Jeste li znali da je magnezij deveti najrasprostranjeniji element u svemiru? U svakoj stanici tijela nalaze se ioni magnezija. Iz tog razloga može se reći kako život bez navedenog minerala ne bi bio moguć

Osobe koje se bave fizičkim aktivnostima, imaju poteškoća vezana uz mišićni i koštani sustav ili imaju smanjenu psihološku funkciju zbog posljedica stresa, i te kako imaju povećanu potrebu za magnezijem. Danas nam je omogućeno unositi dovoljne količine magnezija putem dodataka prehrani. Studije pokazuju kako otprilike polovica populacije unosi manje dnevne preporučene vrijednosti magnezija putem prehrane. Do pomanjkanja magnezija u organizmu najčešće dolazi zbog nepravilne prehrane, pretjerane konzumacije alkohola, kave i velikog unosa rafiniranog šećera. Također, povećane potrebe magnezija pojavljuju se kod sportaša, trudnica i kroničnih bolesnika. Simptomi pomanjkanja magnezija su grčenje mišića, nepravilno kucanje srca, osjećaj umora i iscrpljenoti te nedostatak koncentracije.

Magnezij jedan od dvadesetak elemenata bitnih za život

Magnezij je mineralna tvar važna za život bez koje naš organizam ne bi mogao funkcionirati. Vrlo je zastupljen u ljudskom organizmu. Sudjeluje u više od 300 enzimskih reakcija u organizmu, npr. sintezi proteina i sintezi nukleinskih kiselina. Magnezija u organizmu ima 24-30 g, od čega je polovica u kostima, dok se ostatak nalazi u mekim tkivima, a samo 1% cirkulira u krvi. Magnezij ima brojne važne uloge - regulira otkucaje srca i kontrakciju mišića, služi za ublažavanje grčeva, štiti živce i zdrave zube, blago snižava krvni tlak. Višak magnezija izlučuje se kroz organizam, dok se kontrola održavanja potrebne razine magnezija obavlja kroz bubrege.

Organizmu je potrebna određena količina magnezija kako bismo mogli pravilno spavati

Potrebe za vitaminima posebno su važne za trudnice, pogotovo jer su trudnoća i dojenje nutritivno najzahtjevnija razdoblja u životu žene. Različita ispitivanja pokazala su osjetno smanjenje količine magnezija u organizmu za vrijeme trudnoće, i to čak do 30%. Magnezij predstavlja izuzetno bitne nutrijente, pogotovo tijekom drugoga i trećeg tromjesečja. Osim toga, magnezij je od iznimne važnosti jer smanjuje rizik od prijevremenih kontrakcija uterusa te ublažava grčeve mišića, posebice grčeve u mišićima nogu koji su učestali u kasnim razdobljima trudnoće. Također, tijekom kasnijih stadija trudnoće magnezij se koristi i kao terapija kod preeklampsije, tj. poremećaja koji se pojavljuje u obliku visokog krvnog pritiska. Apsorpcija je izrazito bitna pa je tako istraživanje objavljeno u časopisu Maternal & Child Nutrition pokazalo da svakodnevna upotreba keliranog oblika magnezija - magnezij bisglicinata može smanjiti učestalost i intenzitet grčeva u nogama kod trudnica.

Za kelirani magnezij u obliku bisglicinata smatra se da osigurava maksimalnu apsorpciju i bioraspoloživost od svih oblika magnezija. Navedeni oblik magnezija apsorbira se u različitim dijelovima probavnog sustava, brže se  resorbira u organizmu te se smatra vrlo učinkovitim oblikom  magnezija.  Aminokiselinski  kelati  su  oblici  najzastupljeniji u prirodnim biljnim izvorima. Ljudsko tijelo može ih vrlo uspješno apsorbirati posebnim metaboličkim putevima. Magnezij citrat je također visoke bioraspoloživosti i pokazuje dobru topljivost u vodi. Magnezij u formi citrata organski je oblik magnezija koji se osjetno bolje iskorištava u organizmu. Također, pomaže kod kronične konstipacije. Oblik magnezij karbonata predstavlja dobar izvor magnezija za osobe koje pate od loše probave i imaju problema s refluksom kiseline. Magnezij u obliku malata učinkovit je za pomoć kod sindroma kroničnog umora. Smanjuje mogućnost nastajanja grčeva u mišićima, doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava te normalnoj psihološkoj funkciji.

Naša preporuka: Hug Your Life Magnezij Chelate 5 Complex®

Magnezij Chelate 5 Complex® je proizvod koji se temelji na jedinstvenoj formuli 5 različitih oblika magnezija (bisglicinat, citrat, karbonat, malat i oksid) uz dodatak 7 vitamina B skupine, vitamina D3, selena i mangana s 150% PU u dnevnoj dozi. Ovakvom formulacijom omogućen je vrlo širok spektar primjene uključujući različite populacijske skupine.

Pakiranje sadrži 90 kapsula, a preporučuje se uzimanje 1-3 kapsule dnevno, najbolje za vrijeme obroka.

  • MAGNEZIJ, VITAMINI B2, B6, B12, PANTOTENSKA KISELINA, FOLNA KISELINA: doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti
  • MAGNEZIJ, VITAMIN D3: doprinose normalnoj funkciji mišića
  • MAGNEZIJ: doprinosi ravnoteži elektrolita
  • MAGNEZIJ, VITAMINI B1, B2, B6, B12, PANTOTENSKA KISELINA, MANGAN, BIOTIN: doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije
  • MAGNEZIJ, MANGAN, VITAMIN D3: doprinose održavanju normalnih kostiju
  • VITAMIN B1: doprinosi normalnoj funkciji srca
  • PANTOTENSKA KISELINA: doprinosi normalnim mentalnim performansama
  • MAGNEZIJ, VITAMINI B1, B6, B12, BIOTIN: doprinose normalnom funkcioniranju živčanog sustava te normalnoj psihološkoj funkciji