svakako GP4G. Izolirana je iz planktona, a potiče metaboličku aktivnost folikula i potiče rast kose (Ducray Neoptide losion za muškarce®).

Dodaci prehrani za jačanje kose

Folikul kose metabolički se vrlo aktivno mjesto u kojem se svakodnevno odvijaju brojne reakcije koje osiguravaju čvrstu i sjajnu kosu. Kako bi stanice imale dovoljno gradivnog materijala, potrebno im je prehranom osigurati dovoljno zalihu esencijalnih aminokiselina, vitamina i minerala. Suplementi koji se koriste za jačanje kose kombinacija su vitamina B skupine, aminokiselina, cinka, bakra i željeza.

Najvažnija aminokiselina keratina, glavne bjelančevine vlasi kose je L-cistein i sastojak je većine kombinacija za jačanje kose (Premium Green Beauty complex, Merz Hair, Dietpharm Nutrival triaktiv). Vitamini B2, B12 i folna kiselina uz željezo osiguravaju dovoljnu opskrbu dermalne papile folikula kisikom i sprječavaju anemiju organizma. Bakar i cink uključeni su u metaboličke procese proizvodnje keratina. Bakar održava proizvodnju melanocita u kosi (čuva boju kose), a cink regulira rad žlijezda lojnica oko folikula.

Fotografije: Shutterstock